Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Pas verschenen

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Pas verschenen


    € 25,-


    Vroedvrouwenschool


    100 jaar Moederschapszorg in Limburg

    -

    Flaptekst:

    De R.K. Vereniging Moederschapszorg heeft een lange en roemrijke geschiedenis. Hoewel al in 1909 opgericht met als doel een kweekschool voor vroedvrouwen in het katholieke zuiden van Nederland op te richten, duurde het tot 1912 voordat de school daadwerkelijk van start ging. Decennialang was de school in Heerlen gevestigd, vanaf 1923 op de Hooghees, buiten het centrum. Daar kreeg de Vroedvrouwenschool haar grootste bekendheid en daar werden duizenden kinderen geboren. Het was inmiddels niet alleen maar een opleidingsinstituut maar er was een vrouwenkliniek, een zuigelingenkliniek en een doorgangshuis voor ongehuwde moeders gevestigd. Dit alles op katholieke grondslag. In 1993 verhuisde het instituut naar Kerkrade en vandaar in 2004 naar Maastricht. Hier biedt de Academie Verloskunde Maastricht als onderdeel van Hogeschool Zuyd de opleiding van verloskundigen aan. Dit fraai geïllustreerde boek beschrijft verschillende aspecten van de geschiedenis van de Vroedvrouwenschool, aangevuld met verhalen van de hoofdpersonen, de zwangere vrouwen.

    Inhoudsopgave

    Inhoud: DIRECTEUR ACADEMIE VERLOSKUNDE MAASTRICHT, Voorwoord VOORMALIGE RAAD VAN TOEZICHT, Ten Geleide.
    PEER H.M. BOSELIE, 'De Vroedvrouwenschool'. Honderd jaar Moederschapszorg in Limburg J.T.J. JAMAR, Jan Stuyt en de Vroedvrouwenscholen. CONSTANCE VAN DER PUTTEN, De kliniek van Hooghees, een impressie. MARCEL J.M. PUT, Van vroede vrouw naar verloskundige Van enkel ervaring naar scholing, stages en beroep. MARK VAN DIJK, Biografieën. MARK VAN DIJK, Kroniek. Noten, Bibliografie, Illustratieverantwoording.

    http://www.verloren.nl/boeken/2086/2...dvrouwenschool
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 20 februari 2010, 10:56.

  • #2
    Weliswaar niks te maken met het door Ingrid gepresenteerde boek, maar toch even een opmerking over die vroedvrouwenschool, de tegenwoordige Acadamie Verloskunde Maastricht (AVM), naast het academisch ziekenhuis:
    De academie biedt, naast de al langer bestaande Bachelor-opleiding (HBO-Bachelor Verloskunde), sinds september 2009 de mogelijkheid een European Master Science in Midwifery (EuMScM) te behalen. Voorlopig gebeurt dat nog in samenwerking met vergelijkbare opleidingen in Glasgow en Hannover; vanaf 2011 kan de hele Masters-opleiding in Maastricht worden gevolgd. Daarmee zal de AVM een academisch opleidingsinstituut zijn geworden.

    Opmerking


    • #3
      Een persoonlijk tintje aan de presentatie van dit nieuwe boek.
      In april of mei 2009 heb ik Constance van der Putten (één van de auteurs van het boek) gevraagd of ze eens een afspraak met zuster Maria Meijs (Medische Missiezusters Imstenrade; Heerlen) kon maken voor een interview.
      Zuster Maria Meijs wordt goed verzorgd in de Beyart te Maastricht en heeft haar werkzame leven in Malawi doorgebracht als verloskundige.
      Maria Meijs was een studiegenote van mijn inmiddels overleden moeder, die ook ruim veertig jaar vroedvrouw was.
      Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
      Thomas More

      Opmerking


      • #4
        Maastricht en Luik bezet

        Vorig jaar promoveerde dr. Paul Bronzwaer op een proefschrift over Maastricht en Luik in de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen zondag 2 mei werd het boek feestelijk gepresenteerd in Boekhandel Selexys-Dominicanen. Het werd uitgegeven in de serie Maaslandse Monografieën (Hilversum, Verloren), waarin vorig jaar ook de dissertatie van dr. Lou Spronck over Weustenraad verscheen.

        Paul Bronzwaer, Maastricht en Luik bezet. Een comparatief onderzoek naar vijf aspecten van de Duitse bezetting van Maastricht en Luik tijdens de Tweede Wereldoorlog.

        Dit boek bevat de resultaten van een vergelijkend onderzoek naar de Duitse bezetting in Maastricht en Luik van 1940 tot 1944. Er worden vijf aspecten geanalyseerd. In de eerste plaats het begin van de bezetting: de militaire inval op 10 mei 1940 leidde in de ochtend al tot de capitulatie van Maastricht, terwijl Luik, slechts dertig kilometer verderop, pas twee dagen later werd ingenomen. In de tweede plaats worden de lokale besturen onder de loep genomen: de samenstelling en de relatie met de bezetter. Ten derde worden de verschillen onderzocht wat betreft de jodenvervolging. In Maastricht kwam 50 procent van de Joden om, in Luik 20 procent. Het vierde aspect is de bevrijding in september 1944, die in Maastricht en Luik verschillend verliep. Als laatste wordt aandacht besteed aan de eerste naoorlogse verkiezingen. De vergelijking tussen beide steden verdiept ons inzicht in de geschiedenis van de bezetting in Limburg. (Flaptekst).


        Opmerking

        Bezig...
        X