Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Voorlichting gehandicaptenbeleid.

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Voorlichting gehandicaptenbeleid.

    Kompas en PGBM willen U uitnodigen voor een gezamenlijke bijeenkomst op
    vrijdag 22 maart, aanvang 14.00 uur
    in de hal van Woon-Zorginstelling Scharwijerveld, Daaldersruwe 93, Maastricht.

    De stichting Kompas en het Platform gehandicaptenbeleid Maastricht (PGBM) willen deze middag samen met U praten over alle veranderingen die er plaats vinden op het gebied van wonen, zorg en welzijn. U wordt in 2013 en volgende jaren geconfronteerd met een stapeling van maatregelen die van invloed zijn op uw koopkracht.
    De regering wil miljarden bezuinigen, regels veranderen en ook het voorzieningenniveau zal er anders gaan uitzien. De rol van de gemeente, vaak met minder geld, wordt groter. De zogenaamde kanteling vraagt van U als gebruiker meer eigen verantwoordelijkheid en eigen regie.

    Wij willen deze middag 4 dingen met U doen:


    1) U informeren over al deze veranderingen. Enkele sprekers zullen U in korte inleidingen informeren over wat er allemaal gaat gebeuren.

    2) Wij willen van U horen hoe U daarover denkt en welke ervaringen U al heeft meegemaakt.

    3) Wij willen met U een intentieverklaring opstellen waarin we uitspreken dat we gezamenlijk de ontwikkelingen kritisch blijven volgen en zo nodig tot actie komen.

    4) Wij willen een werkgroep samenstellen die de verdere ontwikkelingen gaat volgen en vervolgbijeenkomsten, bijvoorbeeld op specifieke thema's, gaat organiseren.

    Namens beide organisaties,
    Peter Vrehen, voorzitter Kompas
    en
    Huup Peters, voorzitter PGBM.

    Zie voor aanmeldingsformulier www.kompasnederland.nl of www.pgbm.nl
    Stuur deze aanmelding digitaal op naar: info@kompasnederland.nl
    of per meldt U telefonisch aan via het secretariaat van PGBM,
    maandagochtend en vrijdagochtend bereikbaar onder telefoonnummer: 043-3110123


    Deze middag wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van
    studenten van opleiding ergotherapie Zuyd Hogeschool en van Leeuwenborgh opleidingen.
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

  • #2
    Redenen tot ongerustheid onder gehandicapten?

    Stichting Kompas Nederland en PGBM (Platform Gehandicaptenbeleid Maastricht) organiseren de openbare bijeenkomst op 22 maart, aanvang 14.00 uur, in Zorgcentrum Scharwijerveld omdat ze tijdens deze bijeenkomst hub achterban wil informeren over ontwikkelingen op het brede terrein van de zorg en de WMO.

    Het is de Stichting Kompas Nederland (SKN) en PGBM gebleken dat vele burgers ongerust zijn over de veranderingen in de zorg en de WMO.

    "Wat gaat er veranderen en wat betekent dat voor mij?"
    We moeten van de welvaartsstaat naar de participatiemaatschappij. We mogen niet meer claimen. Geen claimcultuur meer. Maar wat betekent dit voor onze sociale zekerheid?
    De rijksoverheid wil vele rijkstaken onder brengen bij de gemeenten en vaak met minder geld. Men wordt in 2013 en volgende jaren geconfronteerd met een stapeling van maatregelen die van invloed zijn op koopkracht en het zelfstandig kunnen blijven functioneren. De regering wil miljarden bezuinigen, regels veranderen en ook het voorzieningenniveau zal er anders gaan uitzien.
    In een land waar de ongelijkheid en armoede groeit, daalt ook de sociale mobiliteit en er is ook een causaal verband tussen armoede en ziekte, handicaps en vroegtijdig sterven.

    De VVD-PVDA regering wil in totaal 16 miljard euro bezuinigen, waarvan 5 miljard in de zorg. De grootste bezuinigingsoperatie ooit.
    Dit kabinet maakt gemeenten de komende jaren verantwoordelijk voor de begeleiding en verzorging van ouderen, gehandicapten en chronisch zieken, terwijl er tegelijkertijd grote bezuinigingen worden doorgevoerd. Het gaat niet langer alleen om de decentralisatie van de begeleiding, ook de persoonlijke verzorging wordt overgeheveld naar de Wmo. Verder kondigt het kabinet vergaande maatregelen aan op het terrein van de huishoudelijke hulp (huishoudelijke hulp wordt een maatwerkvoorziening voor diegenen die het echt nodig hebben en zelf niet kunnen betalen) en de extramuralisering van de zorgzwaartepakketten (het recht op verblijf in een verzorgings- of verpleegtehuis vervalt voor grote groepen mensen).

    Niet alleen de decentralisatie van de AWBZ, maar ook de decentralisatie van de Jeugdzorg en de invoering van de Participatiewet maken het noodzakelijk om het gehele sociale domein opnieuw te definiëren en in te richten. De sociale werkplaatsen gaan terug naar 30.000 mensen en iedereen verwacht een sterfhuisconstructie. Met ander woorden op den duur zijn er geen sociale werkplaatsen meer.

    Gemeenten zijn al lang bezig met de zogenoemde kanteling en het zogenoemde keukentafelgesprek om mensen zelf de regie te geven over hun zorgprobleem en zorgbehoeften. Men kan geen beroep meer doen op rechten uit de AWBZ maar wel op de compensatieplicht van de gemeente uit de WMO. Vele ambtenaren en professionals zijn hier al geruime tijd mee bezig. De direct betrokkenen weten nog van niks en zijn niet of onvoldoende geïnformeerd.

    PGBM en Kompas willen deze middag met direct betrokkenen praten over al deze veranderingen die er plaats vinden op het gebied van PGB, AWBZ en WMO.

    Wat betekent dat voor de mensen en wat wordt er verwacht van de mensen als het gaat om de eigen regie en het vinden van oplossingen in het gezin en de omgeving?

    Hoe kunnen we samenwerken aan de eigen regie, individueel en collectief?
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking


    • #3
      We moeten ongerust zijn.

      Pier we moeten ongerust zijn. Niet alleen gehandicapten maar ook chronisch zieke mensen en ouderen. Zelf ben ik al mantelzorger. Niet dat ik zo graag doe, maar omdat de mensen op een andere manier niet kunnen functioneren. Een concreet voobeeld: kun je b.v. verwachten dat mensen met een ernstige vorm van reuma zichzelf injecteren? Ze kunnen de injectienaald niet vasthouden! Dat doen nu mantelzorgers (verpleegkundigen komen daar niet voor). Zo niet moeten deze mensen uit huis :(. En dat laatste wordt steeds moeilijker. Mensen met psychische problemen moeten vaak weken wachten op een "gesprek". En dat moet nog gaan kantelen. Welke kant op? Ik vermoed dan toch de verkeerde kant. Ook de verorzaakte onzekerheid kan ziekmakend werken.

      Opmerking

      Bezig...
      X