De raadsavond van dinsdag 23 juni 2015 is alweer begonnen.
Persoonlijk heb ik weinig met de onderwerpen die vandaag op de agenda staan, maar als er gewone burgers iets komen vertellen aan de raad vind ik dat doorgaans de moeite waard.
Daarom koos ik voor de zgn. inspreker, mevr. Yvonne Winants, die een pleidooi kwam houden tegen het stopzetten van de subsidie van het Vrouwengezondheidscentrum.

De stadsronde begon al goed. Verantwoordelijk wethouder mevr. Damsma (D66) was niet aanwezig. Zij had gekozen om aanwezig te zijn bij het agendapunt “Monitoring 3D’s “. Op zich wellicht verdedigbaar, ware het niet dat bij die bijeenkomst ook al de wethouders Willems (SPM) en Gerats (SP) zaten.
Misschien had ze best even kunnen komen, toch?

Ook de voorzitter van de bijeenkomst, Dhr. Bastiaens (PvdA), bleek niet aanwezig te kunnen zijn. Hij zat in de file.

Gelukkig was dhr. Geelen (CDA) bereid om het voorzitterschap even ter hand te nemen.

Opvallend dat slechts 5 partijen, te weten VVD, D66, PVM, VM en CDA aanwezig waren!
De overige partijen waren nergens te bekennen.
Ander opmerkelijk feit, maar dat heeft niets met politiek te maken natuurlijk, was dat uitsluitend mannen aanwezig waren!

Later sprak ik de fractievoorzitter van GroenLinks, Gert-Jan Krabbendam, er op aan dat onder andere GroenLinks niet aanwezig was.
Volgens Gert-Jan heeft hun fractielid, Marlise Korsten, in de aanloop van deze raadsavond héél veel contact gehad met de inspreekster Yvonne Winants, maar koos ook Marlise Kortsen voor het agendapunt “Monitoring 3D’s”.

Blijft toch raar dat de gemeenteraad met deze nieuwe werkwijze juist probeert om burgers te enthousiasmeren voor de raadsavond, maar op het moment dat een burger zijn/haar zegje komt doen meer dan de helft van de partijen verstek laten gaan, al dan niet om hun moverende redenen.

Nog even inhoudelijk.
Het Vrouwengezondheidscentrum (VGC) richt zich specifiek op problemen, zorgen en behoeften van vrouwen. Van jong en oud, arm en rijk en van vrouwen uit allerlei culturen en achtergronden.
De aandacht is gericht op het versterken van lichamelijke en geestelijke gezondheid door zowel hun zelfredzaamheid als veerkracht en ontwikkeling te stimuleren.
De gemeente Maastricht overweegt nu om de subsidie, die het VGC al 20-25 jaar krijgt, te beëindigen per 1 augustus 2015.
Deze mededeling ontving het VGC ongeveer 2,5 maand geleden.
Uiteraard valt een dergelijke mededeling het VGC koud op het dak.

Wat men ook vindt van het verlenen van de subsidie, mevr. Winants geeft aan dat we spreken over een bedrag tussen de 30 en 50 duizend euro per jaar, lijkt het mij ongepast om de subsidie op een zulke korte termijn te beëindigen.
Mevr. Winants vraagt op z’ n minst om de subsidie (deels) te verlengen, zodat er in ieder geval gezocht kan worden naar nieuwe (co-)financiering.

Tot 1 augustus 2015 rest echter niet meer veel tijd.
Peter Geelen bedankte mevr. Winants voor haar opheldering en verduidelijking van het probleem en gaf aan dat de aanwezige raadsleden kennis hebben genomen van haar bezwaren en dat mee zullen nemen richting wethouder Damsma.

Reageren: http://forum.mestreechonline.nl/foru...8457#post98457