Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Prostituees in oud Maastricht

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Prostituees in oud Maastricht

  Oorspronkelijk geplaatst door Breur
  [Raadsverdragen], 26 januari 1382: Geen gemeene vrouwen (ledighe wijf) mogen huiken of feilen dragen.
  Oorspronkelijk geplaatst door El Loco
  Maar vrouwen die niet gemeen waren (adellijk dus?) of niet ledigh (getrouwd?) mochten dat dus wèl! Ze waren in 1382 ietsje ruimdenkender dan de Wilders-aanhangers van nu.
  Breur heeft lekker zitten lezen in de transcriptie van de Raadsverdragen van Maastricht ( 1367-1428 ) door mw.dr. Van der Eerden-Vonk. Het betreffende voorschrift is zonder pagina-aanduiding niet meteen terug te vinden omdat in deze transcriptie de volgorde van de optekeningen wordt gevolgd, niet zozeer de chronologie.


  Het heeft inderdaad niets te maken met BOE, maar voor de goede orde: een ‘ledigh wijf’ of een ‘gemeene vrouwe’ was een lichtekooi die bij voorkeur thuis hoorde in het bordeel (Verdam, Middelnederlands woordenboek). Zij mocht in Maastricht eind veertiende eeuw dus geen huik (mantel met kap) of falie (mantelkap, huik, sluier) dragen. Dat was voorbehouden aan eerbare, nètte vrouwen.

  Lichte vrouwen waren dus herkenbaar aan het niet dragen van een hoofdbedekking. Een prostituee had een eerloos beroep, net als de beul, de vilder etc. Vandaar dat zij werd gestigmatiseerd door een hoofddoekverbod.

  Westerlingen hebben een notoir kort historisch geheugen. Voor velen reikt het niet eens verder dan één generatie en dat is knap jammer. Meer behoudende islamitische mannen en vrouwen vinden tegenwoordig het ontbreken c.q. verbieden van een hoofdbedekking in de openbare ruimte nog steeds een vorm van eerverlies en eerloosheid en dat zouden we moeten respecteren. (Ik heb het expliciet niet over de chador).
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 7 oktober 2010, 18:48.

 • #2
  Ik kan jullie Prinsen en poorters van Walter Prevenier en W.P. Blockmans aanbevelen. O.a. Hoofdstuk 2 over Marginaliseringsprocessen en uitsluiting. Online te lezen en te downloaden.

  http://www.dbnl.org/tekst/prev002pri...01_01_0017.php

  Bestanden bijvoegen
  De leefs mer eine kier .

  Opmerking


  • #3
   Voor geinteresseerden: over dit onderwerp is meer te lezen op deze voortreffelijke site.

   http://forum.mestreechonline.nl/show...hlight=bordeel

   Opmerking

   Bezig...
   X