Van Sphinxpark naar Frontenpark
Op symbolische en ludieke wijze wordt zaterdag de ‘energie’ van het Sphinxpark overgedragen aan het Frontenpark.
Het Sphinxpark houdt daarmee na anderhalf jaar op te bestaan. Om 13 uur wordt in het park, in bijzijn van wethouder Gerdo van Grootheest, het afscheid van het park gevierd. In het park hebben projecten rond tuinieren, bijen houden, kunst, architectuur en stadsontwikkeling plaatsgevonden.
Maar niet getreurd want aan de overkant van de weg lonkt het Frontenpark. Het nieuwe park wordt de komende tien jaar stapsgewijs ontwikkeld. Net als in het Sphinxpark is er aan de overkant van de Frontensingel ruimte voor experimenten en burgerinitiatieven.
Na het afscheid van het oude park, wordt in een karavaan de weg overgestoken naar het nieuw te ontginnen gebied. Daar wordt het startsein gegeven voor de actie waarbij men voor een euro een bij kan adopteren.
In de herfstvakantie zullen er in het Frontenpark voor het eerst activiteiten voor kinderen op touw gezet worden gezet.
Meer informatie over activiteiten in het nieuwe park: www.frontenpark.nl
Bron: http://maastricht.gezien.nl/
Aankondiging
Sluiten
No announcement yet.
Frontenkwartier - informatie
Sluiten
X
-
Gast antwoorddeOorspronkelijk geplaatst door TonOndanks wordt het met bakken uit gegeven
Maar dat maakt niks uit de gemeente betaalt.
Dus Wij....
Uit: Zonder angst geen leven: Door de lange duur van de recessie neemt de bezorgdheid toe. Paul Schnabel, opiniestuk NRC
En nu gaat het luchtalarm af.
Leave a comment:
-
Gast antwoorddeDie paar kunstenaars die deze week exposeren proberen ons hoogstens wat uit de tent te lokken, om er eens te gaan koekeloeren en erover te praten of misschien over dit gebied na te denken. De gemiddelde Maastrichtenaar zal dit een zorg zijn, maar voor een paar creatieve geesten... wie weet?
Misschien dat er in de toekomst nog iets prachtigs uit voortkomt.
Laat er nog wat tijd overheen gaan.
Gelukkig is er geen geld, de redding van dit gebied.
Leave a comment:
-
Opties
Ton er zijn wat opties: ze verhuizen de muurhagedissen naar Fort Sint Pieter (waar ze vanuit historisch perspectief niet thuishoren). Dan zullen ze daar de mensen moeten weren en de pas ingerichte mega parkeerplaats moeten sluiten. We wachten totdat men nu echt weet wat men wil met het Frontenpark en dan zitten we weer met die beestjes (ook de hazelworm trouwens) die dan wel in de volksmond inmiddels de platgetreden worm zal heten en niet meer het goudslangetje en alleen te zien zal zijn als preparaat in een museum of als perspectief tekening via de St. Janstoren. Dan kunnen we ook nog eens bekijken of deze diersoorten die zich eigenlijk door niet onderhoud hebben gevestigd in de stad kunnen schenken aan een zusterstad van Maastricht of verplaatsen naar de landgoederenzone.
Wat een puinhoop! Ik probeer positief te zijn, maar het is zo moeilijk bij tijd en wijlen. Natuur in een stad is een moeilijk te "beheren" onderwerp. De een houdt van gierzwaluwen (), de ander van kat of hond, weer anderen zetten bevers uit of rapen dooie hommels op. Onkruid laten we tegenwoordig hoog groeien opdat het beter te oogsten is; m.a.w. een complex probleem met een knipoog. Sterkte gemeentebestuur en betrokken organisaties.
Leave a comment:
-
Toekomstig Frontenpark omgedoopt tot Kunstpark
Op o.a. gezien Maastricht is te lezen:
Onder grote belangstelling is het toekomstige Frontenpark zaterdagmiddag omgedoopt tot kunstpark. Het Huis voor de Kunsten Limburg, Bureau Europa en de Jan van Eyck Academie stelden kunstenaars in de gelegenheid het stuk ‘wilde natuur’ aan de grens van het centrum van Maastricht met hun werken een extra dimensie te geven. Het project - PARKers – past precies in de filosofie van wethouder Gerdo van Grootheest. Hij benadrukte tijdens de vernissage nog eens dat het Frontenpark niet een alledaags aangeharkte en sjiek en sjoen park moet worden. “Maastricht bezit prachtige parken. Hier wordt het anders. Een stuk ‘wilde natuur’ gelegen op een plek waar alle historie van de stad bij elkaar komt.” Hiermee doelt de wethouder op de vestingwerken en industriële activiteiten. Maar ook op religie en de allereerste Maastrichtenaren die in deze contreien hun leventje leidden.
De laatste vier decennia kwam het gebied, waar onder meer het goederenstation van de stad lag en van Gend & Loos de dienst uitmaakte, niet meer in het programma van de stad voor. Het werd een ‘vergeten’ plek. De komende jaren gaat het tot Frontenpark omgedoopte gebied een prominente rol spelen in de ontwikkeling van de stad. Met dat vooruitzicht kregen negen kunstenaars – uitgenodigd door Ilona van den Brekel en Bart van den Boom van Huis voor Kunsten Limburg – de opdracht werken neer te zetten die pasten in de ‘vergeten plek’.
Het resultaat: PARKers presenteert werken die reflecteren op geschiedenis, heden en toekomst van het nieuwe landschapspark. Het park is open van zonsopkomst tot zonsondergang. Voor mensen met een beperking: Het gebied kent geen verharde paden. De werken staan tot en met zondag 8 september 2013 opgesteld op diverse plekken in het park.
De populatie muurhagedissen in dit gebied heeft zich voornamelijk gehandhaafd door de rust in dit gebied en de aanwezige verwaarloosde vestingenmuren met veel zonopwarming. Hebben ze die beestjes verhuisd of wellicht tijdelijk de toegang ontzegd?
Leave a comment:
-
Gast antwoorddeWie op www.frontenpark.nl klikt komt op een moeilijk leesbare infopagina van de VVV Maastricht, verder is een non-informtief kaartje te downloaden. Als dit het is wat het MaastrichtLab aan informatie te bieden heeft dan is dit wel van abominabel niveau. Waar wordt op een beknopt inzichtelijke wijze wat verteld over de cultuur-historische en natuur waarde, zodat een goed beeld te krijgen is van het gebied? Nee laten we de lieve burgertjes van de stad met een lunch lokken, doet het altijd goed. Verder geen idee.... en op naar het volgende project.
Tijdens de lunch gonsde het al van de ideeën:
Leave a comment:
-
Start Frontenpark 26 april 2013
Vandaag hebben wethouder Gerdo van Grootheest en gedeputeerde Noël Lebens onder grote belangstelling het startsein gegeven voor de ontwikkeling van het Frontenpark. Aansluitend werd samen met alle aanwezigen (biologisch) geluncht bij Bureau Europa in de Timmerfabriek.
Bron: Facebook Frontenpark.
Leave a comment:
-
Uit de nieuwsbrief van Stichting Maastricht Vestingstad april 2013
Waar zijn we mee bezig?
Belangrijk bij ons handelen is de Vestingvisie Maastricht 2010-2025. Een document dat uitgangspunten en
waarborgen betreft inzake de Vesting Maastricht en voor verdere ontwikkeling van de Stad Maastricht. Aan de
totstandkoming daarvan hebben ook Menno van Coehoorn en SMV vanuit het oogpunt van vestingbouw en
krijgskunst, en CNME vanuit het oogpunt van natuureducatie hun steentje bijgedragen. U kunt de vestingvisie
downloaden via onderstaande link.
www.maastricht.nl/web/file?uuid=44342a03-72a7-4109-9bf2-67d9e2130186&owner=be0ef6f4-cbf0-48a4-8bd7-
e6e0bc7bf5c0&contentid=20440
Noordelijk Frontenpark
Het Frontenpark wordt stadspark in het gebied Belvédère. Hoge en Lage Fronten worden dan met elkaar
verbonden. De Gemeente gaat de afrit van de Noorderbrug verleggen. Daar waar we invloed hadden, hebben
we samen met anderen ingesproken en is de aanlanding van de Noorderbrug zodanig aangepast dat de Lage
Fronten en de daar liggende Vestingwerken zo min mogelijk worden geschaad en kunnen worden gerestaureerd.
De door ons noodzakelijk geachte verbinding tussen Hoge en Lage Fronten komt een stap dichterbij. De weg
langs Fort Willem wordt gepland en verlegd. Dat zal helaas betekenen dat de vurig gewenste verbinding tussen
Fort Willem en de Hoge Fronten nog niet gerealiseerd wordt.
Van belang achten wij dat de ontwikkeling van het Frontenpark bijdraagt aan het behouden , beleven en
betekenis geven van de Vesting Maastricht en dat dit gebeurt met als uitgangspunt de monumentale structuur
van de aanwezige Vestingresten en de overige cultuurhistorische resten. De provincie Limburg heeft subsidie
hiervoor verleend(5 ton) onder meer voor restauratie van de monumentale muren in dit gebied.
Hierdoor ontstaat een plan met unieke samenwerking tussen cultuur, natuur en toerisme.
Leave a comment:
-
Het enige positieve is, dat inwoners van de wijken waarin het schrijven gisteren bezorgd is, op vrijdag 26 april om 11.30 tijdens een lunch aan vertegenwoordigers van de gemeente hun idee kunnen aanbieden.
Mijn idee is (na het nuttigen van de nodige broodjes en kommen soep, en liters koffie:
asfalteren die handel. Bij voorkeur groen asfalt.....
Leave a comment:
-
Dit soort processen vergen veel tijd en worden gekenmerkt door “trial & error”.
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door Kermit Bekijk berichtZo is het maar net. Breur zie ook elders op het forum:
Leave a comment:
-
Gast antwoorddeZo is het maar net. Breur zie ook elders op het forum:
http://forum.mestreechonline.nl/showthread.php?t=2756
Leave a comment:
-
Frontenpark = armoedebeleid. Geen centen: dan mag iedereen zijn gang gaan en dan is het een innovatief-saamhorigheid bevorderend-multicultureel-ontwikkelingsproject of zoiets. Komt er geld, dan kan iedereen ophoepelen.
Leave a comment:
-
Gast antwoorddefrontenpark
De vorige bijdrage en eerste en enige dateert uit 2009. Het oorspronkelijke Belvédèreplan is door de crisis in een ander daglicht komen te staan: geen grootse plannenmeer, want de particuliere investeerders hebben zich teruggetrokken. De gemeente zit met de gebakken peren en heeft moeten afboeken op grondaankopen. Wat overblijft is een verschraalt plan, waarbij geprobeerd wordt om het gebied toch enig aanzien en bekendheid te geven.
Dus ontving ik gisteren een schrijven in de bus waarin men een 'aftrap' bekend maakt voor het Frontenpark. In een brief van wethouder van Grootheest worden buurtbewoners uitgenodigd om mee te denken, om te en nu citeer ik - om te komen tot brede, voor iedereen interessante activiteien. Daarbij wordt uiteraart rekening gehouden met de beschermde natuur in het gebied, zoals de muurhagedis, de hazelworm, de ijsvogel en de kuifhyacint....
'Het zal geen stadspark worden, maar het Frontenpark gaat ruimte bieden voor burgerparticipatie en initiatieven uit de buurt'. Het staat allemaal in volzinnen in de brief.
Ik weet niet goed wat de stadsplanners precies in gedachten hebben, het parkje draagt nu al een last van ambitieuse plannenmakers., die een graantje willen meepikken.... Als ik muurhagadis was zou ik maar snel verkassen. En wat moet de arme buurtbewoner in het gebied, die vooral geleerd heeft om zich vooral niet druk te maken over zijn leefomgeving en waarbij de gemeente al moeilijk doet over een gemeenschappelijke plantenbak.
Leave a comment:
Leave a comment: