Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Social distancing

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Social distancing

  Blijf fit met Nederland in beweging

  Er is van alles over social distancing te vinden in de dagelijkse berichtgeving op TV en online sites, vooral waar je je in het sociale leven aan te houden hebt, geboden en verboden. Heel terecht allemaal, maar hoe je die quarantaine nu het best de baas kunt, komt maar mondjesmaat aan bod. Gisteren kwam onze eigen astronaut André Kuipers echter met een paar heel goede tips:
  1. zorg voor een vast ritme
  2. zorg voor een goede sfeer
  3. houd je conditie op peil
  (https://nos.nl/l/2328406.)

  Dat vaste ritme is echt heel belangrijk, want je blijft al gauw in pyjama rondlopen, op de bank hangen en te hooi en te gras wat doen. Maar als we straks weer allemaal aan het werk mogen/kunnen/ moeten, en we zijn dat ritme kwijt, dan zal het niet meevallen. Dus onder die douche door, tanden poetsen en aankleden!

  Wat betreft die goede sfeer heeft Kuipers ook een paar slimme tips: houd rekening met elkaar en schuif niet alles af op één persoon in huis. Neem elkaar ook eens wat uit handen, 'ook al behoort het anders nooit tot jouw taken' en vier feestjes en bijzondere dagen, alleen op een andere manier. Wees een beetje creatief.

  De belangrijkste tip vind ik echter: zorg voor je conditie. En daar is een geweldig hulpmiddel voor: het TV-programma Nederland in beweging. Ik deed er vroeger vaak aan mee, maar mijn Mikro-TV-gids verstopte het programma jaren geleden in iets dat Ochtend-TV heet. Ik kon de aanvangstijden niet meer vinden en dus verwaterde het. Nu herinnerde iemand mij gisteren aan dat kwartiertje gymnastiek en heb ik maar eens meegedaan. Nou ja, de helft van dat kwartiertje, want toen kon ik niet meer mee. Het lijkt allemaal heel simpel, maar het vraagt echt wat energie. Conditie? Ho maar! Dat wordt opbouwen, 'elke dag een beetje meer'...

  Wat wel geweldig was: ik voelde me met die acht minuten beweging ineens een ander mens. Mijn rechter(muis)schouder voelde zich een stuk beter, en ik heb een paar uur doorgebracht in de keuken en weer eens echt geluncht. Kortom: als je nauwelijks meer buiten komt, is Nederland in beweging een welkome opkikker. Het programma komt drie keer per dag langs: 's morgens om een uur of zes, een herhaling 's ochtends tussen 10 en 10.45 en nog een tweede herhaling tussen 12 en 13.30, en dat afwisselend op NPO 1 of NPO 2.

  Vervelend is, dat er momenteel geen peil op te trekken is, wanneer precies en op welke zender.
  De corona-journaals en Kamer-besprekingen krijgen ongelimiteerd voorrang en zelfs een herhaling van André Rieu moet het veld ruimen. Wie net als ik de Mikrogids heeft (waarin de tijden dus standaard niet meer genoemd worden), maar op zijn computer kan inloggen op Ziggo, kan elke dag even kijken hoe laat het programma is ingepland. Dan kan het nóg wel een beetje doorschuiven of zelfs geschrapt worden, maar ergens op de dag komt het gegarandeerd een keer langs.

  Doen, mensen! Het is leuk, ook voor kinderen en jongeren, want je leert er danspassen mee en er komt toch wat handigheid bij kijken. Als je de aanbevolen richtlijn van een half uur per dag intensief bewegen ter harte wilt nemen, doe je het twee keer per dag. André Kuipers kan tevreden zijn en je dag is weer goed.
  Last edited by Clio; 27 maart 2020, 12:57.

 • #2
  Als Zzper met minder inkomsten kom je nu wel aan je trekken om te schrijven als een redacteur.
  Je geestelijke uitlaatklep om je angsten te bedwingen.

  Opmerking


  • #3
   Oorspronkelijk geplaatst door Flup Bekijk bericht
   Als Zzper met minder inkomsten kom je nu wel aan je trekken om te schrijven als een redacteur.
   Je geestelijke uitlaatklep om je angsten te bedwingen.
   Zeg Flup, kun jij nu nooit eens een beetje positief zijn? Houd je angsten voor jezelf, zet ze niet hier.

   Je heb inmiddels een eigen uitlaatklep op Mestreech Online gekregen in het thema Engel in de Voorstad. https://forum.mestreechonline.nl/soc...it-de-voorstad. En ondanks dat begin je telkens weer een nieuw onderwerp, zoals 'Herboren' en 'Levensloop'. Het is niet de bedoeling dat je voor elk nieuw gedicht/prozastukje of anderszins telkens een nieuw thema begint. In Engel in de Voorstad moet je je nieuwe bijdrage gewoon onder de laatste posting zetten.
   Last edited by Clio; 27 maart 2020, 23:12. Reden: tekst aangepast

   Opmerking


   • #4
    Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
    Zeg Flup, kun jij nu nooit eens een beetje positief zijn? Houd je angsten voor jezelf, zet ze niet hier.
    Ik constateerde dat mijn ergernis ook niet erg bijdroeg tot de goede sfeer, dus ik heb mijn eerdere posting maar een beetje aangepast.

    Opmerking


    • #5
     Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
     Ik constateerde dat mijn ergernis ook niet erg bijdroeg tot de goede sfeer, dus ik heb mijn eerdere posting maar een beetje aangepast.
     Heel mooi Clio

     Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

     Opmerking


     • #6
      De paden op, de lanen in!

      Weer een prachtige dag, maar heel vervelend als je er niet op uit kunt trekken. Wat dacht je van een virtuele wandeling? Gewoon achter je computer en dan eens niet spelletjes doen, maar met Google Streetview hoge luchten zien en weidse landschappen, de paden op, de lanen in? Natuurmonumenten heeft in bijna elke provincie een of meer virtuele wandelingen uitgezet, van Schiermonniksoog tot de Sint Pietersberg en als extraatje is er ook een webcam (een digitaal filmtoestel), die een lepelaarskolonie filmt bij het broeden. Je hoeft er je stoel niet voor uit!

      https://www.natuurmonumenten.nl/nieu...natuurgebieden

      Last edited by Clio; 30 maart 2020, 11:11.

      Opmerking


      • #7
       Coronatijd = vrije tijd?

       Vergeet het maar! Ik heb nog nooit zoveel mail gehad als nu.
       Allerlei instellingen waarvan ik in normale omstandigheden eens in de zoveel tijd een nieuwsbrief of zoiets binnen krijg, doen nu met extra uitgaven hun uiterste best om mij bezig te houden. Alsof ik niks te doen zou hebben! Familie, vrienden en collega's komen namelijk digitaal ook meer dan gewoonlijk binnen. Eerlijk gezegd kom ik er niet doorheen. De ongelezen post loopt inmiddels naar de drie cijfers.

       Maar voor wie het prettig vindt eens iets anders te lezen of te doen dan gewoonlijk, zet ik hier een paar van die initiatieven bijeen. Want het is misschien best leuk om een gratis rondleiding door het Rijksmuseum te krijgen. Of te weten wat er in Zuid-Limburg of in België aan kunstzinnige initiatieven zijn. Of de beste Nederlandse natuurfilms te zien. Of te weten wat social distancing met ons doet? Enfin, je kunt alle kanten op.

       Geweldig interessant zijn altijd de televisie-voordrachten van de Universiteit van Nederland. Abonneer je gratis op de Nieuwsbrief en de moeilijkste dingen in de wetenschap worden in een kwartiertje begrijpelijk uitgelegd, van off side in het voetbal tot zwarte gaten in het heelal. Enfin, over social distancing zie: https://www.youtube.com/watch?v=1dUt...ature=youtu.be

       Nog wat tijdslurpers die nu vaker langs komen:

       1. www.zuiderlucht.eu: gratis maandelijks tijdschrift voor kunst en cultuur in de regio.

       2. www.dewitteraaf.be: gratis maandelijks tijdschrift over recente en hedendaagse kunst in het Nederlandstalig gebied (dus niet alleen Vlaanderen, maar ook Nederland)

       3. www.universiteitvannederland.nl: gratis, met youtubefimpjes over allerlei vragen waarover we in het dagelijks leven te weinig weten, maar die worden aangedragen door het publiek en door wetenschappers (écht) duidelijk worden uitgelegd.

       4. Nemo Kennislink: https://www.youtube.com/watch?v=1dUt...ature=youtu.be : gratis, met youtube filmpjes. Ooit met de trein naar Amsterdam geweest? Dan heb je ongetwijfeld dit bijzondere, gekke, buitengewone museum langs de lijn gezien! https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/

       5. www.hermitage.nl: Normaal zou je er niet alleen entree voor moeten betalen, maar zelfs een bezoektijd voor moeten vastleggen. Nu is de Hermitage in Amsterdam virtueel gegaan met de ongelooflijk rijke tentoonstelling van juwelen uit het vroegere bezit van de tsaren. Dé gelegenheid om die tentoonstelling toch nog te bezoeken!

       6. https://www.rijksmuseum.nl/nl/thuis: Geweldig toch, dat je met gratis virtuele rondleidingen zoveel te weten kunt komen over onze nationale schatten?

       7. www.rkd.nl: nog een mooie site over kunst, een soort archief. Heb je iets leuks aan de muur hangen en wil je meer weten over de maker, dan is de RKD een beginpunt.

       8. www.nibud.nl: hartstikke handige site om (gratis) je financiën in de gaten te houden. Laatste update gaat over geld in coronatijd.

       9. www.historischnieuwsblad.nl: (gratis nieuwsbrief): nu over de Spaanse Griep in Nederland (precies een eeuw geleden), de schuldige omstander en meer.

       10. https://www.anwb.nl/eropuit/thuisblijftips/de-mooiste-nederlandse-natuurfilms
       Last edited by Clio; 21 april 2020, 19:49.

       Opmerking


       • #8
        Musea om de hoek

        Je hoeft trouwens niet perse het land in om iets leuks te doen. Het Bonnefantenmuseum heeft ook een mooie site en je kunt er nog vragen stellen ook: https://www.bonnefanten.nl/nl/kunst-...k-de-collectie

        En voor de kids is er ook veel te doen:

        Wat denk je van een Romeinenweek in het Thermenmuseum te Heerlen: https://www.thermenmuseum.nl/wat-is-...-in-het-licht/

        Of lekker door het Limburgs Museum in Venlo: https://www.limburgsmuseum.nl/nl/ontdek/uitgelicht/Limburgs-Museum-online/

        Of maak een eigen garderobe voor Ötzi in het Museon van Kerkrade:
        https://www.museon.nl/nl/activiteit/...ten-voor-thuis

        Opmerking


        • #9
         Nou Clio,

         Je hebt best wel wat "tijdslurpers" op een rijtje gezet.

         Ik moet zeggen dat er enkele zeer leuke tips tussen staan.

         Overigens is mijn "Tijdslurper" - en een hele grote aanrader - het boek "Verlichting Nu" van Steven Pinker (ISBN: 978 90 450 4046 2).
         Dit boek onderbouwt met statistieken dat we mn. door rede en wetenschap tegenwoordig veel langer leven, veel rijker zijn, de wereld veel democratischer is, er veel minder gemoord, verkracht en mishandeld wordt, er veel en veel minder oorlogsslachtoffers zijn en dat hongersnood (territoriaal gezien) niet meer bestaat!
         Dit in tegenstelling tot hetgeen veel mensen waarschijnlijk verwachten dankzij o.a. de gekeurde berichtgeving in de (mainstream)media en heel veel sociale media.

         Wat heeft dit boek te maken met social distancing?
         Ogenschijnlijk wellicht niets. Dit boek is geschreven in 2018 en toen hadden we nog nooit van Covid-19 gehoord.
         Wel leert het boek ons dat we als mensheid zullen leren om hiervoor iets, wellicht een vaccin, te vinden en dat je deze pandemie, als je ze zou afzetten tegen bijvoorbeeld de Spaanse Griep, slechts een rimpeling in zee is in plaats van een vloedgolf.

         De social distancing die we nu doen zou ten tijde van de Spaanse Griep (1918-1920) om diverse redenen onmogelijk zijn geweest!
         Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

         Opmerking


         • #10
          Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
          Dit boek onderbouwt met statistieken dat we mn. door rede en wetenschap tegenwoordig veel langer leven, veel rijker zijn, de wereld veel democratischer is, er veel minder gemoord, verkracht en mishandeld wordt, er veel en veel minder oorlogsslachtoffers zijn en dat hongersnood (territoriaal gezien) niet meer bestaat!
          Oeps, dat klinkt heel anders dan de doemverhalen die je dag aan dag, maand na maand en jaar na jaar kunt vernemen uit de media. Met een deel van die opsomming kan ik zeker mee gaan, maar dat van die hongersnood...? Ik heb eens gauw gegoogeld op Steven Pinker en vond een mooi interview bij het dagblad Trouw. De moeite van het lezen waard (zie de link hieronder) en ik denk dat ik dat boek ook maar eens ter hand moet nemen. Interessante tip, Pier!

          https://www.trouw.nl/nieuws/steven-p...rden~bf74a47e/

          Opmerking


          • #11
           Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
           Coronatijd = vrije tijd?

           Vergeet het maar! Ik heb nog nooit zoveel mail gehad als nu.
           Allerlei instellingen waarvan ik in normale omstandigheden eens in de zoveel tijd een nieuwsbrief of zoiets binnen krijg, doen nu met extra uitgaven hun uiterste best om mij bezig te houden. Alsof ik niks te doen zou hebben! Familie, vrienden en collega's komen namelijk digitaal ook meer dan gewoonlijk binnen. Eerlijk gezegd kom ik er niet doorheen. De ongelezen post loopt inmiddels naar de drie cijfers.

           Maar voor wie het prettig vindt eens iets anders te lezen of te doen dan gewoonlijk, zet ik hier een paar van die initiatieven bijeen. Want het is misschien best leuk om een gratis rondleiding door het Rijksmuseum te krijgen. Of te weten wat er in Zuid-Limburg of in België aan kunstzinnige initiatieven zijn. Of de beste Nederlandse natuurfilms te zien. Of te weten wat social distancing met ons doet? Enfin, je kunt alle kanten op.

           Geweldig interessant zijn altijd de televisie-voordrachten van de Universiteit van Nederland. Abonneer je gratis op de Nieuwsbrief en de moeilijkste dingen in de wetenschap worden in een kwartiertje begrijpelijk uitgelegd, van off side in het voetbal tot zwarte gaten in het heelal. Enfin, over social distancing zie: https://www.youtube.com/watch?v=1dUt...ature=youtu.be

           Nog wat tijdslurpers die nu vaker langs komen:

           1. www.zuiderlucht.eu: gratis maandelijks tijdschrift voor kunst en cultuur in de regio.

           2. www.dewitteraaf.be: gratis maandelijks tijdschrift over recente en hedendaagse kunst in het Nederlandstalig gebied (dus niet alleen Vlaanderen, maar ook Nederland)

           3. www.universiteitvannederland.nl: gratis, met youtubefimpjes over allerlei vragen waarover we in het dagelijks leven te weinig weten, maar die worden aangedragen door het publiek en door wetenschappers (écht) duidelijk worden uitgelegd.

           4. Nemo Kennislink: https://www.youtube.com/watch?v=1dUt...ature=youtu.be : gratis, met youtube filmpjes. Ooit met de trein naar Amsterdam geweest? Dan heb je ongetwijfeld dit bijzondere, gekke, buitengewone museum langs de lijn gezien! https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/

           5. www.hermitage.nl: Normaal zou je er niet alleen entree voor moeten betalen, maar zelfs een bezoektijd voor moeten vastleggen. Nu is de Hermitage in Amsterdam virtueel gegaan met de ongelooflijk rijke tentoonstelling van juwelen uit het vroegere bezit van de tsaren. Dé gelegenheid om die tentoonstelling toch nog te bezoeken!

           6. https://www.rijksmuseum.nl/nl/thuis: Geweldig toch, dat je met gratis virtuele rondleidingen zoveel te weten kunt komen over onze nationale schatten?

           7. www.rkd.nl: nog een mooie site over kunst, een soort archief. Heb je iets leuks aan de muur hangen en wil je meer weten over de maker, dan is de RKD een beginpunt.

           8. www.nibud.nl: hartstikke handige site om (gratis) je financiën in de gaten te houden. Laatste update gaat over geld in coronatijd.

           9. www.historischnieuwsblad.nl: (gratis nieuwsbrief): nu over de Spaanse Griep in Nederland (precies een eeuw geleden), de schuldige omstander en meer.

           10. https://www.anwb.nl/eropuit/thuisblijftips/de-mooiste-nederlandse-natuurfilms
           Dank u, een paar punten uit deze lijst hebben me veel geholpen.
           Flux

           Opmerking


           • #12
            Daar ben ik blij mee. Het waren vervelende maanden, en ze zijn nog niet voorbij. Hou pin.

            Opmerking

            Bezig...
            X