Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Marx in Maastricht

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Marx in Maastricht

    Elders op dit Forum komt op verschillende plaatsen de naam naar voren van Karl Marx. Recent gebeurde dit nog in een draadje over een nieuw boek over het Kommelkwartier. Terecht wees Pier erop dat de auteur(s) van het boek Kommelkwartier ontsloten nogal vrij om waren gegaan met de historische waarheid. Ook ten aanzien van de figuur Marx werden weer enige enormiteiten gebezigd die met een bezoek aan de website van het Regionaal Historisch Centrum Limburg gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Zelfs wat zoeken op MO had al een beter resultaat kunnen opleveren, zie bv. hier.

    In bovengenoemd draadje merkt Pier ook nog het volgende op:
    Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
    De schrijver permitteert zich (...) de vrijheid om het navolgende op te merken: "Karl Marx bezocht zijn zus en nichtjes een aantal keren en wellicht zag hij de ellendige arbeidsomstandigheden bij Regout." De verwijzing naar de "ellendige arbeidsomstandigheden bij Regout" is hier m.i. echter volledig misplaatst. Uit niets, voor zover ik weet, blijkt dat Karl Marx ooit iets geschreven heeft, in zijn toch niet kleine oeuvre, over de arbeidsomstandigheden in Maastricht en mn. de familie Regout.

    De uit oudere literatuur overgenomen suggestie dat Marx mogelijk zijn ideeën heeft opgedaan in Maastricht, is een mythe die al langer rondfladdert, maar die desondanks slechts wishful thinking is. Het eerste deel van Das Kapital verscheen in 1867. Het boek was een compilatie van decennialang publiceren en van wonen en werken in Keulen, Parijs, Brussel en London. Dat waren grote steden waar de industrialisatie veel eerder inzette dan bij ons en waar de excessen in fabrieken en werkplaatsen zich dus ook veel eerder voordeden.

    Ook al is het waarschijnlijk dat Marx in het voorjaar van 1865 (eind maart/begin april) enkele dagen in Maastricht verbleef, de plaatselijke industrie heeft hem niet tot het schrijven van dit of enig ander boek geïnspireerd. Hij had het allemaal al lang gezien en in veel erger mate. Tekenend is dat het woord 'Maastricht' zelfs niet voorkomt in de tekst van het boek, dat pas postuum voltooid is verschenen.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 8 oktober 2012, 22:38.

  • #2
    Marx en 'Regout'

    Wat ik zeker laakbaar vind in bovenstaande terloopse opmerking is de gemakzucht van de schrijver. Niets is eenvoudiger dan zonder enige historische kennis of verantwoording met een groots gebaar te spreken van 'de ellendige arbeidsomstandigheden bij Regout'.

    Men had beter kunnen weten door eens de moeite te nemen er het proefschrift van Roemen op na te slaan. Of de vele tabellen met tienjaarlijkse tellingen van fabrieken en trafieken in te zien die Maenen in zijn dissertatie over Regout publiceerde. We spreken hier van 1865 (het jaar dat Marx kort in Maastricht kan zijn geweest). Er waren toen tientallen fabrieken in Maastricht en een deel daarvan kende dezelfde arbeidsomstandigheden als bij 'Regout'.

    Die situatie was deels een erfenis uit het Belgische industriebekken, dat als voorbeeld had gediend voor het inrichten van het Maastrichtse fabriekswezen. Zeker, de industrialisatie had grote sociale gevolgen en leidde tot verwerpelijke situaties. Maar het is ook zaak te kijken naar de verschillende perioden en bedrijfsvoeringen: 1840 is niet 1860, en 1880 niet 1910; en ook is 'Regout' niet altijd Regout.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 9 oktober 2012, 08:41. Reden: snelkoppelingen toegevoegd

    Opmerking


    • #3
      Dikke duim voor mvr. Evers.

      Opmerking

      Bezig...
      X