Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Stadsbestuur 2022-2026

Sluiten
This topic has been answered.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Afschot zwijn in Waldeckpark

  Toch ongelooflijk hoe de geschiedenis zich anno 2024 herhaalt! Is boven het Nieuwenhofpoortje in het park niet een plaquette ingemetseld die herinnert aan een zwijnenjacht in 1947? Dat is hooguit honderd meter van het Waldeckbastion.
  Ik citeer kleon3 op Wikipedia (Nieuwenhofpoortje):

  Boven de poort bevindt zich een gedenksteen die herinnert aan een gebeurtenis van 17 oktober 1947 toen een rotte wilde zwijnen door jagers werd afgeschoten omdat deze in het stadspark schade aanrichtte. De gedenksteen met een voorstelling in reliëf van een zwijnenjacht is gemaakt door beeldhouwer Charles Vos en werd in 1950 in de muur boven het Nieuwenhofpoortje ingemetseld. De Latijnse tekst op de steen verwijst in overdrachtelijke zin naar de verdrijving van de Duitse bezetters drie jaar eerder.

  Click image for larger version Name:	image.png Views:	0 Size:	125,8 KB ID:	107331 ​​
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 1 juni 2024, 22:45.

  Opmerking


  • Ook in Belgenland zijn er weer wildlopende everzwijnen gespot die zelfs een hond gisteren hebben aangevallen, zo het laatste nieuws.
   George Orwell ~ Animal Farm

   Eigenlijk wel spannend dat Charles Vos zo'n beeldspraak bezigde aangaande die ex bezetters. Immers maak van je hart geen moordkuil.
   Hij had natuurlijk al twee maal de wereldoorlog en die Duitsers meegemaakt.
   Iets te oud voor re-educatie
   iets te jong voor afdanking
   m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

   Opmerking


   • Centrum Management Maastricht bewijst horeca in binnenstad een slechte dienst
    Domeinvergadering Economie en Cultuur 11 juni 2024

    Vandaag, dinsdag 11 juni 2024, was er een relatief korte AGENDA bij de domeinvergadering Economie en Cultuur.

    INTRATUIN
    Het meest in het oog springende agendapunt was punt 7 Resultaten onderzoek BRO: Effecten van horeca op bedrijvenparken, industriegebieden, stedelijke werklocaties en kantorenparken.
    Feitelijk moet u hier lezen of de Intratuin in Heugem zijn horecagelegenheid van pakweg 500 m2 meter wel/niet mag uitbreiden naar een kleine 1500 m2.

    Er waren 5 insprekers. Drie daarvan, Hans Bours van de hoteliersvereniging Sahot, Wiel Schreurs van de Vereniging Eigenaren Vastgoed Binnenstad Maastricht en Astrid Verberne van Centrummanagement Maastricht (CMM), zijn ronduit tegen uitbreiding.
    Koninklijke Horeca Nederland, vertegenwoordigd door John Paulus, zag zowel voor- als nadelen en directeur Peter-Paul Kleinbussink van Intratuin Nederland, zag alleen maar voordelen.

    Protectionisme
    In een goede inhoudelijke discussie is het meestal zo dat wellicht voor alle voor- of tegenargumenten wel iets valt te zeggen.
    Maar soms slaat een van de insprekers door en kan de tegenpartij rustig achterover leunen in de wetenschap dat ze geen betere argumenten meer kunnen aandragen, omdat hun tegenstander al alle eigen ruiten heeft ingegooid.
    Astrid Verberne (CMM) presteerde het om (alle?) raadsleden tegen zich in het harnas te jagen, onzinnige argumenten aan te dragen en vooral de indruk te wekken dat ondernemers van het Centrum tegen alles zijn in Maastricht wanneer dit niet plaatsvindt in het centrum.

    Verberne waarschuwde de aanwezige (burger-)raadsleden in een welhaast dictatoriaal betoog geen uitzonderingen te maken voor één ondernemer (Intratuin) ten koste van vele (horeca-)ondernemers in de binnenstad. Ze verweet de (burger-)raadsleden een "onbetrouwbare overheid" te zijn als de men de succesformule van het CMM van tientallen jaren zou loslaat.
    Ondersteunende horeca zal, volgens Verberne, het primair bezoek-motief van mensen bij Intratuin worden en dat kan tot gevolg hebben dat kleine ondernemers in de binnenstad zullen verzuipen.
    Ze had het over een koek die verdeeld moet worden en dat Intratuin met haar nieuwe horeca een flinke hap uit die koek zal nemen.
    Met dit binnenstad-protectionisme kromden de tenen van de meeste aanwezigen. Verberne vergat gemakshalve dat de koek juist veel groter zou worden. Naar schatting bezoeken namelijk jaarlijks ongeveer 30% (45.000) bezoekers van buiten de regio eerst Intratuin in Heugem en gaan vervolgens nog even naar de binnenstad.

    Raadsleden bijten van zich af
    Enkele raadleden hadden zelfs openlijke kritiek op Verberne en gaven in niet mis te verstane bewoording te kennen niet gediend te zijn van de insinuaties van Verberne richting de (burger-)raadsleden.
    ' De insinuatie van Verberne is problematisch. Als wij al iets besluiten wat u niet wil, is dat aan ons en kunnen wij daar goede redenen voor hebben. Dat zegt niets over onze integriteit ', aldus Lex Vos (GL).
    Thomas Gardien (D66), Lex Borghans (MOED) en Jo Smeets (MvN) reageerden ook als door een wesp gestoken op de verwijten van Verberne,

    Willy Bronckers (50PLUS) gaf aan dat hij het protectionisme van CMM in zoverre niet kan plaatsen, want als dit het beleid is en wordt kan er buiten de binnenstad geen horeca meer worden toegelaten. Dat terwijl in Kerkrade net blijkt dat het ruimhartig toelaten van nieuwe horeca in de periferie van de stad (rond het Parkstad Limburg Stadion) juist aantoont dat er een aanzuigende werking vanuit gaat, ook voor ondernemers in het centrum.

    CMM wordt door gemeente dik betaald
    Saillant detail in deze discussie is dat het CMM grotendeels betaald wordt door de gemeente Maastricht. Ze krijgen 1/3 van de opbrengst van de precariorechten wat ongeveer neer komt op 450.000 euro per jaar.
    Dat ook juist portefeuillehouder/wethouder John Aarts (VVD), namens het college, ook tegen de uitbreiding van de horeca bij Intratuin is, is dan wel opvallend.
    Dus het komt in deze de wethouder goed uit dat het CMM een pleidooi houdt tegen uitbreiding.
    Alleen vrees ik dat John Aarts tijdens het pleidooi van Astrid Verberne vertwijfelt zag dat hij nu voor een verloten zaak staat.

    Motie voor uitbreiding
    Hoewel formeel helemaal losstaand van deze discussie, staat er tijdens de komende raadsvergadering van volgende week dinsdag 18 juni 2024 een motie van o.a. SAB en MAASTRICHT van NU op de agenda over Horeca in winkelcentra op industrieterreinen.
    En dat is zeker niet toevallig, want het heeft alles met deze casus te maken.
    Als deze motie wordt aangenomen en die kans is na de discussie van vandaag - met dank aan het CMM - zeer reeel, dan kan praktisch niets meer een uitbreiding van de horeca bij de Intratuin tegenhouden.

    De ondernemers in de binnenstad, als ze al nadeel zouden ondervinden van de uitbreiding van de horeca van Intratuin, iets wat twijfelachtig is, mag dan eens te rade gaan bij Astrid Verberne hoe het CMM dit heeft aangepakt.​
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking

    Bezig...
    X