Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Stadion De Boschpoort

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Stadion De Boschpoort

  Onlangs werd ik erop geattendeerd dat er relatief weinig bekend is over het oude MVV-stadion 'De Boschpoort' in de wijk Bosscherveld.
  Hierop ging ik eens op zoek en inderdaad ook ik vind weinig informatie over dit oude stadion.
  Waar was precies de ingang?
  Zijn er foto's over van het stadion?

  Wat ik wel vond is samengevat in onderstaand stuk, maar als iemand aanvullingen heeft zijn die natuurlijk erg welkom.

  STADION DE BOSCHPOORT

  Tot 1911 speelde MVV op diverse plaatsen. De allereerste wedstrijd werd gespeeld op de voetbalvelden van ‘De Kommen’, ongeveer waar nu het hoofdbureau van politie is aan de Sint Hubertuslaan.
  Vrijwel direct daarop verhuisde men naar Amby, waar men o.a. speelde op het binnenterrein van de toenmalige wielerbaan.
  De toenmalige bestuursleden van MVV, de heren Bonhomme, Polis en Tieleman, konden een terrein pachten aan de Boschpoort. Het terrein moest echter worden geëgaliseerd c.q. opgehoogd en een grote boomgaard diende gerooid te worden.
  Vanaf 1912 speelde men bijna een halve eeuw lang aan de Boschpoort, een speelveld dat praktisch midden in de stad lag. De terreinen lagen aan het eind van de Boschstraat/Boscherweg langs de spoorlijn Maastricht-Hasselt, alwaar verschillende grote industrieën en bedrijven lagen zoals de Kon. Ned. Papierfabriek, de Sphinx, Papiergroothandel Tielens, Staalwerken De Maas, Zakkenfabriek Bates Cepro en het Gemeentelijk Slachthuis (op het binnenterrein konden toeschouwers hun fiets stallen).
  Voetbalhistorie werd er vooral geschreven in stadion De Boschpoort, de thuishaven van MVV vanaf 1911. Op deze 'heilige grasmat' speelden MVV-sterren als Hubert Felix, Joke Soons, Giel Haenen (1963, Zweden-Nederland, scoorde 1 maal) en Jeu van Bun, die het Nederlands elftal haalden.
  1950: Het Maastrichtse Gemeentebestuur legt een plan voor aan de Gemeenteraad voor de aanleg van een geheel nieuw Sportpark, incl Voetbalstadion, aan de rand van Maastricht, aan het begin van de Autosnelweg E-9/A2 naar het noorden, op de grens van Geusselterveld en Wittevrouwenveld.
  In 1952 kreeg de Boschpoort er nog een 2e speelveld bij en werd de staantribune met 1500 plaatsen uitgebreid.
  Inmiddels had in 1954 het betaalde voetbal zijn intrede gedaan en de publieke belangstelling bleef maar toenemen. De Boschpoort werd in 1956 voor de laatste maal uitgebreid tot 18.000 plaatsen.
  Door de bloeiende industrie in de directe omgeving moest MVV het terrein uiteindelijk verlaten omdat de vrijkomende terreinen in de belangstelling stonden van KNP en Sphinx.
  Het Maastrichtse Gemeentebestuur had in 1950 aan de gemeenteraad een plan voorgelegd voor de aanleg een geheel nieuwe Sportpark incl. Voetbalstadion aan de rand van Maastricht, aan het begin van de Autosnelweg(E9/A2) naar het Noorden, in de wijk Wittevrouwenveld. Het terrein omvat een oppervlakte van 25 ha. te besteden aan 6 sportvelden, met afmetingen voor een voetbalterrein t.b.v. diverse terreinsporten. Een sportveld later te bestemmen voor een tweede openluchtzwembad (!) en een sportveld voor een voetbalterrein met staantribunes voor 10.000 toeschouwers, later uit breiden tot stadion.
  Het Gemeentebestuur voelt meer voor de aanleg van een nieuw stadion aan de overkant van de Maas, dan voor een uitbreiding van het MVV-terrein aan de Boschpoort, gezien ook de verwerkelijking van het uitbreidingsplan voor het Boschpoortgebied.  Stadion De Boschpoort: MVV-Limburgia 1950, MVV Doelman Ducas tegen Cocx van Limburgia

  Bronnen:
  http://www.mestreechtersteerke.nl/pagmvvhistorie.htm en
  http://www.mvv.nl/IManager/Content/3545/3KE2/mt2112
  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

 • #2
  Stadion de Boschpoort

  Pier bedaank veur deen sjoen foto en ut leuk stökske.

  De informatie die ich hüb gevoonde vaan 'Us MVV'ke' höb iech gekregen vaan Rob Dresens,
  geer kint nog mie euver Us MVV'ke vinde op zien site. De link is (es ut maach)
  http://www.robdresens.nl/Stadion%20Geusselt.htm
  iere dé iere tow kömp.
  MestreechterSteerke gief um Mestreech.

  Opmerking


  • #3
   Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
   Wie is die man die alleen maar 'n duim en 'n pink heeft aan z'n rechterhand ?
   Aan z'n ketting te zien de burgemeester van Mestreech of van die Engelse stad. Maar ze zien er eerder uit als maffiabazen!

   Opmerking


   • #4
    Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
    Wie is die man die alleen maar 'n duim en 'n pink heeft aan z'n rechterhand ?
    Misschien de plaatselijke slager..........
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking

    Bezig...
    X