Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Wikipedia

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • El Loco
  replied
  Na een al te lange afwezigheid eindelijk weer eens ingelogd op MestreechOnline! Mijn ongewijzigde wachtwoord doet het nog gewoon, top! Allereerst: Ingrid en Pier, dank voor jullie strelende en stimulerende woorden. Het artikel over de Regouts was inderdaad een tour-de-force, maar wel eentje waar ik veel plezier aan beleefd heb. Sommigen zullen zeggen dat zo'n uitgebreid encyclopedisch artikel - bijna een boekwerk - zijn doel voorbijschiet. Ik ben het daar ten dele mee eens, maar van de andere kant zou ik niet weten hoe het korter gekund had. Er was gewoon zoveel te vermelden over deze familie. Bij mijn volgende artikelen zal ik, met de lezer in gedachte, proberen mij wat in te houden wat de lengte betreft...

  Het hier eerder vermelde verzoek om hulp bij het vinden van de juiste locatie van een aantal Maastrichtse foto's is verplaatst naar: Maastrichtse zoekplaatjes op Wikimedia Commons.
  Last edited by El Loco; 18 februari 2020, 13:03.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
  Ingrid, jij ook bedankt dat je ons wijst op deze geweldige prestatie!
  Gere gedaon, Pier!
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 18 februari 2020, 08:08.

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Ik ben geneigd om mijn posting van 24 maart 2018 hier te knippen en te plakken

  Dat zou echter een miskenning zijn van de ongelofelijke prestatie die El Loco geleverd heeft!
  Ingrid geeft het al aan “El Loco / Kleon3 heeft het opnieuw klaargespeeld!”

  Iedereen die in het verleden wel eens een historisch verantwoord stuk op MO heeft geschreven weet hoeveel tijd daarin gaat zitten en dat er desondanks héél vaak nog steeds op- en aanmerkingen over te maken zijn.
  Dan hebben we het dus over ons klein forumpje.

  De druk die er op je schouders komt wanneer je op Wikipedia gaat publiceren is wellicht te vergelijken met het spelen van de Champions League. Als je dan zowel in 2017 als in 2019 in de prijzen valt, dan is dat een buitengewone presentatie

  Ingrid, jij ook bedankt dat je ons wijst op deze geweldige prestatie!

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Het gebeurt niet vaak dat in Maastricht een Wikipedia-artikel de media haalt, maar voor Regout (geslacht) is dat een feit. Wim Dijkman wijdde er een thema aan op TV Maastricht op 16 januari: https://www.rtvmaastricht.nl/tv/nieu...iten/149010902
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 8 februari 2020, 13:36.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  De Bronzen Pen van Wikipedia (2019)

  El Loco / Kleon3 heeft het opnieuw klaargespeeld! Op zaterdag 12 januari 2020 kreeg hij in het Textielmuseum te Tilburg de Bronzen Pen uitgereikt in de tweejaarlijkse schrijfwedstrijd van Wikipedia Nederland, nu voor 2019. Het artikel waarmee hij deze onderscheiding won, gaat over de Regouts: Regout (geslacht).

  Kleon3 is niet over een nacht ijs gegaan: hij heeft tal van (privé-)bronnen moeten (en kunnen) aanboren en veel, vaak eigenhandig gemaakte foto's en/of compilaties daarvan toegevoegd. De genealogische gegevens van de eerste generaties zijn onder aparte 'knoppen' ingevoerd per familietak, niet alleen de mannelijke takken (zoals gebruikelijk), maar ook die van drie dochters van Petrus Regout. (De vierde is nooit gehuwd).

  In tabellen over de ondernemers en de politici/bestuurders in de familie heeft hij steeds de afstamming van de betreffende persoon (de 'tak') toegevoegd. Daardoor houdt men het overzicht in dit invloedrijke, maar ook kinderrijke geslacht.

  Omdat 'de geschiedenis' nogal eens gaat over mannen, heeft Kleon3 veel tijd en energie gestoken in het opdelven van de rol van de 'Regout-vrouwen'. Traditioneel hadden de echtgenotes van de zonen van Petrus Regout de rol van moeder en opvoedster. Slechts twee vrouwen hebben na Aldegonda Regout-Hoeberechts in de tweede generatie een rol kunnen spelen als ondernemer. Twee andere dames kozen later, zoals ook enige mannelijke afstammelingen, voor een leven als religieuze. In de twintigste eeuw veranderde de mentaliteit en kregen sommige vrouwen meer reliëf, als fotografe, kunstenares, juriste etc.

  In de beleving van hun religie waren de Regouts de eerste honderdveertig jaar veelal conservatief katholiek. Dat uitte zich politiek in een lidmaatschap van de RKSP / KVP en vervolgens het CDA. Enkelen zijn na de Tweede Wereldoorlog aangemerkt als erkend verzetsstrijder, lieten het leven in een concentratiekamp, of werden geïnterneerd. Maar in zo'n grote familie kunnen de politieke sentimenten weleens wisselen. Een in België geboren afstammeling blijkt in Nederland een overtuigd en fervent NSB-burgemeester te zijn geweest. Een echtgenote, van huis uit een Regout, scheidde, ondanks het sociale stigma in die tijd, nog net voor het uitbreken van de oorlog van haar echtgenoot, de latere NSB-burgemeester van Eijsden. Een andere criminele uitschieter was het geval van een zoon van Gustaaf Regout (tak 5), die eind jaren 1930 op Vaeshartelt in een vlaag van jaloezie zijn echtgenote doodschoot. Zij behoren tot de weinige zwarte schapen in de familie.

  En nu ik het toch over dat landgoed Vaeshartelt heb: Kleon3 heeft ook een uitgebreide lijst opgenomen van alle (buiten)huizen en kastelen, waar de Regouts hebben gewoond, compleet met GPS-notatie. Dat de oude Petrus Regout elk van zijn kinderen een kasteel naliet, is niet helemaal correct, maar dat zij desondanks 'op stand' leefden, blijkt wel uit het overzicht. Overigens komt er nog veel meer aan bod in dit prachtige Wikipedia-artikel, maar dat moet men zelf maar gaan lezen: Regout (geslacht).

  Ik heb hierboven al eens geschreven, dat je op Wikipedia niet zomaar een artikel schrijft, maar ook de verbindingen moet maken (links moet leggen) naar reeds in de encyclopedie opgenomen andere artikelen, voor zover ze relevant zijn. Dat betekent dat elke pagina waarop een individuele Regout wordt beschreven, moet worden gecontroleerd, zodat onjuistheden kunnen worden gecorrigeerd en de tekst kan worden aangevuld. Dat geldt ook voor de beschrijvingen van de huizen en andere goederen (zoals de grafkelder in Meerssen!) in het bezit van de familie, de verdere nalatenschap en de meer algemene begrippen. En het betekent ook de noodzaak soms geheel nieuwe lemma's schrijven, waar je in verband met de Regouts naar zocht op Wikipedia, maar die er nog niet waren. Zo kregen recent Théodore en Alexander Schaepkens van Kleon3 een eigen pagina op Wikipedia.

  Onze El Loco / Kleon3 is met 'de Regouts' zeker zeven maanden continu bezig geweest (ik heb dat in de marge mogen meemaken) en heeft een bestaand artikel van 17.000 bites gecorrigeerd en uitgebreid naar bijna 180.000 bites, ruim een tienvoudige omvang. Alle vrije tijd is erin gaan zitten, maar dan heb je ook wat! Chapeau en congrats!


  PS. Over de schrijfwedstrijd van het afgelopen jaar in het algemeen zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipe...hrijfwedstrijd. Uit de inschrijflijst blijkt dat er 31 kandidaten meededen. De winnaar van de gouden pen schreef over de voetballer Alfredo di Stefano, de zilveren pen ging naar een artikel over rolspinnen, die geen spinnen blijken te zijn!
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 18 februari 2020, 10:55. Reden: redactie en aanvulling

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Wat een prachtig nieuws en veel dank aan Ingrid Evers dat ze dit onder onze aandacht heeft gebracht

  Leuk als een (oud-)lid van MO op die manier in de schijnwerpers komt te staan.
  Zelf zit ik dagelijks op Wikipedia en vind ik Wikipedia een van de vele goede zaken die internet ons heeft gebracht.

  Het zou natuurlijk arrogant klinken als we zouden beweren dat MestreechOnline de basis vormde van de schrijvers-carrière van Kleon3 op Wikipedia. Dat is zeker niet het geval.
  El Loco was heel erg bezig met (moderne) kunst en ik als kunstbarbaar kan mij nog menige (persoonlijke) discussie met El Loco herinneren.
  Ik vond die discussies altijd verhelderend en waarschijnlijk kijk ik nu, mede door de inbreng van El Loco, toch iets anders naar (moderne) kunst.

  Misschien dat El Loco toch nog met enige regelmaat ons forum bezoekt en wellicht in de toekomst nog eens een bijdrage levert.
  Laten we het hopen.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  started a topic Wikipedia

  Wikipedia

  De Gouden Pen van Wikipedia (2017)

  Op 20 januari jongstleden werd door de Nederlandse Wikipedia-organisatie te Utrecht in de jaarlijkse schrijfwedstrijd symbolisch de Gouden Pen uitgereikt aan Kleon3. Hij won deze onderscheiding met een groot artikel over het Kruisherenklooster te Maastricht: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruish...r_(Maastricht).

  Die schrijfwedstrijd is niet niks. Onder ons MO-ers zullen er misschien enkelen zijn, die zo af en toe iets hebben geprobeerd op Wikipedia. Dan weten zij dat het niet alleen gaat om een tekst over een bepaald onderwerp, maar dat het venijn zit in de vele verwijzingen (de zogenaamde links) die je moet maken naar andere, reeds bestaande onderwerpen op Wikipedia. Elk blauw gedrukt woord in een tekst is een link en die moet 'kloppen' met het onderwerp waar je aan werkt. Je werkt dus ook aan correcties die door nieuwe kennis in zo'n link noodzakelijk zijn en dat leidt weer tot overleg met andere auteurs.

  Wikipedia is opgericht in 2001. In de zomer van dat jaar werd de Nederlandse tak opgericht. Publiceren op Wikipedia is al lang niet meer iets dat je even doet op een achternamiddag. De baarlijke onzin over (bijvoorbeeld) de geschiedenis van Maastricht, die daar in de beginfase van de online-encyclopedie werd gepubliceerd, zul je er nu niet zo gemakkelijk meer aantreffen, of geaccepteerd krijgen. Wikipedia heeft in mijn optiek een nuttig zelfreinigend vermogen ontwikkeld en dat is de verdienste van diegenen die tijd en energie willen investeren in goed geschreven en inhoudelijk verantwoorde teksten, en van een kritische, overkoepelende 'jury'.

  Bij de jaarlijkse schrijfwedstrijd worden tal van voorwaarden gesteld aan de deelnemers, reden waarom slechts twintig tot dertig kandidaten zich omstreeks augustus van het betreffende jaar met een specifiek onderwerp voor de competitie inschrijven. Daarna hebben ze nog een maand of drie tijd om hun bijdragen te vervolmaken en het resultaat van hun noeste arbeid in te sturen. Van de kandidaten die zich in augustus 2017 aanmeldden, trok eenderde zich in die periode terug uit de strijd. Na de sluitingstermijn in november volgde in januari 2018 de uitslag met een gedetailleerd juryrapport: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipe...hrijfwedstrijd

  Kleon3 heeft dit jaar dus gewonnen! 'Nou, én?', denkt u misschien? Waarom moet dat op MO? Dat moet, omdat Kleon3 ons aller El Loco is! Aan hem danken we op onze site veel bijdragen over de geschiedenis en architectuur van de stad, over kunst en cultuur in het algemeen en ideeën over de toekomst van Maastricht in het bijzonder. Typ in de zoekbalk 'El Loco' in en u krijgt een idee van zijn brede belangstelling.

  El Loco heeft ons een jaar of vijf geleden verlaten, niet omdat hij MO niet interessant meer vond, maar vanwege de beperkingen van de site. Mestreech Online is een discussieforum. Men kan er een vraag stellen, of een idee uitdiepen, in samenspraak met anderen. Dat levert vaak veel informatie op, maar tot een overzicht van al die bij elkaar gezeumerde kennis komt het zelden.

  Wikipedia is een encyclopedie en heeft daardoor een andere opzet: elke bijdrage is een afgerond geheel. Het was die samenvattende werkwijze die onze Loco aantrok. Sindsdien hebben we hem hier moeten missen. Schrijven vraagt altijd veel tijd en schrijven op Wikipedia vraagt geweldig veel tijd! Het heeft ons echter geen windeieren gelegd. Aan Kleon3 danken we op Wikipedia tal van verantwoorde artikelen over de Maastrichtse geschiedenis en over kunst en cultuur in de Euregio, vaak vergezeld van prachtige, door hemzelf gemaakte foto's. Hebt u weleens op zo'n Wikipedia-pagina rechtsboven het tabblad 'geschiedenis' aangeklikt? Niet onmogelijk dat u daar in de 'geschiedenis' van het betreffende stuk (de fases van het tot stand komen ervan) de naam Kleon3 zult tegenkomen. Ik feliciteer hem van harte met zijn 'gouden pen' en hoop voor Maastricht dat hij nog heel lang doorgaat. https://www.wikimedia.nl/blog-entry/...wedstrijd-2017
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 8 februari 2020, 11:42.
Bezig...
X