Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Merovingisch graf

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Merovingisch graf

    Merovingisch graf uit zesde eeuw.

    Opgravingsveld open op vier woensdagen.

    Het archeologisch opgravingsterrein aan de Pasestraat in het Maastrichtse kerkdorp Borgharen is voor publiek toegankelijk op de woensdagen 26 augustus, 2, 9 en 16 september 2009.
    Vanaf 13:30 uur worden op die vier middagen rondleidingen verzorgd door een deskundige.
    Bij het voormalige waterpompstation even buiten Borgharen onderzoeken archeologen vanaf vandaag tot en met 26 september een
    Merovingisch grafveld uit de zesde en zevende eeuw na Christus.
    Doel is helderheid te krijgen over de staat van de resten: kunnen ze in de grond blijven liggen of moeten ze worden veiliggesteld?
    De opgraving - met nieuwe technische hulpmiddelen - is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Maastricht.
    In Centre CĂ©ramique is een bescheiden tentoonstelling ingericht over opgravingen aan de Pasestraat.

    De Limburger
    17-08-2009
    Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
    Thomas More

  • #2
    Archeologisch onderzoek Romeinse villa Borgharen wordt gepresenteerd

    Een bericht op MaastrichtAktueel:
    Van het archeologisch onderzoek naar een Romeinse villa in Borgharen wordt nu het boek “Merovingers in een villa” gepresenteerd.
    In 2008 en 2009 voerde de Rijksdienst samen met de Universiteit van Amsterdam en de gemeente Maastricht aan de Pasestraat te Borgharen een archeologisch onderzoek uit. Het onderzoek betrof vroegmiddeleeuwse graven op het terrein van een Romeinse villa op die locatie.

    Rapportage van bijzonder onderzoek
    Van het uitgevoerde onderzoek is nu een rapportage van de Rijksdienst verschenen, waarin de gebruikte methodes en de verrassende resultaten naar voren komen. De onderzochte graven blijken van een bijzondere rijkdom aan grafgiften te zijn voorzien. Het terrein is een beschermd archeologisch monument en het onderzoek werd uitgevoerd om de staat van de aanwezige skeletten en metalen voorwerpen vast te stellen. De zeer innovatieve wijze van opgraven en het gebruik van de modernste technieken maken dit onderzoek zelfs op Europees niveau zeer bijzonder.
    Wethouder voor archeologie Gerdo van Grootheest: “Door archeologisch onderzoek te doen houden we ons verleden levend. Zeker voor een oude stad als Maastricht is dat erg belangrijk.”

    Meer onderzoek gewenst
    Opvallend resultaat is dat het botmateriaal en het metaal enkel in de eerste jaren is verweerd en niet in alle eeuwen daarna. Dit verklaart ook de grote verschillen in de staat van de verschillende graven. In het rapport worden dan ook suggesties gedaan voor het vervolgonderzoek. Ook de vraagstellingen, de onderzoeksstrategie en de te hanteren methodes worden geëvalueerd en bijgesteld.

    Nieuwe opgravingcampagne
    De derde opgravingcampagne zal dit jaar plaatsvinden in de maand juni. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Ook bij deze campagne is het voor het publiek regelmatig mogelijk het onderzoek te bezoeken en onder begeleiding van deskundigen ter plekke kennis te nemen van de resultaten. Na uitwerking van alle resultaten verschijnt er een wetenschappelijke publicatie van het gehele onderzoek.
    Ik ben meteen op internet gaan zoeken of het boek “Merovingers in een villa” ergens te koop was en wat blijkt: het hele rapport is gewoon op internet gratis in te zien, met foto's, kaartmateriaal en alles erbij! Hier dus.

    Opmerking

    Bezig...
    X