Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Centrum - informatie

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Centrum - informatie

    Centrum

    STEDENBOUWUNDIGE INFORMATIE
    Het centrum komt ongeveer overeen met de historische stadskern, zoals die in de Romeinse tijd en de vroege Middeleeuwen gegroeid is en het hart van de ommuurde stad van 1229 is geworden.
    De historische infrastructuur is nog bijna helemaal intact, de met natuursteen geplaveide straten zijn niet breed, de bebouwing wordt gekenmerkt door hardstenen gevels in Maaslandse (Renaissance-)stijl, afgewisseld door Fin-de-Siècle gevels en kleurige moderne architectuur.
    In het gebied liggen de drie belangrijkste stadspleinen: het Vrijthof, de Markt en het O.L. Vrouweplein en als nieuweling de Maaspromenade, die de stad en de rivier met elkaar verbindt.
    Het centrum omvat de belangrijkste stedelijke functies op het gebied van bestuur, cultuur, commercie en religie.

    HISTORISCHE INFORMATIE
    De oudste infrastructuur gaat terug tot het begin van de christelijke jaartelling: het is de verkeersas over de Brusselsestraat, Grote Staat, Havenstraat, Plankstraat, Eksterstraat naar de Romeinse brug over de Maas.
    Vanaf de 13de eeuw nam de Servaasbrug de rol van Maasoversteek over.
    Langs deze hoofdweg ontstond de stad, oorspronkelijk geconcentreerd bij de Maas, in de omgeving van het huidige Stokstraatkwartier, dat zijn kenmerkende rechthoekige vorm kreeg door de hier in de 4de eeuw gebouwde Romeinse omgrachte versterking.
    Topografische markers in de oude stad zijn de twee hoofdkerken van Maastricht, de O.L. Vrouwekerk (12de eeuw) met zijn imposante westbouw van ca. 1000, vermoedelijk de vroegmiddeleeuwse bisschopskerk, en de grafkerk van Sint Servaas aan het Vrijthof uit de 11de eeuw, die sedert de 6de eeuw talrijke pelgrims naar Maastricht trok.
    Een derde marker is het stadhuis van Pieter Post (1660) midden op de Markt.

    STRAAT EN WIJK NAAM INFORMATIE
    Van veel straatnamen is de herkomst moeilijk vast te stellen, maar op oude kaarten en andere archiefstukken uit de late Middeleeuwen komen zij al voor.
    Wij mogen aannemen dat zij in de loop van de Middeleeuwen hun naam hebben gekregen.
    Sommige namen ontstonden in de Nieuwe Tijd (na 1795), omdat zij toen werden aangelegd (Heerenstraat, O.L. Vrouweplein) of omdat een nieuwe naam passend werd geacht (Grote Staat).
    Vanaf 1859 trok de lokale overheid de naamgeving van straten aan zich (Heerenstraat wordt Minckelersstraat, diverse nieuwe namen zoals Hondertmarck, Op de Thermen, Maaspromenade).
    Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
    Thomas More
Bezig...
X