Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Canon voor de geschiedenis van Limburg

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Canon voor de geschiedenis van Limburg

    Gisteren is in Limbricht de Canon voor de Geschiedenis van Limburg gepresenteerd, een samenwerkingsverband van de Provincie Limburg en Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Redactie en hoofdauteur dr. Jos Venner, een docent geschiedenis die al eerder voor het middelbaar onderwijs een 2-delige Geschiedenis van Limburg uitgaf. Het boek ligt al enkele dagen in de boekhandel en is bestemd voor een breed publiek.
    Er komen in deze Limburgse canon natuurlijk heel wat zaken langs die behoren tot de Maastrichtse geschiedenis, zoals Henric van Veldeke, Herbenus etc. Vandaar dat ik het toch maar even vermeld bij de rubriek 'Maastrichtse' boeken.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 27 november 2009, 15:34.

  • #2
    Canon van Limburg, een historisch overzicht (recensie)

    Canon van Limburg, een historisch overzicht, J. Venner (red.), Venlo 2009, 256 pp., ills. isbn 9789085960577, € 24,95.

    “Limburgse schatten en trauma’s, boegbeelden en deugnieten vertellen het grote verhaal van de mensen in deze provincie door de eeuwen heen. Voor wie wegwijs wil worden in het rijke verleden van de huidige provincie Limburg is op initiatief van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en de Provincie Limburg een handzaam overzicht samengesteld door een team van deskundige auteurs onder leiding van Jos Venner en Leentje Mostert. De hoofdmomenten uit de Limburgse geschiedenis zijn chronologisch gerangschikt in 52 vensters, verdeeld over tien tijdvakken. Alles wat u over het Limburgs verleden moet weten, van het prehistorische Belvédère-mes tot aan het Verdrag van Maastricht, staat hier op overzichtelijke wijze, rijk geïllustreerd en voorzien van verwijzingen, bijeen.” Aldus de wervende tekst op het achterplat.

    Hebben we hier echt álles van de Limburgse geschiedenis bij elkaar? Neen, natuurlijk niet. Een lokaal gezegde luidt: “Alles leujs te op ’n slaagkaar.” Vrij vertaald: om echt alles mee te nemen, heb je wel een grote transportkar nodig en dat is deze Canon natuurlijk niet, kan hij niet zijn. De auteurs hebben met verve 52 vensters, 52 doorkijkjes op de geschiedenis van het gewest beschreven. Een dergelijke keuze blijft altijd subjectief. Een andere redactie had waarschijnlijk andere accenten gelegd en zou tot een wat andere serie vensters, een andere invulling gekomen zijn. De nu gemaakte keuzes zijn best verdedigbaar en dus goed; daarop te gaan afdingen is immers eveneens zeer subjectief! De onderwerpen zijn goed gespreid in ruimte en tijd over de Nederlandse provincie Limburg. Het Belgische Limburg hangt er maar zo’n beetje bij. Gezien de huidige provinciale politiek, die streeft naar een nauwere samenwerking tussen Oost- en West-Limburg, een gemiste kans.

    De uitwerking van het concept voor de in eerste instantie beoogde doelgroepen, de algemeen belangstellende lezer en de schoolgaande jeugd, is goed. Bij de verschillende vensters worden zij doorverwezen naar historische literatuur over het onderwerp. Op zich een uitstekend idee, mits men hier niet zo vaak rijp en groen door elkaar had vermeld. Het lijkt nu een beetje op een overzichtje van wat er bij de verschillende auteurs thuis toevallig in de kast stond en dat blijken niet allemaal meesterwerken te zijn.

    Een wat vreemde eend in de bijt vind ik Sint Servaas, waarover auteur De la Haye een venstertekst schrijft en tegelijkertijd in zijn bijdrage aan de nieuwe bisdomgeschiedenis van Roermond aantoont, dat Servatius niet meer dan ‘invented tradition’ is, een bedenksel van later tijd. Hier offert de Canon te veel aan de verwachting van de doorsnee lezer, die Sint Servaas zonder meer verwacht en heen leest over de opmerking van dezelfde auteur in zijn venstertekst dat wij van Servaas eigenlijk niets weten.

    Het grote probleem bij een dergelijk verzamelwerk is het vinden van geschikte auteurs. Het is op korte termijn gelukt werkers te vinden, maar ook hier weer rijp en groen door elkaar. Bij het lezen van de teksten voelt men de ene keer, dat iemand aan het woord is die van de hoed en de rand weet, een vakman, een andere keer dat alleen de hoed bekend is (en dan nog een oude), een amateur. Het sterkst spreekt dit in het venster over de simultaankerken. Dit is een bord opgewarmd eten vol stereotiepen. De laatste vijftig jaar heeft men toch meer begrip ontwikkeld voor de samenleving van protestanten en roomsen in de Republiek, meer begrip ook voor de toenmalige maatschappelijke opvattingen en voor de politieke bedoelingen van de Staten-Generaal langs de Limburgse Maas. Op meer plaatsen hebben sommige schrijvers moeite zich in het verleden te verplaatsen. Zij beoordelen dat verleden dan vanuit hun eigen heden, wat natuurlijk historisch gezien niet verantwoord is.

    De redactie heeft een krachttoer geleverd met in zo korte tijd dit mooie boek op de markt te brengen. Van de wetenschappelijk gezien min of meer halve waarheden, die er ook in staan, zullen de doelgroepen niet wakker liggen.

    © Dr. P.J.H. Ubachs, december 2009
    (Geplaatst met toestemming van de auteur)
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 11 mei 2010, 00:54.

    Opmerking

    Bezig...
    X