Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Wikipedia

Sluiten
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Wikipedia

  De Gouden Pen van Wikipedia (2017)

  Op 20 januari jongstleden werd door de Nederlandse Wikipedia-organisatie te Utrecht in de jaarlijkse schrijfwedstrijd symbolisch de Gouden Pen uitgereikt aan Kleon3. Hij won deze onderscheiding met een groot artikel over het Kruisherenklooster te Maastricht: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruish...r_(Maastricht).

  Die schrijfwedstrijd is niet niks. Onder ons MO-ers zullen er misschien enkelen zijn, die zo af en toe iets hebben geprobeerd op Wikipedia. Dan weten zij dat het niet alleen gaat om een tekst over een bepaald onderwerp, maar dat het venijn zit in de vele verwijzingen (de zogenaamde links) die je moet maken naar andere, reeds bestaande onderwerpen op Wikipedia. Elk blauw gedrukt woord in een tekst is een link en die moet 'kloppen' met het onderwerp waar je aan werkt. Je werkt dus ook aan correcties die door nieuwe kennis in zo'n link noodzakelijk zijn en dat leidt weer tot overleg met andere auteurs.

  Wikipedia is opgericht in 2001. In de zomer van dat jaar werd de Nederlandse tak opgericht. Publiceren op Wikipedia is al lang niet meer iets dat je even doet op een achternamiddag. De baarlijke onzin over (bijvoorbeeld) de geschiedenis van Maastricht, die daar in de beginfase van de online-encyclopedie werd gepubliceerd, zul je er nu niet zo gemakkelijk meer aantreffen, of geaccepteerd krijgen. Wikipedia heeft in mijn optiek een nuttig zelfreinigend vermogen ontwikkeld en dat is de verdienste van diegenen die tijd en energie willen investeren in goed geschreven en inhoudelijk verantwoorde teksten, en van een kritische, overkoepelende 'jury'.

  Bij de jaarlijkse schrijfwedstrijd worden tal van voorwaarden gesteld aan de deelnemers, reden waarom slechts twintig tot dertig kandidaten zich omstreeks augustus van het betreffende jaar met een specifiek onderwerp voor de competitie inschrijven. Daarna hebben ze nog een maand of drie tijd om hun bijdragen te vervolmaken en het resultaat van hun noeste arbeid in te sturen. Van de kandidaten die zich in augustus 2017 aanmeldden, trok eenderde zich in die periode terug uit de strijd. Na de sluitingstermijn in november volgde in januari 2018 de uitslag met een gedetailleerd juryrapport: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipe...hrijfwedstrijd

  Kleon3 heeft dit jaar dus gewonnen! 'Nou, én?', denkt u misschien? Waarom moet dat op MO? Dat moet, omdat Kleon3 ons aller El Loco is! Aan hem danken we op onze site veel bijdragen over de geschiedenis en architectuur van de stad, over kunst en cultuur in het algemeen en ideeën over de toekomst van Maastricht in het bijzonder. Typ in de zoekbalk 'El Loco' in en u krijgt een idee van zijn brede belangstelling.

  El Loco heeft ons een jaar of vijf geleden verlaten, niet omdat hij MO niet interessant meer vond, maar vanwege de beperkingen van de site. Mestreech Online is een discussieforum. Men kan er een vraag stellen, of een idee uitdiepen, in samenspraak met anderen. Dat levert vaak veel informatie op, maar tot een overzicht van al die bij elkaar gezeumerde kennis komt het zelden.

  Wikipedia is een encyclopedie en heeft daardoor een andere opzet: elke bijdrage is een afgerond geheel. Het was die samenvattende werkwijze die onze Loco aantrok. Sindsdien hebben we hem hier moeten missen. Schrijven vraagt altijd veel tijd en schrijven op Wikipedia vraagt geweldig veel tijd! Het heeft ons echter geen windeieren gelegd. Aan Kleon3 danken we op Wikipedia tal van verantwoorde artikelen over de Maastrichtse geschiedenis en over kunst en cultuur in de Euregio, vaak vergezeld van prachtige, door hemzelf gemaakte foto's. Hebt u weleens op zo'n Wikipedia-pagina rechtsboven het tabblad 'geschiedenis' aangeklikt? Niet onmogelijk dat u daar in de 'geschiedenis' van het betreffende stuk (de fases van het tot stand komen ervan) de naam Kleon3 zult tegenkomen. Ik feliciteer hem van harte met zijn 'gouden pen' en hoop voor Maastricht dat hij nog heel lang doorgaat. https://www.wikimedia.nl/blog-entry/...wedstrijd-2017
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 26 maart 2018, 08:08.

 • #2
  Wat een prachtig nieuws en veel dank aan Ingrid Evers dat ze dit onder onze aandacht heeft gebracht

  Leuk als een (oud-)lid van MO op die manier in de schijnwerpers komt te staan.
  Zelf zit ik dagelijks op Wikipedia en vind ik Wikipedia een van de vele goede zaken die internet ons heeft gebracht.

  Het zou natuurlijk arrogant klinken als we zouden beweren dat MestreechOnline de basis vormde van de schrijvers-carrière van Kleon3 op Wikipedia. Dat is zeker niet het geval.
  El Loco was heel erg bezig met (moderne) kunst en ik als kunstbarbaar kan mij nog menige (persoonlijke) discussie met El Loco herinneren.
  Ik vond die discussies altijd verhelderend en waarschijnlijk kijk ik nu, mede door de inbreng van El Loco, toch iets anders naar (moderne) kunst.

  Misschien dat El Loco toch nog met enige regelmaat ons forum bezoekt en wellicht in de toekomst nog eens een bijdrage levert.
  Laten we het hopen.
  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

  Opmerking

  Bezig...
  X