Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Archeologie Itteren

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Archeologie Itteren



    Prehistorisch heiligdom in Itteren
    Tijdens archeologisch onderzoek bij Emmaus op de Grensmaaslocatie Itteren is waarschijnlijk een heiligdom uit de IJzertijd (vanaf 800 voor Christus) ontdekt, dat later ook in gebruik was bij de Romeinen. Daarbij zijn interessante vondsten gedaan.
    Tot nu toe zijn acht Romeinse graven en twee graven uit de IJzertijd ontdekt. Ook zijn paalresten gevonden, die wijzen op bebouwing van voor of rond de jaartelling. ,,Bij die graven zijn ook giften blootgelegd, zoals resten van Romeins glas en amphoren (kruiken)”, aldus Gideon Peusens die de opgravingen namens Consortium Grensmaas begeleidt.
    De vondsten worden in kaart gebracht en de komende maanden verder geanalyseerd. Het archeologisch onderzoek bij Emmaus duurt nog zo’n anderhalve maand.

    (Bron: http://www.denieuwegrensmaas.nl/arch...e_itteren.html, februari 2009)

    Voor meer informatie over het Grensmaasproject in Itteren, Borgharen en het Bosschereiland, zie http://forum.mestreechonline.nl/show...5769#post65769.
    Last edited by El Loco; 26 februari 2010, 23:58.

  • #2
    Hier nog wat (oudere) informatie over de opgravingen in Itteren:

    Groot archeologisch onderzoek begonnen in Limburg
    HOLTUM - Archeologen zijn in Itteren begonnen aan een van de grootste opgravingsprojecten ooit in Nederland. Zij verwachten veel belangrijke vondsten in het Maasdal, waar na hun werk op grote schaal ontgrindingen in het kader van het project Grensmaas plaatsvinden. Dat maakten onderzoekers van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) dinsdag bekend op een persbijeenkomst in Holtum.
    De opgravingen concentreren zich vooral rond Borgharen en Itteren, maar ook rond de noordelijker gelegen oude Maasgeulen. Daar verwachten de onderzoekers veel scheepsresten aan te treffen. Bij een eerste onderzoek zijn zij in Itteren gestuit op de resten van een nederzetting uit de ijzertijd van rond 500 voor Christus. (...)
    De opgravingen gaan 5 miljoen euro kosten, betaald uit de grindopbrengsten van het Grensmaasproject. Daarbij wordt 55 miljoen ton grind gebaggerd ter beveiliging tegen overstromingen van de Maas. Ellen Vreenegoor van de RACM zei veel van het onderzoek te verwachten, omdat het Maasdal nog steeds een nagenoeg witte vlek op de archeologische kaart is. De archeologen verwachten resten van schepen, bruggen, steigers en visvoorzieningen uit de ijzer- en Romeinse tijd te vinden, evenals bewoningsresten, villa's en grafvelden.
    De archeologen moeten de vondsten in beeld brengen en waar mogelijk conserveren en in depot opslaan, voordat de baggermachines het landschap wegvagen. Het Consortium Grensmaas begint in maart in Itteren met de grootschalige ontgrindingen in en langs de Maas over een lengte van 43 kilometer tussen Maastricht en Roosteren. Het totale archeologische onderzoek duurt net als het Grensmaasproject vijftien jaar

    (Bron: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/...nen_in_Limburg, 18 december 2007)

    * Een korte inventarisatie van de archeologische site in Itteren is te vinden op http://easy.dans.knaw.nl/dms?command...-1233143900363.

    * Een gedetailleerd rapport van het archeologisch vooronderzoek in Itteren (en Borgharen) is te vinden op http://edna.itor.org/nl/intern/uploa...+Grensmaas.pdf.

    * Op http://www.ittereninbeeld.nl/albums/...clrjjd6c8r4ol3 is een uitgebreide fotoreportage van het archeologisch onderzoek te zien, o.a. deze foto van een tweetal Merovingische potten:
    Last edited by El Loco; 27 februari 2010, 00:08. Reden: Afbeelding toegevoegd

    Opmerking


    • #3
      De opgravingen die in het kader van het Grensmaasproject in de omgeving van de kasteelhoeve Hartelstein hebben plaatsgevonden, hebben een groot aantal vondsten opgeleverd, zowel uit de IJzertijd als uit de Romeinse periode:



      Gerestaureerde inhoud van het Romeinse graf 9 (links) en 7

      Meer info: http://www.denieuwegrensmaas.nl/nieu...-vondsten.html. Daar is ook een link naar het uitgebreide opgravingsrapport te vinden.

      Opmerking

      Bezig...
      X