Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

United World College Maastricht

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • United World College Maastricht

  Het United World College Maastricht hoopt nog dit jaar te beginnen met de bouw van een campus aan de rand van het Geusseltpark. Het UWC heeft het oog laten vallen op een terrein aan de Terblijterweg (nog net Amby), vlakbij het Geusseltstadion en het toekomstige zwembad. Het terrein is nu nog in gebruik als sportveld (Rapid).
  Het UWC Maastricht is de 13e vestiging van United World Colleges, in Nederland vooral bekend door het feit dat een aantal Oranje-telgen (o.a. prins Willem-Alexander) een deel van hun opleiding aan het UWC in Wales hebben gevolgd. Vorig jaar (2009) kwam UWC Maastricht tot stand door een fusie van de Joppenhofschool (basisonderwijs) en de Internationale School Maastricht (voortgezet onderwijs).

  Momenteel zijn de leerlingen nog afkomstig uit de internationale gemeenschap in en rondom Maastricht en wonen gewoon thuis bij hun ouders. Met ingang van komend schooljaar zullen de eerste 50 'boarders' arriveren, leerlingen afkomstig uit de hele wereld, die op de Maastrichtse campus een aantal jaren zullen wonen en studeren. Op termijn zal er plaats zijn voor 200 boarders. Voorlopig zullen de boarders worden ondergebracht in een pand in de binnenstad. Het gebouw van de voormalige Internationale School Maastricht aan de Nijverheidsweg (bij het Europaplein) blijft voorlopig in gebruik als schoolgebouw.

  Vanaf 2013 hoopt het UWC de nieuwe campus in het Geusseltpark te betrekken, waar het samen wonen, studeren en ontspannen gecombineerd zal kunnen worden. De campus ligt naast de Ambyervijver in een waterrijk gebied. Die locatie is bewust uitgekozen omdat water een belangrijk thema zal worden in het onderwijsprogramma van het UWC Maastricht (elk UWC heeft een speciale focus).

  Zo ziet het terrein er nu uit:

  Concrete schetsen voor de toekomstige gebouwen heb ik nog niet kunnen vinden. Het geheel zal in elk geval een paviljoenachtige uitstraling krijgen en de gebouwen zullen worden ingepast in de parkachtige omgeving.

  Kaartje en foto's afkomstig van website gemeente Maastricht. Voor meer informatie: http://www.maastricht.nl/web/file?uu...ementid=240865
  Last edited by El Loco; 3 mei 2010, 15:55.

 • #2
  United World College Maastricht

  Afgelopen woensdag 28 april 2010 stond er een artikel in dagblad De Limburger.
  Daar stond een voorlopige maquette als afbeelding.
  Het krantenartikel is als PDF bestand te downloaden c.q. te bekijken.
  Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
  Thomas More

  Opmerking


  • #3
   Nu nog een ophaalbrug erbij en ontsnappen is bijna niet meer mogelijk.

   Opmerking


   • #4
    Ik denk inderdaad ook dat veiligheid een rol speelt bij zo'n eilandontwerp, maar dan meer om de boze wereld buiten te houden... Fijn voor de kids dat ze straks lekker in het groen zitten, maar het geplande Geusseltpark wordt wel weer een stuk kleiner. Vind het vooral jammer dat de verbinding van het park met de Ambyervijver wordt verbroken. Het uiteindelijke resultaat zal ook afhangen van het ontwerp van de scholen en 'dorms'. Hopelijk sluit het enigszins aan bij de architectuur van het zwembad, met veel hout en zo.

    Het nieuwe zwembad, vlakbij het UWC (afbeelding: http://www.koppert-koenis.nl)
    Last edited by El Loco; 3 maart 2011, 23:39. Reden: correctie

    Opmerking


    • #5
     Ontwerp UWC

     De eerste renders van het United World College staan op de site van de architect Frencken Scholl:


     Het UWC-eiland in vogelvlucht. Op de achtergrond de 'dorms', op de voorgrond de scholen


     Links naast de toegangsbrug de school voor voortgezet onderwijs, rechts de basisschool


     Dienstingang aan de noordzijde (t.o. woonwagenkamp, zie plattegrond hierboven))


     Plattegrond schoolgebouwen. Links het eigenlijke college met auditorium, science afdeling, arts en crafts-afdeling, gymzaal en bibliotheek. Rechts de pre en primary school

     Opvallend: het ontwerp is in vergelijking met eerdere schetsen veel koeler, zakelijker, vooral door de grijze steen(?). Verder is de hoofdingang ten opzichte van eerdere ontwerpen verschoven naar de nieuwe straat Discusworp aan de Geusseltparkzijde, recht tegenover Cour Renoir.

     De 3 woongebouwen, de 'dorms', worden ontworpen door Gulikers Architecten en daarvan kwam ik een tijd geleden dit ontwerp tegen:     De woongebouwen liggen aan de oostkant, waar de gracht breed uitloopt. Carin Jannink ontwerpt de buitenruimte.
     Last edited by El Loco; 4 maart 2011, 00:33.

     Opmerking


     • #6
      Bouw campus gestart

      De bouw van de nieuwe campus voor het UWC-Maastricht is gestart. Nog niet heel veel te zien, maar er gebeurt tenminste wat.
      (bron: www.uwc-maastricht.com)

      Opmerking


      • #7
       Momenteel wonen de studenten van het United World College in appartementen die gebouwd zijn boven de bank op de Markt. Het onderwijs volgens ze elders in de stad. De nieuwbouw bij de Geusselt moet in mei 2013 worden opgeleverd. In september worden dan de eerste studenten verwacht. Het schema zal waarschijnlijk wel worden gehandhaafd, al was het maar vanwege de koninklijke belangstelling (koningin Noor / prins Willem Alexander). Mij is een privé-rondleiding voor wat MO-ers toegezegd (tzt).

       Opmerking


       • #8
        Koningin Noor op bezoek bij UWC

        Daar is ze dan: koningin Noor van Jordanië, in gesprek met een Jordaanse leerling van de Maastrichtse vestiging van het United World College. Queen Noor had, behalve haar optimistische boodschap over de missie van het UWC, waar ze president van is, ook een mooi compliment voor de stad Maastricht:

        "Hier zitten we in het hart van Europa, in een stad met zo veel historische importantie. Een mooie stad ook, ik besef nu dat ik hier echt te kort ben. Toen ik gisteren naar het jaarlijkse Tefaf-diner ging, waar ik een toespraak hield, viel me de schoonheid van de stad op. Op sommige punten heel modern, maar ook met veel respect voor het culturele erfgoed. Ik heb als architect en stedenbouwkundige gewerkt, dan let je daar nou eenmaal op".
        Bestanden bijvoegen

        Opmerking


        • #9
         De fundamenten liggen er.


         (bron: www.uwc-maastricht.com, maart 2012)

         Opmerking


         • #10
          Eerste steenlegging UWC-campus

          In het Geusseltpark in Maastricht wordt woensdag (13 juni 2012) de eerste steen gelegd voor de UWC-campus.


          De handeling wordt verricht door de gouverneur en de burgermeester van Maastricht samen met 30 leerlingen van United World College Maastricht.
          UWC Maastricht biedt plek aan 950 studenten. In aparte gebouwen op het terrein gaan 200 scholieren tussen de 16 en 18 jaar wonen die in Maastricht internationaal onderwijs volgen. Er komen 3 woongebouwen te staan met 50 vierpersoons slaapkamers, 10 appartementen, een ziekenafdeling, een eetruimte en bijbehorende gemeenschappelijke ruimten.
          Vanaf september 2013 wordt de campus in gebruik genomen.

          Bron: L1 Nieuws.
          De leefs mer eine kier .

          Opmerking


          • #11
           Niet een beetje laat voor een eerste steenlegging? Ze zijn al maanden bezig.

           (Bron foto's: www.uwc-maastricht.com, 2 juni 2012)
           Bestanden bijvoegen

           Opmerking


           • #12
            Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
            Niet een beetje laat voor een eerste steenlegging? Ze zijn al maanden bezig.

            (Bron foto's: www.uwc-maastricht.com, 2 juni 2012)
            Ligt eraan waar je die 1ste steen legt

            Veelal wordt hiermee een gedenkteken bedoeld waar de datum van de start van de bouw mee bedoeld wordt, en die kun je tot maanden na start bouw inmetsen. Het is dus niet letterlijk de eerste steen, dat kan simpelweg niet.

            Opmerking


            • #13
             Foto-update


             (bron: http://www.uwc-maastricht.com/index.php?id=208)

             Opmerking


             • #14
              United World College Maastricht

              Hebben ze nu eindelijk die rotzooi uit de vijver gehaald?
              (1 kassa, 1 kluis, een bromfietsplaatje etc.)

              Meer: http://lenfite.tumblr.com/post/39130...een-fietsroute

              Opmerking

              Bezig...
              X