Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

A 20th Century Odyssey

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • A 20th Century Odyssey

  A 20th Century Odyssey

  A personal Memoir by
  Marie Countess Pejacsevich De Veröcze (1909-2004)
  ISBN 9789051792003  Marie Gravin Pejacsevich de Veröcze (1909-2004) wordt als lid van een zeer rijke en vooraanstaande aristocratische familie in Boedapest geboren ten tijde van de Habsburgse dubbelmonarchie. Haar grootvader graaf Theodor Pejacsevich is de laatste 'Banus' (gouverneur) van Kroatië. Ten gevolge van de gruwelen van de 2e Wereld Oorlog en de overname van de macht door het communistische regiem verliest ze alles en woont berooid en in ballingschap voor de rest van haar leven in Londen.
  Hoewel nooit getrouwd en geteisterd door een zeldzame maar ongevaarlijke huidaandoening die iemand anders zou hebben veranderd in een kluizenaar, wordt ze de geliefde 'Maju Neni' het centrum en 'matriarch' van haar grote familie

  Ze beschrijft levendig en in detail hoe ze de gruwelijke weken van de belegering van Boedapest door het Rode Russische leger en de dagelijkse strijd om te overleven in een verwoeste stad meemaakt. Als haar zus Elly en haar echtgenoot Graaf Lajos von Blanckenstein op beestachtige wijze worden vermoord door Russische soldaten, neemt ze onmiddellijk de zorg over hun 5 kinderen op zich en hun levens worden zo met elkaar en met hun welzijn verweven.
  Nadat ze de buitenlandse adoptie van deze 5 wezen in Engeland en Nederland heeft geregeld, slaagt een team van Caritas werknemers onder haar leiding in 1947 er in om 500 oorlogsslachtoffertjes uit Boedapest te krijgen en mee te nemen naar Belgische families voor een vakantie van 6 maanden.

  Twee van de vijf von Blanckenstein kinderen worden geadopteerd door het Maastrichtse gezin van Burgemeester Michiels van Kessenich. Hun rol wordt uitvoerig in het boek beschreven.

  Lange tijd verkeert ze in een bureaucratisch niemandsland en haar strijd voor een paspoort en de Britse nationaliteit verschilt niet veel van die van de hedendaagse asielzoeker en wordt beschreven in enkele leuke anekdotes.

  Maria Pejacsevich had een hele gelukkige jeugd, en haar beide ouders hielden veel van haar. Deze liefde voor de familie wordt door haar doorgegeven aan de leden van haar zeer uitgebreide familie en is regelmatig het onderwerp in haar hele leven.

  Tijdens haar lange leven, reist ze veel door Europa en Zuid-Amerika, om in contact te blijven met haar uitgezwermde familieleden. Ze gelooft in God, maar is tegelijkertijd nooit opdringerig of ouderwets.

  Haar 'Odyssey' schreef ze toen ze al bijna 90 jaar oud was, en zit vol met fascinerende historische details. Het biedt de lezer, een uniek zicht in een wereld die is voor altijd verdwenen.

  Het boek is bewerkt door haar nicht : Lily von Blanckenstein en werd in 2004 uitgegeven.

  Click image for larger version

Name:	Pejacsevich.jpg
Views:	1
Size:	8,5 KB
ID:	93336
  Last edited by Annefine; 7 januari 2013, 14:30.

 • #2
  Geweldig leuk om hiervan kennis te nemen. Ik heb met twee meisjes MvK op kostschool gezeten. Het was duidelijk dat de een uiterlijk en qua karakter in niets leek op de ander. Toch wist ik lang niet dat ze geadopteerd was.
  Last edited by Clio; 8 januari 2013, 00:01.

  Opmerking

  Bezig...
  X