Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Grensmaasproject Itteren

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Grensmaasproject Itteren

  Veertrap Itteren gerestaureerd

  In Itteren is een mooi brokje Maashistorie aan de vergetelheid onttrokken. Op initiatief van de Dorpsraad en dankzij steun van het bedrijfsleven en de overheid is de monumentale veertrap gerestaureerd en weer blootgelegd. De trap leidde voetgangers tot omstreeks 1920 naar het veer voor de oversteek tussen Itteren en Rekem.

  De trap raakte de afgelopen decennia in verval en ging steeds meer schuil onder een dikke laag slib. De trap van Naamse hardsteen biedt nu weer een markant herkenningspunt aan de Maasoever. Bij de trap zijn zitbankjes geplaatst waar wandelaars en fietsers kunnen genieten van het uitzicht over de rivier en de Belgische Maasoever.

  Officiƫle Opening
  De gerestaureerde veertrap wordt zaterdag 24 september officieel geopend. De veertrap biedt dan ook de entree naar een pontboot die passagiers naar Herbricht brengt. Onderweg geven medewerkers van Consortium Grensmaas tekst en uitleg over de stroomgeulverbreding in Itteren. De officiƫle opening van de veertrap begint om 13 uur bij hoeve Boers.

  (Bron: http://www.denieuwegrensmaas.nl/nieuwsbrief-september-2011.html)
  [
  Last edited by Toller; 17 december 2014, 09:48.

 • #2
  Verlegging Geulbedding

  Een onderdeel van het Grensmaasproject in Itteren is het verleggen van de Geul. Door de aanleg van het Julianakanaal werd het riviertje gedwongen, na het onderdoorsteken van het kanaal, een haakse bocht te maken in een lelijke, betonnen bak. Die rare winkelhaak wordt er nu uitgehaald en de bedding van het riviertje wordt naar het zuiden verlegd: i.p.v. aan de noordkant van Haertelstein, gaat de Geul nu al kronkelend langs de zuidkant van de kasteelhoeve richting Maas; veel dichter langs Itteren dus. Zie de kaartjes bij post #1 van dit draadje onder 'Maastricht 2025 / Grote Projecten'.

  Deze recente foto's komen van de website van www.denieuwegrensmaas.nl:
  Opmerking


  • #3
   Update Grensmaasproject

   Terwijl de ondertunneling van de A2 volop in de belangstelling staat, realiseren weinig mensen zich dat aan de noordkant van Maastricht een ander gigantisch project in uitvoering is: het Grensmaasproject. Zo ziet de omgeving van Itteren er momenteel uit:
   (foto's: website De Nieuwe Grensmaas)

   Op de laatste foto is de grindverwerkingsinstallatie bij Itteren te zien, waar de laatste dagen nogal wat over te doen is. Oorspronkelijk was deze installatie (met opslagdepot en havenfaciliteiten) uitsluitend bedoeld voor de verwerking van het Maastrichtse grind, maar door de economische crisis moet het Grensmaasconsortium bezuinigen en zal de installatie ook voor het nog te winnen grind uit Geulle in gebruik blijven. Om de bewoners van het gehucht Voulwames te ontzien, wordt er tussen de twee locaties een weg aangelegd met geluidswal. Ik ken de situatie ter plekke niet goed genoeg om te zeggen of ook de bewoners van Itteren last zullen hebben van deze maatregel. In elk geval zullen de werkzaamheden langer gaan duren. Lees hier het betreffende persbericht en hier de bewonersbrief.

   Opmerking


   • #4
    Het is misschien een idee voor initiatiefnemers om potentieel belangstellenden actief uit te nodigen om kennis te nemen van dit soort grootschalige projecten.
    De Wereld gaat aan Vlijt ten onder

    Max Dendermonde

    Opmerking

    Bezig...
    X