Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Stadsbestuur 2022-2026

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #91
  Buiten-schaakbord Plein 1992

  Ik denk dat 80% van alle moties, hoe belangrijk ook, onopgemerkt voorbij gaan aan het grote publiek.
  Het zijn vaak vragen over en voor ambtelijke stukken en aansluitende beleidsstukken, maar voor het grote publiek vaak onzichtbaar dan wel niet ingrijpend in hun dagelijks bestaan.

  Hoe anders met een motie van het CDA, mede ondertekend door de SP, Groep Gunther en D66, van 12 november 2019 over een buiten-schaakbord.
  Dit buiten-schaakbord kwam voort met de doelstelling van het coalitieakkoord 2018-1022 (Onbegrensd en Ontspannen) om o.a. algemene laagdrempelige voorzieningen en ontmoetingsplekken te faciliteren.
  In mijn herinnering, maar ik kan mij daarin vergissen, was de toenmalige verantwoordelijke wethouder, Bert Jongen (D66), niet erg enthousiast over die motie.
  Maar de motie werd aangenomen door de gemeenteraad.

  Kort daarna kwam corona en lag "alles stil". Maar uiteindelijk kwam er op 9 februari 2021 een collegebesluit. (Zie ook HIER
  (Twee schakende mannen, diep verzonken in hun schaakspel op Plein 1992. Foto Pier)

  We zijn dus nu in juli 2022 en jullie pierlementair-verslaggever ging eens ter plaatse kijken hoe het ervoor staat.

  Ter plaatse trof ik toevallig een van de vrijwilligers, dhr. Peter Martens.
  "Ik ben net bezig met de schaakstukken op te ruimen in een afgesloten kist verwerkt in de bankjes naast het schaakbord. Ik woon hier aan het Plein 1992 en zie dat het wel een succes is en zeer geregeld heb ik bij het schaakbord aangename ontmoetingen en gesprekken.
  's Avonds, als ik zie dat niemand meer aan het schaken is, ruim ik de schaakstukken op.
  Het vandalisme rond dit schaakbord valt reuze mee. Ik geloof dat 1 stuk inmiddels is vervangen en onlangs zag ik nog 2 opgeschoten jeugdigen voetballen met de schaakstukken. Maar dat is eerder uitzondering dan regel. Ik denk dat het schaakbord een goede uitwerking heeft en de sociale controle op het plein heeft vergroot. Kortom, ik vind het een succes".
  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

  Opmerking


  • #92
   Veel schriftelijke vragen ondanks zomerrecesDe Beyart en is direct te vinden via onderstaande link.
   https://forum.mestreechonline.nl/for...612#post105612
   Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

   Opmerking


   • #93
    Vervolg gesprekken met de Maastrichtse wethouders
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking


    • #94
     Gesprek met wethouder Manon Fokke (PvdA)

     Zoals hierboven al gepost had ik dus op woensdag 10 augustus 2022 een afspraak met Manon Fokke (PvdA) in de nieuwste wethouderkamer van ons stadhuis.

     Voor iedereen die, af en toe, de politieke perikelen volgt in Maastricht, maar zeker voor de (trouwe) volgers van ons (politiek-)forum, zal Manon Fokke (46) geen onbekende zijn.

     Click image for larger version Name:	2022%20manon%20fokke.jpg?h=ddedbdb1&itok=MkV3qasw.jpg Views:	0 Size:	86,1 KB ID:	105648
     (Foto: gemeente Maastricht)

     Maar hoe kwam Manon Fokke eigenlijk in Maastricht terecht?Het is mooi dat dit college er voor gekozen heeft om dossiers en problemen gezamenlijk het hoofd te bieden in een coalitieakkoord in hoofdlijnen. Geen wethouder met een strikt afgebakende portefeuille, maar portefeuilles die elkaar complementairen.
     Kijk naar bijvoorbeeld de indeling van de portefeuilles.
     Bedrijfsvoering (M. Fokke) t.o.v. P&O-beleid (A. Meij)
     Wonen (J. Pas) t.o.v. Ruimtelijke ontwikkeling (F. Bastiaens)
     Europa en de Euregio (A. Bastiaans) t.o.v. Lobby (M. Fokke)
     Onderwijs (J. Pas) t.o.v Jeugdzorg (A. Meij)
     "De een kan (meestal) niet zonder de ander", aldus Manon Fokke. "
     Daarmee geeft Manon Fokke hetzelfde signaal af als eerder de wethouders Frans Bastiaens (SPM) en Johan Pas (PVM).

     In het uitvoerige gesprek met Manon Fokke, dat ik niet krijg samengevat in circa 500 woorden voor een goed leesbare posting, ben ik erg nieuwsgierig naar de portefeuilles lobby en stadsdeelwethouder.

     Wat doet de wethouder met lobby en hoe wordt het stadsdeelwethouderschap vorm gegeven?
     Even een cliffhanger, om het in goed Nederlands te zeggen, maar de uitleg over deze portefeuilles volgt.
     Last edited by Pier; 18 augustus 2022, 13:51.
     Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

     Opmerking


     • #95
      topic no 77 blz. 6 Topic 'Gemeenteraadsverkiezingen 2022'.
      2 maart 2022, 21:34

      Oorspronkelijk geplaatst door Ton.2014 Bekijk bericht
      Ik ben niet van plan om mijn stem weg te gooien ,dus daarom ga ik voor Manon.
      Naar mijn gevoel de nieuwe wethouder.2022. een vrouw met karakter.


      duidelijk.....
      Last edited by Pier; 18 augustus 2022, 13:55. Reden: Toevoegen quote-tekens

      Opmerking


      • #96
       Wat doet een wethouder van lobby en een Stadsdeelwethouder ?

       Voor het eerst, voor zover bekend, heeft Maastricht een wethouder voor lobby, i.c. Manon Fokke (PvdA).

       Manon Fokke legt uit dat bewust is gekozen om lobby bij een wethouder neer te leggen. Normaliter is het een (ongeschreven) taak van de burgemeester.
       Fokke:

       En dus?Gooi de luiken open!.       Lijkt me een leuke portefeuille, zeker als dadelijk een grote multinational zich meldt voor een paar hectaren industriegrond.

       En het stadsdeelswethouderschap?
       Een vurige wens van de PvdA in jullie verkiezingsprogramma. Lost deze stadsdeelwethouder, zo mogelijk, de problemen zelf op, ook al is het niet direct zijn/haar portefeuille?
       Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

       Opmerking


       • #97
        Met betrekking tot al die ellende die we op televisie zien omtrent de COA's en "Ter Apel" hoe staat Maastricht er eigenlijk voor of in qua opvangplekken?
        iets te oud voor re-educatie
        iets te jong voor afschrijving
        m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

        Opmerking


        • #98
         PVM stelt vragen voor een asielstop

         De PVM heeft deze week het stadsbestuur van Maastricht, cf. art. 47-RvO (Reglement van Orde), schriftelijk vragen gesteld met de onderliggende gedachte om de asielinstroom te beperken.

         In de inleiding op hun vragen, stelt de PVM het navolgende:
         "Vandaag lazen wij in de krant dat de fractievoorzitters van de VVD in 16 Limburgse gemeenteraden bij hun eigen Tweede Kamerfractie voor een asielstop hebben gepleit.
         Ook Partij Veilig Maastricht maak zich grote zorgen over de enorme toe- en instroom van asielzoekers. De impact op onze samenleving is enorm, waardoor het draagvlak om asielzoekers op te vangen drastisch afneemt. We kunnen de hoge instroom nauwelijks nog aan. Er is een groot tekort aan woningen, waarbij mensen die jarenlang op een wachtlijst staan ook nog eens worden gepasseerd t.o.v. statushouders.
         Daarnaast moeten we ook nog eens rekening houden met de energiecrisis en de economische tijdbom, waardoor veel mensen niet meer kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. De voedselbanken kraken in hun voegen.
         Partij Veilig Maastricht is en blijft van mening, dat echte oorlogsslachtoffers altijd geholpen moeten worden, maar we zijn van mening dat we onder ogen moeten zien dat, als we dit op een veilige verantwoorde manier willen doen voor zowel onze eigen burgers als voor de echte oorlogsslachtoffers, de rek eruit is en er een asielstop moet komen. Het feit dat het kabinet wil tornen aan onze grondwettelijke autonome positie door te dreigen opvanglocaties desnoods tegen de wil van de gemeente te realiseren, stuit ons ontzettend tegen de borst en daar zijn wij fel op tegen. (..)"


         Daarna volgende de vragen. Kortheidshalve verwijs ik naar onderstaande link.
         https://maastricht.parlaeus.nl/user/questions/action=showdoc/gd=28322/Partij_Veilig_Maastricht___Asielinstroom_beperken. pdf

         Na het lezen van de schriftelijk vragen van de PVM rezen bij mij toch wat vragen, waarop ik via mail, contact zocht met de fractievoorzitster Tiny Meese.

         Ik gaf aan dat er enerzijds gezegd wordt dat echte oorlogsslachtoffers altijd geholpen moeten worden, maar anderzijds vindt de PVM dat desondanks de rek eruit is en er een asielstop moet komen. Dat lijkt tegenstrijdig.
         Verder bestaat er, m.i., geen grondwettelijke autonome positie voor gemeenten in het kader van de huisvesting van asielzoekers.

         Wat ik vervelend vind is dat gemeentelijke partijen, of dat nu een lokale partij of een landelijke partij is, de suggestie wekken dat zij daar formeel wel inspraak in hebben en dat dit recht nu genegeerd wordt door de Rijksoverheid.

         Tot slot is de asielprocedure niet exclusief voor oorlogsslachtoffers, maar mn. voor politieke vluchtelingen die moeten vrezen voor vervolging in het land van herkomst.

         Reactie PVM:
         Op de minuut af exact anderhalf uur nadat ik de vragen gesteld had aan Tiny Meese kreeg ik al antwoord.
         Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

         Opmerking


         • #99
          Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
          Met betrekking tot al die ellende die we op televisie zien omtrent de COA's en "Ter Apel" hoe staat Maastricht er eigenlijk voor of in qua opvangplekken?
          Hoe het precies er voor staat weet ik niet.
          Ik ga er echter vanuit dat dit wel belicht wordt bij het beantwoorden van de art. 47 RVO vragen van PVM in bovenstaande posting.
          De antwoorden op schriftelijke vragen worden doorgaans binnen 4 weken gegeven.

          Maastricht heeft wel een groot permanent AZC (Francois de Veyestraat) en in het verleden zijn er in Maastricht, als ik put uit mijn geheugen, wel vaker (nood)opvangen geweest, denk aan St. Pieter, Malberg en het voormalige Huis van Bewaring "Overmaze" in Limmel/Beatrixhaven.
          In die zin denk ik dat Maastricht gekenmerkt mag/kan worden als een gemeente die meedenkt en/of meewerkt.
          Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

          Opmerking


          • Opmerking


           • Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
            Ik ga er echter vanuit dat dit wel belicht wordt bij het beantwoorden van de art. 47 RVO vragen van PVM in bovenstaande posting...
            Nou ik viel er dus hier met mijn neus in de boter qua thema.

            Ik was zelf in vele verschillende landen aan het werk.
            En een steuntje in de rug waardeerde ik zeer zeker. Ik was geen asielzoeker maar Europeaan met een van de belangrijkste noden die je kan hebben, het dak boven je hoofd in een vreemde stad waar je aan de slag gaat als werkende en betalende burger.

            Net zoals al die Europese studenten die hier komen studeren en jobs nodig hebben om hun peperdure kelderwoning te bekostigen in Maastricht.

            Ik heb omstandigheden gezien in 2018 ~ 2019 inzake studenten huisvesting die gaan echt terug naar de armoede van 1930 zoals mijn vader ze vertelde aan ons. "De Achterbuurten" van Maastricht zal bekend zijn als halfhartige sociale opvang. Die achterbuurten wilden de Maastrichtenaren een voor een aanpakken en verbeteren gedurende de jaren 75~85~95.

            Genoeg Maastrichtse Colleges die zich de verantwoordelijkheid bewust waren en ook iets deden. Zelfs Jan Hoen was socialer dan de PVDA zelf destijds. Omdat er een opdracht was die heel belangrijk was. En nu is er ook een opdracht.

            Je mag best filteren in de asiel aanvragen. Heel effectief en simpel uit te voeren.
            Er werd al melding gemaakt van Noord-Afrikanen die niet uit een onveilig land komen en de procedure misbruiken.
            Maar dat betekend niet dat je een asielstop kan doorvoeren. Dat is onwettelijk beste PVM.            iets te oud voor re-educatie
            iets te jong voor afschrijving
            m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

            Opmerking


            • De gemeenteraad is vandaag via een RIB (RaadsInformatieBrief) in kennis gesteld over het feit dat de noodopvang Don Bosco, Marienwaard 51 te Maastricht is geopend.
             Een RIB is openbaar.
             Voor degene die interesse heeft...... https://maastricht.parlaeus.nl/user/..._nwaard_51.pdf
             Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

             Opmerking


             • Ik ontvang tegenwoordig alle mutaties die worden aangebracht in het (politiek) bedrijfsprocessensysteem, Parlaeus, van de gemeenteraad, of beter gezegd de griffie.
              Overigens is dat geen persoonlijke geste of zo, maar iedereen kan zich daarvoor aanmelden via onderstaande link:
              https://maastricht.parlaeus.nl/user/maillist

              Bij mij duurde het uiteindelijk wel 2,5 maanden alvorens het werkte.
              Maar nu werkt het

              (..... onder ons gezegd en gezwegen.... dat Parlaeus is een -systeem. En dan druk ik me nog milt uit )

              Maar in datzelfde systeem zie je ook ingestuurde stukken.
              En nu is er een mevrouw,
              Trudy Veninga,
              Spelbegeleider voor Politiek Zonder Spelletjes,
              die denkt een gat in de markt te hebben ontdekt

              Zij stuurt met enige regelmaat (digitale) foldertjes naar de Griffie over "De Politieke School".
              https://www.depolitiekeschool.nl/

              Zou er nu werkelijk een gek zijn die die cursussen gaat volgen??
              Zo ja, dan volgt hier een - in tegenstelling tot de cursussen - gratis advies!
              "Je bent dan volledig ongeschikt voor de politiek! "


              Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

              Opmerking


              • spannend dat er blijkbaar ergens op deze wereld volgens Veninga een politiek bestaat zonder spelletjes

               https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/27...-over-a4140021p.s. Thea en Theo kennen jullie beslist nog wel.
               Bestanden bijvoegen
               Last edited by Antonius; 30 augustus 2022, 10:53. Reden: p.s.
               iets te oud voor re-educatie
               iets te jong voor afschrijving
               m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

               Opmerking


               • Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
                Slavernijverleden Maastricht ?

                Ik stond erop te wachten.
                Wanneer komt een politieke partij in Maastricht (ik gokte op GroenLinks) met een motie of vraag over het slavernijverleden in Maastricht?
                En natuurlijk de daarbij behorende excuses.
                Het heeft even geduurd, maar..... daar is hij dus.
                Op 4 juli 2022 stelde (uiteraard!) GroenLinks onderstaande vragen (zie link).
                https://maastricht.parlaeus.nl/user/..._Keti_Koti.pdf

                (..)
                Ik zal wel een nieuwe topic openen op MestreechOnline die wellicht enige info zal verschaffen over wel of (nagenoeg) geen slavernij in Maastricht dan wel Limburg.
                Zie: https://forum.mestreechonline.nl/for...urg#post105374
                Gisteren, 8 september 2022, kwam burgemeester Annemarie Penn-Te Strake met een antwoord op de Keti Koti-vragen van GroenLinks van 4 juli 2022.
                https://maastricht.parlaeus.nl/user/..._Keti_Koti.pdf
                Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                Opmerking

                Bezig...
                X