Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Leefbaarometer

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Leefbaarometer

    Leefbaarometer peilt het waterbedeffect.

    Een innovatief instrument laat zien of de problemen uit de Vogelaarwijken verschuiven naar de buren.
    ‘Leuk, zo’n quickscan.’

    Hoe te meten of het wijkenbeleid van minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) het gewenste resultaat oplevert?
    Kan het zo zijn dat de extra maatregelen voor de veertig probleemwijken onverwacht negatieve effecten oproepen, bijvoorbeeld verschuiving van de problemen naar naastgelegen wijken?

    In een deze week uitgebracht rapport waarschuwde de Algemene Rekenkamer voor dat gevaar en ruwweg tegelijkertijd presenteerde VROM een nieuw instrument om de effecten van het wijkenbeleid te monitoren: de Leefbaarometer.
    Aan de hand van dit instrument kunnen beleidsmakers volgen of er in de omgeving van de probleemwijken inderdaad een zogeheten waterbedeffect optreedt, zegt het ministerie.

    Leefbaarheid is een lastig te definiëren begrip.
    VROM hanteert ‘het oordeel van bewoners over de kwaliteit van hun woonomgeving’ als leidend principe.
    ‘Het interessante is dat nu niet alleen de beleving van de mensen zelf maar ook hun feitelijke gedrag is gekoppeld’, zegt Gerard Marlet van de Stichting Atlas voor Gemeenten.

    Hij voorziet dat de monitor, gefundeerd op 49 indicatoren, veel gaat worden gebruikt door lokale bestuurders.
    ‘Je kunt nu veel beter zien of het in een buurt de goede of de slechte kant opgaat.’
    De kracht schuilt in het definiëren van ‘homogene’ gebiedjes, zegt Marlet.
    ‘Sommige wijken staan te boek als probleemwijken, maar binnen die geografische grenzen kan het in bepaalde buurtjes juist heel goed gaan.’

    Voor het opstellen en wegen van de 49 indicatoren hebben de samenstellers van de Leefbaarometer geput uit een berg geregistreerde gegevens.
    Van woninggegevens van het kadaster en cijfers over de leefomgevingskwaliteit van het Milieu- en Natuur Planbureau tot politiecijfers over vernielingen en criminaliteit.

    Grote gemeenten hebben vaak al eigen onderzoeksafdelingen, maar toch is de Leefbaarometer een welkome innovatie, zegt Marn van Rhee van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek in Rotterdam.
    Hij wijst erop dat de meter aansluit bij de tendens om minder doelgroepenbeleid te ontwikkelen en meer gebiedsgericht te werken.

    Van alle steden komt Rotterdam er in de meter het ongunstigst uit.
    Schrale troost: de score per buurt (er zijn in Nederland 43 buurten die onder het minimumniveau liggen) is gebaseerd op cijfers uit 2006.

    Van Rhee: ‘Wij hebben negen hotspots aangewezen, gebieden waarin we veel investeren.
    Je wilt gaandeweg wel resultaten zien.
    Interessant is ook dat je straks aan de hand van de barometer kunt zien wat andere gemeenten dan hebben gedaan om positieve effecten te krijgen.’

    En wat heeft de burger eraan?
    ‘Het is altijd leuk om een quickscan te maken van je eigen buurt of een waar je naartoe wilt verhuizen’, zegt Van Rhee.
    Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
    Thomas More

  • #2
    Extreme overlast en criminaliteit in Nazareth/Limmel wordt aangepakt

    Op 24 augustus 2011 ontvingen alle bewoners van de wijken Nazareth-Limmel-Wittevrouweveld een brief van de burgemeester van Maastricht, Onno Hoes.

    "
    Geachte bewoner(s),


    De afgelopen tijd hebben de gemeente Maastricht, de politie, het openbaar ministerie, het Veiligheidshuis en de woningcorporaties Maasvallei, Servatius en Woonpunt diverse signalen ontvangen. Een aantal personen zorgt voor extreme overlast en criminaliteit in uw woonomgeving. Wij schrikken van de verhalen die wij van u, inwoners van Wittevrouwenveld/Nazareth/Limmel, te horen krijgen. De maat is wat ons betreft vol. En we weten dat dit ook voor u geldt.

    De genoemde instanties hebben in de afgelopen weken meerdere keren met elkaar om de tafel gezeten. Wij hebben gezamenlijk gekeken wat er moet gebeuren om een halt toe te roepen aan de overlast en criminaliteit. Uit deze overleggen is een 9-puntenplan gekomen. Negen punten waarmee we samen met u de overlast in uw buurt gaan aanpakken. Samen met u, want wij kunnen dat niet alleen. We hebben u daarbij hard nodig.

    Wat gaan wij doen?

    1. Overlastgevers krijgen namens de genoemde instanties een brief waarin zij gewaarschuwd worden voor hun gedrag. Ook delen wij hen mee dat wij hiertegen heel gericht optreden.
    2. De politie en de medewerkers van het gemeentelijke team Handhaving surveilleren extra in de buurt en grijpen direct in zodra zij overlast en/of criminaliteit aantreffen. Ook zullen er gerichte controles op specifieke vormen van overlast en/of criminaliteit worden gehouden in uw buurt.
    3. Het openbaar ministerie hanteert een lik op stuk beleid na opsporing van strafbare feiten. Dit betekent dat een overlastgever sneller een boete krijgt of voor de rechter wordt gebracht.
    4. Het Veiligheidshuis start speciale persoonsgerichte trajecten op voor de overlastgevers. Zo nodig worden deze trajecten afgedwongen.
    5. Ter ondersteuning aan deze maatregelen plaatst de gemeente een mobiele camera in de buurt. Ook de woningcorporaties plaatsen camera’s om hun eigendommen beter te beveiligen.
    6. Overlastgevers worden aangesproken en krijgen direct een brief van de woningcorporatie als zij hun verplichtingen als huurder niet nakomen.
    7. De politie legt de overlastgevers gebiedsontzeggingen en/of groepsverboden op binnen de wettelijke mogelijkheden.
    8. De gemeente gebruikt, naast handhaving, alle middelen om de overlastgevers aan te pakken. Bijvoorbeeld de mogelijkheden binnen de Leerplichtwet, maar ook het opsporen van uitkeringsfraude en illegale bewoning.
    9. De burgemeester, de politie en het openbaar ministerie sturen de inzet en maatregelen in de drie buurten de komende tijd rechtstreeks aan. Hierdoor kan er versneld ingegrepen worden.
    Wat kunt u doen?
    U bent onze ogen en oren in de buurt. U ziet en hoort de overlast veel sneller dan wij dat kunnen waarnemen. Met uw informatiebestrijden wij de overlast en criminaliteit in uw buurt beter, gerichter en langdurig. Wij vragen u met klem om overlast in uw wijk te melden via het telefoonnummer 0900-8844. U hoeft uw naam niet te noemen als u dat liever niet wilt. U kunt ook bij één van de genoemde instanties terecht of een spreekuur bezoeken. Wilt u iets terughoren van uw melding, geeft u dit dan duidelijk aan.

    Wij stellen uw medewerking zeer op prijs!


    Met vriendelijke groet,
    De burgemeester van Maastricht,

    O. Hoes "

    In totaal zouden 15 personen, die met naam en toenaam bekend zijn bij de diverse instanties, verantwoordelijk zijn voor de overlast, bedreigingen, intimidaties en criminaliteit.
    Deze 15 personen hebben allen een persoonlijke brief ontvangen.

    Afwachten hoe efficiënt het optreden wordt.
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking

    Bezig...
    X