Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Boekaankondiging: Jef Moers, Van Alde Lenculenpoort naar Nekum

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Boekaankondiging: Jef Moers, Van Alde Lenculenpoort naar Nekum

    Na De gouden decennia der stad Maastricht, 1470-1530 (gepubliceerd in 2020) en de uitgave Groot Maastricht, 1400-1500. Historische fragmenten (2022) heeft Joseph (Jef) Moers op zondag 2 juni in de Toneelacademie aan de Lenculenstraat opnieuw een boek gepresenteerd: Van Alde Lenculenpoort naar Nekum. Moers, een amateurhistoricus die van huis uit restaurateur is en een goed lopend restaurant heeft gehad aan de Tongersestraat, was al vóór zijn pensionering een gepassioneerd bezoeker van (toen) het Gemeentearchief Maastricht, nu het Historisch Centrum Limburg. Voor de twee eerdere titels schoffelde hij al zijn aantekeningen bij elkaar en publiceerde die in eigen beheer. Het leverde veel nieuwe gegevens op over de culturele bloeiperiode van de stad rond 1500. Zo deed hij onverwachte vondsten met betrekking tot de beeldensnijder Jan van Steffenswert (ca. 1460-ca. 1530), van wie in kerken en musea veel werk bewaard is gebleven. Jammer is bij deze uitgaven - ook de meest recente - het ontbreken van een register. Het maken daarvan zou - toegegeven - veel tijd en ruimte vragen (de persoonsnamen alleen al lopen vaak in de honderden), maar het zou het terugvinden van een naam of gegeven eenvoudiger maken.

    Click image for larger version  Name:	Van Lenculenpoort naar Nekum.jpg Views:	0 Size:	48,6 KB ID:	107464Na 'Groot Maastricht' kondigde Moers aan, dat dit nu echt zijn laatste boek was geweest, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Hij besloot alsnog onderzoek te doen naar de wortels van zijn familie. De titel Van Alde Lenculenpoort naar Nekum slaat daarop terug. De Alde of Oude Lenculenpoort was namelijk een stadspoort die stond op het kruispunt van Bouillonstraat, Lenculenstraat en Tongersestraat, dus vlak bij de huidige Toneelacademie. En de familie Moers heeft in de Tongersestraat wortels liggen, net als bij het voor Neercanne gelegen Nekum. Zoals de auteur het zelf stelt, is het boek 'een topografische, geschiedkundige en sociale verkenning van een bijzonder deel van Maastricht in de jaren 1880 tot 1980'. Het bestrijkt 'grofweg het gebied tussen de voormalige Sint Pieterspoort en Tongersepoort, en het aangrenzend buitengebied tot Kanne en Wolder' (tekst JM). Onverwacht is dan ook het eerste hoofdstuk, dat het reisverslag bevat van de in Doornik geboren jurist Philippe de Hurgues (1585-1643), die in 1615 op dertigjarige leeftijd een bezoek bracht aan Maastricht. Deze met originele tekeningen geïllustreerde notities zijn spijtig genoeg 'verdwaald' in dit boek. Niemand zal ze daar verwachten of zoeken.

    Resumerend: Van Alde Lenculenpoort naar Nekum is een uitgave die veel nieuwe gegevens bevat over met name de geschiedenis van huizen en bewoners van een deel van de Tongersestraat en op Nekum. Dat soort tijdrovend genealogisch en topografisch onderzoek ligt Moers. Ook de vele foto's zullen geïnteresseerden verrassen.

    Van Alde Lenculenpoort naar Nekum is gebonden in harde kaft, 19 x 27 cm., telt 375 pagina's en is rijk geïllustreerd in full colour.
    Deze uitgave in eigen beheer kan besteld worden via e-mail (jefmoers@hetnet.nl) of telefonisch: 0031(0)630722774. De prijs bedraagt € 33, eventuele verzendkosten niet meegerekend.
    Het is ook te koop bij boekhandel De Tribune.

    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 17 juli 2024, 10:07. Reden: Inkorting
Bezig...
X