Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Lezing: De vesting ... en daarna

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Lezing: De vesting ... en daarna

    De vesting … en daarna was in 1982/1983 een educatief project van het Bonnefantenmuseum. Voor de lezing van 3 oktober is deze titel even ‘geleend’. De vesting Maastricht werd in 1867 opgeheven en in het collectieve geheugen van de Maastrichtenaar zit rotsvast gebeiteld de ongebreidelde en zinloze sloop die daarna volgde. Toch heeft Maastricht
    tegenwoordig nog zoveel vestingwerken dat het de gemeente regelmatig niet lijkt te lukken alles in een goede staat van onderhoud te houden. Ook hebben we de afgelopen jaren regelmatig gehoord over pogingen de vesting op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen. De vesting Maastricht moet – ondanks de sloop(woede?) – in onze tijd nog steeds heel bijzondere kwaliteiten hebben. De vesting bestond overigens niet alleen uit verdedigingswerken, maar was ook een bedrijf, waarschijnlijk lange tijd de grootste werkgever binnen de muren, dat zijn stempel op de stad drukte.
    Van die militaire infrastructuur is eveneens veel verdwenen, maar ook hier bleven tot op de dag van
    vandaag veel overblijfselen behouden.

    Na de pauze wil ik een aantal actuele thema’s bespreken, zoals de ontwikkelingen op het fort Sint Pieter, de kans om het inundatiekanaal eens een keer in het echt te zien, de geheimen van de Cannerberg, de ontvangstruimtes in de vestingwerken, de Nieuwe Bossche Fronten en als u wilt kunnen we het er ook nog even kort over hebben wat er met de cenotaaf van generaal Dibbets moet gaan gebeuren.


    03-10-2011 Maastricht

    Lezing De vesting ... en daarna
    Tijd: 20:00 - 22:00 uur
    Waar: STAYOKAY, Maasboulevard 101 te Maastricht

    Lezing door Jos Notermans, getiteld De vesting ... en daarna
    Bijlage
    Fallor ergo sum
Bezig...
X