Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Antwoorden Eindejaarsquiz 2015

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Antwoorden Eindejaarsquiz 2015

  Onderstaand de antwoorden van de Eindejaarsquiz per vraag.

  Vraag 1:[*]Maastricht, zoals wij het nu kennen, vindt zijn oorsprong in een oude Romeinse nederzetting, het zgn. Castellum. Deze Nederzetting lag langs een oude Romeinse Heerbaan van en naar Colonia Claudia Ara Agrippinensium.
  Hoe wordt deze oude Romeinse Heerbaan tegenwoordig genoemd?[*]Hoe groot (in hectaren) was het zgn. Castellum in de Romeinse tijd?[*]Het grondgebied van de gemeente Maastricht is in de loop der jaren gegroeid. Hoe groot was de gemeente Maastricht op 1 januari 2015?[*]Door de eeuwen heen ontstonden aparte stukken in Maastricht. Een van de nieuwste stukken is een apart "verkeersplein" (zie foto). Wat is de officiële straatnaam van dit "verkeersplein"?

  Foto: Pier


  ANTWOORDEN vraag 1:
  1) Via Belgica
  2) 1,53 hectaren
  3) 6.004 hectaren oftewel 60,4 km2
  4) Het Oog van St, Pieter

  Foto: Pier
  Last edited by Pier; 27 februari 2016, 15:58.
  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

 • #2
  Vraag 2:

  2a) Eind 12de – begin 13de eeuw kreeg Maastricht toestemming zich middels een wal of stenen muur af te scheiden van het omringende platteland. Welke hertog gaf daar toestemming voor?

  Het juiste antwoord was:
  De Hertog van Brabant.
  Helemaal juist was "Hendrik I van Brabant (1183-1235)", maar dat leverde geen extra punt op.

  In de loop der eeuwen zijn er veel muren in Maastricht gebouwd. Waar liggen onderstaande muren?

  2b)


  Antwoord:
  Frontensingel te Maastricht. Achter deze muur ligt de grote parkeerplaats achter het Eiffelgebouw aan de Boschstraat

  2c)


  Antwoord:
  Pletzersstraat in Wolder. Muur van het kerkhof van Wolder

  2d)


  Antwoord:
  Tongerseweg te Maastricht. Muur langs de begraafplaats Tongerseweg.

  2e)


  Antwoord:
  Begraafplaats Caberg gezien vanaf de Symphoniesingel.
  Een goed antwoord leverde 2 punten op !!

  2f)


  Antwoord:
  Heugemerweg in Maastricht

  2g)


  Antwoord:
  Borgharenweg te Maastricht. Wat je ziet is feitelijk de achterkant van de voormalige muur om het oude Sphinxterrein cq Tregaterrein. De muurtekening is ecter zéér goed te zien als je over de Noorderburg rijdt voorbij de brandweerkazerne in de richting van het Centrum.

  2h)


  Antwoord:
  Dit bleek achteraf een zéér moeilijke vraag te zijn. Één van de drie vragen die door geen enkele deelnemer goed werd beantwoord.
  Het is een muur van Kasteel Vaeshartelt, gezien vanaf de parkeerplaats.

  2i)


  Antwoord:
  Vooraf had ik ingeschat dat dit een zéér moeilijke vraag zou zijn, maar dat bleek dus mee te vallen.
  Het is een muur van de begraafplaats in Heer aan de Gerard Walravenstraat. Slechts één deelnemer bleek dit fout te hebben.
  Een goed antwoord leverde 2 punten op !!
  Last edited by Pier; 27 februari 2016, 12:39.
  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

  Opmerking


  • #3
   Vraag 3:

   Vraag 3a) Welke oud speler van o.a. MVV beweerde ooit dat als er kogels op hem zouden worden afgevuurd hij deze gewoon terug zou koppen?

   Antwoord:


   Foto: Pier

   Dick Nanninga ( Dirk Jacobus Willem Nanninga, Groningen 17 jan. 1949 - Maaseik 21 juli 2015)
   Dick Nanninga speelde op het laatst van zijn carrière van 1982 t/m 1986 bij MVV.
   De bewuste uitspraak deed hij toen hij als speler van Roda JC geselecteerd werd voor het Nationaal Eftal en hij deelnam aan het WK in 1978 in het destijds door de junta bestuurde Argentinië.
   Daar maakte hij, als enige Nederlander tot nu toe, het enige velddoelpunt dat ooit in een WK-finale werd gescoord.

   Vraag 3b) Begin april 2011 speelde MVV een wedstrijd tegen de inmiddels failliete voetbalclub BV Veendam. Voorafgaand aan deze wedstrijd was er een onofficieel presentatie op een gigantisch doek. Een van de initiatiefnemers van deze presentatie was een (oud)docent van het Bonnefantencollege, Wil van der Laan. Wat werd die dag onofficieel gepresenteerd? (2 punten)

   Antwoord:
   Vlak voor de wedstrijd MVV – BV Veendam, wordt het tenue (ontworpen door scholier Sander Kessels (17jaar) op ludieke, onofficiële wijze gepresenteerd, door middel van een reusachtig beschilderd doek waarop ‘oud-leerling’ Voorjans te zien is in het fonkelnieuwe tenue.

   Vraag 3c) In 2015 hield de Maastrichtse wielrenner Tom Dumoulin Nederland in de ban van het wielrennen. De eerder genoemde Wil van de Laan was zelfs bezig met een schilderij “Rode Tom”, toen het toch nog mis ging in de Vuelta. Helaas, maar er komen zeker nog vele succesvolle jaren voor Tom Dumoulin. Maar hoeveel minuten/seconden verloor Tom Dumoulin in de 20ste etappe van de Vuelta 2015 t.o.v. de latere winnaar van de Vuelta eigenlijk?

   Antwoord:
   Tom Dumoulin verloor in die bewuste etappe helaas 3 minuten en 52 seconden op de later Vuelta-winnaar Fabio ARU.

   Vraag 3d) Hoeveel moet ik betalen als ik mij op 20 december 2015 als individuele deelnemer inschrijf voor een groot sportevenement in 2016 dat eindigt op de Markt in Maastricht en gelieerd is aan vraag 1a?

   Antwoord:
   In vraag 1a hadden wij het natuurlijk over de VIA BELGICA.
   Dat is een marathon die gelopen wordt over de (mogelijke) oude heerweg door Zuid-Limburg, globaal tussen Maastricht en Rimburg.
   Als je je op 20 december 2015, de datum van het verschijnen van deze quiz, zou hebben ingeschreven, dan moest je 57,50 euro betalen.
   (Opmerking: Eind 2015, na het verschijnen van de quizvragen, werd het onduidelijk of de finish in 2016 nog zou kunnen plaatsvinden. Mogelijk dat de finish in 2016 zal plaatsvinden in het Geusseltgebied. Voor zover bekend is dat nog steeds niet zeker. Wellicht dat dit de vraag bemoeilijkte. Slechts 2 deelnemers hadden het goed.)

   Vraag 3e) Wat is de naam van een in Maastricht geboren sportster die op 11 januari haar verjaardag viert? Deze sportvrouw, met een koosnaam genoemd naar een bekend Disney figuur, maakte (inter)nationaal vooral furore in de jaren 2002-2005.

   Antwoord:
   De vraag is hier "wanneer ben je een Maastrichtenaar". Ik denk dat vriend en vijand het erover eens is dat je sowieso een "Maastrichtenaar" bent als je geboren bent in Maastricht. Om die reden is het juiste antwoord: Mieke de BOER.
   Mieke de Boer (Maastricht, 11 januari 1980) is een Nederlandse dartster met de bijnaam Bambie.
   Last edited by Pier; 27 februari 2016, 13:17.
   Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

   Opmerking


   • #4
    Vraag 4:

    Vraag 4a)
    Welke Maastrichtenaar schreef in 2014 een roman waarin zijn voormalig beroep min of meer centraal staat? De titel van het boek verwijst naar een infame typering richting de schrijver.
    Antwoord:
    Bram Moszkowicz. Hij schreef het boek "Mafiamaat"

    Vraag 4b)
    Welke, in de jaren dertig van de vorige eeuw in een voorstad van Parijs geboren, zanger/chansonnier beweerde dat hij alle kroegen en kathedralen kende van Amsterdam tot Maastricht?
    Antwoord: Ramses Shaffy
    (Lied: "Laat me":
    Ik ben misschien te laat geboren,
    Of in een land met ander licht.
    Ik voel me altijd wat verloren,
    Al toont de spiegel mijn gezicht.
    Ik ken de kroegen en kathedralen,
    Van Amsterdam tot aan Maastricht.

    Toch zal ik elke dag verdwalen,
    Dat houdt de zaak in evenwicht.)

    Vraag 4c)
    Arnon Grunberg beschrijft in een van zijn eerste romans dat hij op 17 jarige leeftijd logeerde in hotel De la Bourse te Maastricht. Waarom bezocht hij, volgens het boek, Maastricht?
    Antwoord:
    Om auditie te doen voor de toneelschool (van Maastricht)
    boektitel: Figuranten
    ‘ - Technisch ongeschikt -
    Op mijn zeventiende ben ik naar Maastricht afgereisd om auditie te doen voor de toneelschool. Ik had gehoord dat de Maastrichtse toneelschool de beste was.
    Ik logeerde in hotel De la Bourse.


    Vraag 4d)
    Wat is de titel van een in 2011 bekroond boek waarin Maastricht prominent genoemd wordt? In het boek wordt terloops beschreven hoe tijdens het interbellum in de binnenstad van Maastricht, waar alle lichtsignalen in die tijd nog ontbraken, meneer Bonhomme onder een Studebaker van de gebroeders Kerckhoffs kwam.In het boek woont de hoofdpersoon aanvankelijk als jong meisje in Wyck, maar haar liefde voor een bepaalde sport brengt haar naar een kasteel in het toen nog Duitse plaatsje Raeren.
    Antwoord:
    Het boek "De Nederlandse Maagd" van Marente de Moor

    Vraag 4e)
    Over Wyck gesproken. Onderstaande foto werd een paar jaar vóór het (fictieve) ongeval met de Studebaker van de gebroeders Kerckhoffs gemaakt. Wat gebeurt hier? (2 punten)

    Foto: RHCL
    Antwoord:

    Zondagmiddag 28 augustus 1910: de deelnemers aan het 31e Taal- en Letterkundig Congres in de Stationsstraat, hoek Alexander Battalaan, op weg naar de officiële ontvangst in het stadhuis.
    Last edited by Pier; 27 februari 2016, 13:35.
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking


    • #5
     Vraag 5:

     Vraag 5a)
     Hoeveel partijen behaalden bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 één of meerdere zetels in de Maastrichtse gemeenteraad?
     Antwoord:
     11 (Elf) partijen haalden een zetel tijdens de Maastrichtse gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014, te weten:
     De Seniorenpartij (SPM); het CDA; de SP; D'66; de PvdA; Groen Links; de Partij Veilig Maastricht (PVM); de VVD; Stadsbelangen Maastricht (SBM); de Maastrichtse Volkspartij (MV) en de Liberale Partij Maastricht (LPM).
     Deze vraag was een beetje een strikvraag. Inmiddels heeft de partij Stadsbelangen Maastricht (SBM) zich aangesloten bij de Seniorenpartij (SPM) en heeft de SBM geen eigen stem meer in de Maastrichtse gemeenteraad. Dat maakt dat er nu nog slechts 10 partijen in de gemeenteraad zitting hebben.
     Desalniettemin is het goede antwoord dus 11!

     Vraag 5b)
     Welke belangrijke bijdrage leverde Lambertus Roufs (geb. 22 december 1894) voor het huidige stadsbestuur van de gemeente Maastricht? (2 punten)
     Antwoord:
     Het antwoord bleek gemakkelijker dan ik had verwacht.
     De huidige burgemeester Annemarie Penn - Te Strake is een kleindochter van Lambert ROEFS, de oud-burgemeester van Deurne.
     (Noot:
     In de vraag staat abusievelijk de familienaam ROUFS ipv ROEFS. Dit werd echter na 2 dagen al terecht opgemerkt in algemeen hersteld in de topic "Rondom de Eindejaarsquiz 2015"


     Vraag 5c)
     Welk gemeenteraadslid heeft de bijnaam: “De burgemeester van Itteren”?
     Antwoord:
     Jan Hoen.
     Sommigen dachten aan Guss Horssels en een enkeling aan de huidige fractievoorzitter van GroenLinks Gert-Jan Krabbendam die inderdaad mometeel in Itteren woont. Het enige juiste echte antwoord moet echter toch Jan Hoen zijn.

     Vraag 5d)
     In januari 2003 kwam een Maastrichtse fractie/partij met een serieus voorstel om een (toekomstig) mega-bouwwerk (geplande oplevering op of rond 16 december 2016) in Maastricht naar een van hun leden te noemen. Naar wie wilde men (terecht?) dit bouwwerk noemen?
     Antwoord:
     Wethouder John Aarts (VVD).
     De VVD-fractie wilde met dit voorstel de grote verdiensten van de toenmalige en de huidige wethouder John Aarts benadrukken.
     Het zou niet geheel onverdiend zijn geweest, maar het is en was absoluut niet gebruikelijk om straatnamen in Maastricht te noemen naar nog levende personen, Koning Willem Alexander(tunnel) uitgezonderd natuurlijk.

     Vraag 5e)
     Hoeveel stemmen hebben alle fractieleden van de Seniorenpartij Maastricht (SPM) die nu (20 december 2015) in de gemeenteraad zitten samen gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014?
     Antwoord:
     Het is feitelijk gewoon een optelsom, maar...... tel dan wel John Steijns mee die met zijn zetel als lijsttrekker van de Stadsbelangen Maastricht nu is aangeschoven bij de Seniorenpartij.
     Het aantal stemmen is te vinden op de navolgende link: http://www.gemeentemaastricht.nl/ver...tml/index.html
     Daarna is het een kwestie van optellen:
     Ed Sabel: 681 stemmen
     Gea van Loon: 551 stemmen
     Ad Frijns: 678 stemmen
     Pie Frijns: 386 stemmen
     Jan Erckens: 572 stemmen
     Wiel Nelissen: 390 stemmen
     en
     John Steijns: 689 stemmen
     =====================
     Totaal: 3947 stemmen

     Kennelijk was deze vraag toch moeilijk, want geen enkele deelnemer had het goed!

     Vraag 5f)
     Welke fractievoorzit(s)ter wees de raad op een fout in de notulen van de gemeenteraad toen daarin abusievelijk vermeld stond dat ons forum “Maastrichtonline” heette i.p.v. “Mestreechonline”?
     Antwoord:
     Vivianne Heijen (fractievoorzitster van het CDA)

     Vraag 5g)
     Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 zaten in de Maastrichtse gemeenteraad drie fracties, de eenmansfracties natuurlijk uitgezonderd, die uitsluitend bestonden uit mannen dan wel vrouwen. Welke fracties bestonden in de aanloop naar de bewuste verkiezingen uitsluitend uit mannen of vrouwen.
     Antwoord:
     De VVD (4 mannen), GroenLinks (4 vrouwen) en de Partij Veilig Maastricht (2 vrouwen).
     Last edited by Pier; 27 februari 2016, 16:27.
     Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

     Opmerking


     • #6
      Vraag 6: (3 punten )

      Terug naar het “verkeersplein” van vraag 1d en de opmerking van vraag 4d dat er tijdens het interbellum weinig verkeerslichten in Maastricht waren.
      Dat laatste is tegenwoordig wel anders.
      De vraag is dan ook hoe je met een personenauto moet rijden om vanaf het “verkeersplein” van vraag 1d over de brug op onderstaande foto te rijden?      Let wel!
      Je mag het grondgebied van de gemeente Maastricht uiteraard niet verlaten, geen verkeersovertredingen begaan en uitsluitend de voor het openbaar verkeer openstaande wegen gebruiken.

      Noot:
      Bij het redigeren van deze vraag is, op een onverklaarbare wijze, HET belangrijkste element weggevallen.
      Er had namelijk bij moeten staan dat je NIET LANGS EEN VERKEERSLICHT mocht komen.
      Om die reden was deze vraag onduidelijk.
      Toch waren nog 2 deelnemers, Toller en Sjefke, die op die manier de vraag hadden begrepen en goed hebben beantwoord. Zij kregen derhalve 3 punten.
      De andere deelnemers, die zéér begrijpelijk de vraag niet goed hadden begrepen, maar wel aangavne waar het bewuste bruggetje lag, hebben allen 2 punten gekregen.


      Onderstaand het perfecte antwoord zoals dit werd ingezonden door, de latere winnaar, Sjefke:

      De brug is gelegen aan de Stuwweg te Bosscherveld cq. Boschpoort
      foto genomen: Oude Smeermaeserweg (Boscherveld) kijkend in de richting van Borgharen.
      Route: Oog van Sint Pieter -> Stuwweg
      Bijzonderheid: het mijden van verkeerslichten
      [start] Oog van Sint Pieter -> berg omlaag Luikerweg -> na 250m (knikje naar rechts) de Luikerweg vervolgen -> rechts afslaan de Glacisweg inslaan -> bij de rotonde de 2de afslag nemen, rechtdoor, de Sint Lambertuslaan inrijden -> links afslaan en de Graaf van Waldeckstraat inrijden -> aan het einde naar rechts afslaan de (ventweg) Prins Bisschopsingel (i.d.r.v. rivier de Maas) oprijden -> 20m vóór de verkeerslichten naar links de parkeerplaats (gelegen aan de onderzijde van de JF. Kennedybrug) inrijden bij bord C19 (C19: ‘ Gesloten voor voertuigen die, met inbegrip van de lading, hoger zijn dan op het bord is aangegeven’ , maw. hoger dan 2,30m – verkeersborden hebben een hogere prioritering dan wegmarkering!) om deze parkeerplaats aan de andere zijde weer te verlaten -> naar links de (ventweg) Prins Bisschopsingel oprijden (i.d.r.v. de voormalige Tapijnkazerne)-> na 15m. rechts afslaan de Sint Pieterskade inrijden (weg rechtdoor vervolgen onder de stadsmuur door, weg rechtdoor vervolgen -> straat gaat over in de Begijnenstraat, rechtdoor de weg vervolgen -> rechts afslaan de Sint Pietersstraat inrijden-> de straat gaat over in de Maastrichter Heidenstraat -> links afslaan de Witmakersstraat inrijden -> einde rechts de Kapoenstraat inrijden -> links afslaan de Lenculenstraat omhoog rijden -> bovenaan rechtdoor de weg vervolgen, Tongersestraat oprijden tot aan het einde bij de rotonde Tongerseplein -> bij de rotonde 3de afslag de N278 Prins Bisschopsingel oprijden (i.d.r.v. de JF.Kennedybrug) -> na 100m rechts afbuigen en de ventweg Prins Bisschopsingel oprijden -> 1ste recht afslaan de Champs Elyseesweg inrijden en geheel vervolgen-> links afslaan de Bieslanderweg (i.d.r.v. Canne [B] ) -> rechts afslaan de Cannerweg inrijden -> links afslaan het Musketiersplein inrijden-> na 20m links aanhouden de Musketierslaan omhoog rijden -> weg vervolgen deze gaat over in de Vroenhovenweg -> rechts aanhouden de Pomerollaan oprijden, deze helemaal omhoog rijden -> rechts afslaan de Medcolaan inrijden (doorrijden i.d.r.v. het bejaardencentrum Campagne)-> links afslaan de Maconlaan omhoog inrijden -> einde links afslaan de Tongerseweg ( i.d.r.v. Vroenhoven [B] ) -> rechts afslaan de Hermesweg (i.d.r.v. voormalig tuincentrum Erica) deze weg vervolgen tot aan de wegsplitsing -> nu rechts aanhouden dit is nog de Hermesweg, deze weg omhoog vervolgen -> rechts afslaan de Numitorhof inrijden (i.d.r.v. winkelcentrum Daalhof) -> links afslaan de Herculeshof inrijden (parallel rijden aan de aldaar gelegen winkels) -> rechts afslaan de Aureliushof oprijden -> bij de rotonde 2de afslag rechtdoor rijden; de Keurmeestersdreef -> bij de rotonde 3de afslag -> Gewantmakersdreef vervolgen -> rechts afslaan de Klokbekerstraat inrijden -> links afslaan de Poseleinstraat omlaag rijden -> bij de rotonde 2de afslag rechtdoor de Porseleinstraat vervolgen -> bij de rotonde 2de afslag rechtdoor de Nobellaan inrijden -> bij de rotonde 2de afslag rechtdoor de Nobellaan vervolgen, deze gaat over in de Fagotstraat -> bij de rotonde 3de afslag Brusselseweg (i.d.r.v. Smeermaas [B] ) inrijden -> bij de rotonde 2ste afslag rechtdoor de Brusselseweg vervolgen -> bij de volgende rotonde de 2de afslag rechtdoor de Brusselseweg vervolgen -> rechts afslaan de Sandersweg inrijden geheel tot aan het einde doorrijden-> links afslaan de Fort Willemweg inrijden -> over het kleine bruggetje (Jaagpad) rijden bij Bosscherveld -> direct achter dit bruggetje naar rechts omhoog rijden -> naar links afslaan de Bosscherweg inrijden ( i.d.r.v. Smeermaas [B] ) -> rechts afslaan in de Oude Smeermaeserweg -> rechts afslaan de Stuwweg inrijden en het bruggetje oversteken.
      [bestemming is bereikt] Stuwweg nadat het bruggetje is overgestoken.
      De hele hierboven beschreven route bevat géén enkel verkeerslicht !

      Beter had het niet omschreven kunnen worden

      Last edited by Pier; 28 februari 2016, 12:31.
      Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

      Opmerking


      • #7
       Vraag 7:

       Vraag 7a)
       Wat cq welk feit zien we op onderstaande foto?

       Foto: Gemeentepolitie Maastricht
       Antwoord:
       De politie toont de teruggevonden schilderijen van de kunstroof bij Pictura (thans TEFAF)

       Vraag 7b)
       Wanneer (maand en jaar!) en waar werd de foto genomen? (2 punten)
       Antwoord:
       De foto dateert van december 1975 en is genomen in het (voormalige) politiebureau op het Vrijthof (thans het Theater aan het Vrijthof)

       Vraag 7c)
       Wie schilderden de 5 op de voorgrond liggende schilderijen?
       Antwoord:
       Jan en Pieter Brueghel, respectievelijk (*1601 +1678 ) en (*1564 of *1565 +1638 )

       Vraag 7d)
       Wat is de naam van de man met de telefoon in de hand?
       Antwoord:
       Inspecteur van gemeentepolitie Maastricht, Henk Holkamp
       Last edited by Pier; 28 februari 2016, 12:43.
       Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

       Opmerking


       • #8
        Vraag 8:

        Vraag 8a)
        Welke in Maastricht geboren persoon sprak op 10 juni 1771 op het Gouvernement stadhouder Willem V en zijn gemalin toe bij een bezoek aan Maastricht?
        Antwoord:
        Hendrik Walter LEVERICKSVELT (* 28/01/1707 + 16/12/1778 )

        Vraag 8b)
        Namens welke organisatie/instelling sprak hij het paar toe?
        Antwoord:
        De Illustre school te Maastricht

        Vraag 8c)
        Met welk kerkgenootschap was de bewuste organisatie/instelling nauw verbonden?
        Antwoord:
        De Waalse Kerk - De Gereformeerde Kerk

        Vraag 8d)
        Wie werd door een resolutie van de Staten-Generaal d.d. 2 januari 1738 in de gelegenheid gesteld om
        “vrij en sonder betaalinge van ’s Lands gereghtigheyt”
        vanuit Geervliet te verhuizen naar Maastricht om aan het werk te gaan bij de in deze vraag genoemde organisatie/instelling?
        Antwoord:
        Willem van Neck (* 09/11/1699 + 01/04/1774)

        Bovenstaande antwoorden zijn allen terug te vinden het werk "De Illustre School te Maastricht en haar hoogleraren (1683-1794)"
        van Ferd. Sassen (ISBN 720482313).
        Dit werk is ook HIER gratis te downloaden.
        Last edited by Pier; 28 februari 2016, 13:44.
        Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

        Opmerking


        • #9
         Vraag 9:

         Vraag 9a)
         Waar is onderstaande foto genomen?

         Foto: Loraine Bodewes, met toestemming d.d. 26 nov. 2016 geplaatst. Eerder verschenen in DDL op 2 juli 2015.
         Antwoord:
         Cantecleerstraat te Malpertuis Maastricht


         Vraag 9b)
         Wat is de naam van de vrouw met de donkerblauwe strohoed en ruitjesjurk? (2 punten)
         Antwoord:
         José Schuringa

         De op de foto vastgelegde kunst- en cultuurwandeling staat voor “een unieke politieke aanpak in Maastricht: burgers betrekken bij de ontwikkeling van het kunst- en cultuurbeleid”.

         Vraag 9c)
         Met welke twee instellingen is de gemeente vanaf eind juni 2014 een samenwerking aangegaan voor stadsgesprekken rond het kunst- en cultuurbeleid?
         Antwoord:
         Tout Maastricht en de Kunstacademie Maastricht.

         De gemeente Maastricht heeft in relatie tot o.a. bovenstaand beleid 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het kunst- en cultuurbeleid.

         Vraag 9d)
         Uit welk door omstandigheden niet gebruikt “potje” komt deze miljoen euro?
         Antwoord:
         Van het budget dat oorspronkelijk gereserveerd was voor Culturele Hoofdstad Europa 2018
         Last edited by Pier; 28 februari 2016, 14:07.
         Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

         Opmerking


         • #10
          Vraag 10:
          Natuurlijk geen MestreechOnline Eindejaarsquiz zonder een vraag over Vastelaovend.
          Dit jaar echter net iets anders dan in de voorafgaande jaren. Iets “moderner” zeg maar.

          Vraag 10a)
          Volgens de jury, van een door Code 043 georganiseerde contest, viel het Carnavalsnummer van deze toenmalige bijna twintigers meteen op door originaliteit.
          Wie wonnen het “Maastrichtse Moos Carnavalscontest” in 2013?
          Antwoord
          Snazzor en Lyntonio
          http://www.vastelaovendinlimburg.nl/...ile-gummibeer/

          Vraag 10b)
          Van de videoclip van dit winnend carnavalslied zijn twee versies in omloop. De door code 043 /Kracht12 officieel uitgegeven clip heeft de titel “Übergeile Gummibeer”.
          Op YouTube circuleert echter een andere iets afwijkend “director’s cut”. Wat is de titel/naam van deze afwijkende videoversie?
          Antwoord:


          Vraag 10c)
          Welke “gewelddadige” scene is niet te zien in “Übergeile Gummibeer”, maar wel in de versie van de op YouTube staande videoclip?
          Antwoord:
          Het neerknuppelen van een gele gummibeer

          Vraag 10d)
          In welk café is deze videoclip opgenomen?
          Antwoord:
          Café Walk About, Cörversplein 6 te Maastricht

          Vraag 10e)
          Deze “carnavalsartiesten” zagen het maken van deze carnavaleske videoclip als een muzikale grap. Beiden waren de oprichters van een metalcore band. Deze metalcore band stopte op 2 mei 2015. Wat was de naam van dit afscheidsconcert? (2 punten)
          Antwoord:
          Het was het afscheidsconcert van de band "Tasered" en heette "Hiemel goes hell" dat werd gegeven in de zaal "D'n Hiemel" aan de St. Bernardusstraat 24a te Maastricht.
          Last edited by Pier; 28 februari 2016, 14:30.
          Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

          Opmerking


          • #11
           Vraag 11:
           Traditioneel mogen natuurlijk ook niet de vragen rond “Boe is dit?” ontbreken.
           Waar zijn onderstaande foto’s genomen?

           11a)

           Antwoord:
           Dit bleek achteraf wellicht de allermoeilijkste opgave van de quiz te zijn.
           Geen van de deelnemers had, zelfs maar bij benadering, enig idee waar dit huis in Maastricht gesitueerd is.
           Toch was het heel gemakkelijk geweest als men in de afgelopen jaren goed de ogen de kost had gegeven tijdens het autorijden.
           Het is namelijk de Generaal Marshalllaan 1 te Maastricht.
           Hert huis is te zien als men over de President Rooseveltlaan / A2 in Maastricht rijdt. Direct na de Geusseltkruising (die anno 2016 nog bestaat), richting Europaplein, ligt het huis aan de rechter kant.
           De foto is door mij gemaakt vanuit de richting van de A2 in de zomer van 2015.


           11b)

           Antwoord:
           Bij het maken van de quiz ging ik er, zoals wel bleek, abusievelijk vanuit dat dit wellicht de moeilijkste opgave zou zijn. Daarop leverde een god antwoord 2 punten op.
           Bleek echter dat toch nog 4 deelnemers het wisten.
           Het is een detail van de fontein, voormalige paarden- en hondendrinkbak, aan de vismarkt op de Boschstraat.

           11c)

           Antwoord:
           Voordeur van de Sporenstraat 3 in het centrum van Maastricht.
           Bleek kenelijk ook vrij moeilijk te zijn, want alleen winnaar Sjefke wist deze vraag goed te beantworden.

           11d)

           Antwoord:
           Brusselsestraat 146 te Maastricht

           11e)

           Antwoord:
           Conservatorium Maastricht, dependance Franciscus Romanusweg 90 te Maastricht

           11f)

           Antwoord:
           Elektriciteitshuis op de Hoogbrugstraat te Maastricht
           Last edited by Pier; 28 februari 2016, 14:58.
           Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

           Opmerking


           • #12
            En de laatste vraag.............

            Vraag 12a:

            “(…) In laatst genoemde motie betuigt de raad van ……… adhaesie aan de sedert enige jaren gevoerde actie onder leiding van gouverneur dr F. Houben voor de vestiging van een universiteit in Maastricht. In de motie wordt er van uitgegaan dat door de vestiging van een universiteit in Maastricht aan een groot potentieel van nog ongebruikt intellect een gelegenheid wordt geboden tot het volgen van academisch onderwijs. Tevens worden de andere Limburgse gemeenten uitgenodigd om deze motie te willen ondersteunen. (…)”

            De gemeenteraad van welke gemeente kwam als allereerste met een motie voor de vestiging van een Universiteit in Maastricht?
            Antwoord:

            De gemeente Kerkrade dus!

            Vraag 12b)
            Op welke datum werd deze motie aangenomen?
            Antwoord:
            Het antwoord is hierboven al te lezen. Het was dus op 25 maart 1963

            Vraag 12c)
            De Universiteit van Maastricht nodigde, op voorspraak van de studenten, begin 2015 een persoon uit in Maastricht zonder wie deze Eindejaarsquiz,
            althans is deze vorm, niet mogelijk was geweest. Ik denk ook dat niemand van de deelnemers niet even gebruik heeft gemaakt van het geesteskind van
            deze man. Wie is hij?
            Antwoord:
            Jimmy Walles, oprichter van Wikipedia.
            https://nl.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Wales

            Vraag 12d)
            Wat kwam hij in Maastricht in ontvangst nemen?
            Antwoord:
            Een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht.

            Vraag 12e)
            Eerder die dag, tussen 12.00 en 13.00 uur, hield betrokkene een presentatie in Maastricht. Wat was de titel van deze lezing?
            Antwoord:
            Understanding failure as a route to succes.
            Last edited by Pier; 28 februari 2016, 15:17.
            Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

            Opmerking

            Bezig...
            X