Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Tweede Kamerverkiezingen 17 maart 2021

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Clio
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
  Ja, daarom heb ik het ook maar tussen aanhalingstekens gezet, Antonius. 'Geestelijke vader' was misschien beter geweest.

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
  PS. Niet van belang, maar wel historisch: ik heb twee zoontjes van de 'architect van het CDA', Piet Steenkamp, nog in de brugklas/verlengde brugklas gehad op het Eckart-College in Eindhoven. Dat moet omstreeks 1972-1973 zijn geweest.
  foei, woord misbruik.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Architect
  Last edited by Antonius; 29 maart 2021, 08:31. Reden: linkje

  Leave a comment:


 • Clio
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
  Ik heb de afgelopen 2 weken zeker 5-7 mensen gesproken die serieus nadachten over Pieter Omtzigt, maar vooral twijfelden vanwege feit feit dat hij bij het CDA zit. Ik vind dit om diverse redenen een rare gedachte gang. (...) Wat is de C (van Christelijk) bij het CDA nog waard en waar staat zij [= het CDA] ( nog) voor?
  Het CDA (Christen Democratisch Appèl) is in 1980 opgericht door een fusie van de Nederlands-Hervormde Christelijk Historische Unie (CHU), de gereformeerde Anti Revolutionaire Partij (ARP) en de Katholieke Volkspartij (KVP). Er zat dus een behoorlijke protestants-christelijke scheut in de katholieke wijn.
  Veertig jaar later doet het CDA wanhopige pogingen de C van Christen inhoud te geven in een veranderde maatschappij.

  De CHU was mede door de alom gewaardeerde figuur van freule Wttewaall van Stoetwegen (spreek uit: Utewaal) tevens van groot potentieel belang voor de vrouwenbeweging. In de jaren 1970-1980 WAS Christina Wttewaall van Stoetwegen (1901-1986) de CHU! Ik sla de ARP verder even over, maar inmiddels is de in het CDA verenigde, gematigd Christelijke vleugel allang op rechts gepasseerd door de super christelijke partijen (CU, SGP).

  Inderdaad, zo heel veel 'gristelijk' zit er niet meer in het CDA. Maar de partij is nog altijd godsdienstig 'angehaucht' en dat is niet verwonderlijk als je kijkt naar de historische ontwikkeling: er zit veel KVP: (Rooms)-Katholieke Volkspartij en dergelijke in.

  Wat betekent dat voor het huidige verkiezingsprogramma? Voor een door de partij opgesteld 'Verkiezingsprogramma in duidelijke taal' (zoals ze het zelf brengt) zie: https://d14uo0i7wmc99w.cloudfront.ne...jke%20taal.pdf

  * het staat bol van 'het gezin' als hoeksteen van de samenleving, terwijl het aantal alleenstaanden in Nederland inmiddels ruim de drie miljoen is gepasseerd (zie CBS).
  * en niets waaruit blijkt, dat het gezin iets anders kan zijn dan een hetero vader, moeder en kinderen.
  * niets over LHBTI-rechten (en plichten)
  * niets over een vrije keuze voor levensbeëindiging, om maar niet te spreken over alle mogelijkheden in dat scala.
  * niets over Europa
  * niets concreets over de groeiende kloof tussen arm en rijk

  Het gaat er niet om, of een CDA-er zondags naar de kerk gaat. Zelfs in conservatief-protestantse kringen heeft het coronajaar diepe kloven geslagen. Het gaat om principes. Ik gun die eenieder, ook Omtzigt. Natuurlijk heeft een gevestigd politiek 'blok' voordelen als je 'in de politiek gaat', jaren geleden overigens meer dan heden ten dage, heb ik de indruk. Sociale media gaan steeds meer een rol spelen (denk ik). Maar als je kijkt naar inhoud en electoraat, zou het best eens kunnen, dat het Christelijk Democratisch Appèl (CDA) op termijn ter ziele gaat. In elk geval is het nooit mijn partij geweest, en zal het dat ook nooit zijn. Maar Omtzigt kan ik waarderen vanwege zijn grondige onderzoekersmentaliteit, ongetwijfeld vanuit een zuiver bewaarde, rooms-katholieke achtergrond.

  PS. Niet van belang, maar wel historisch: ik heb twee zoontjes van de 'architect van het CDA', Piet Steenkamp, nog in de brugklas/verlengde brugklas gehad op het Eckart-College in Eindhoven. Dat moet omstreeks 1972-1973 zijn geweest.
  Last edited by Clio; 19 maart 2021, 09:00. Reden: redactie

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
  (..) of een aai over de bol van iemand als Omtzigt, die met eindeloze vasthoudendheid en doorzettingsvermogen niet alleen de kindertoeslagenaffaire op de rol heeft gekregen, maar indirect ook allerlei andere misstanden bij de belastingdienst heeft blootgelegd. Maar ja, alleen vanwege Omtzigt kiezen voor een confessionele partij.

  (...) For better or for worse, w'll survive.
  Ik heb de afgelopen 2 weken zeker 5-7 mensen gesproken die serieus nadachten over Pieter Omtzigt, maar vooral twijfelden vanwege feit feit dat hij bij het CDA zit.
  Ik vind dit om diverse redenen een rare gedachte gang.
  Omtzigt zegt zelf dat in eerste instantie een volksvertegenwoordiger zelf (volgens de Grondwet) wordt gekozen.
  Dat iemand vervolgens onderdak zoekt bij een (gecreëerd) blok/beweging/partij is secundair!
  Dat heeft vooral praktische voordelen.

  In het geval van Omtzigt is dit het CDA.
  Maar wat is de C (christelijk) bij het CDA nog waard en waar staat zij (nog) voor?
  Er kan echt niet beweert worden dat de C bij het CDA in beton is gegoten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de CU of de SGP
  Ik geloof echt niet dat een meerderheid van de leden van het CDA iedere week trouw naar de zondagsmis gaat en op zondag zoveel mogelijk buitenkerkelijke activiteiten mijden.

  Bovendien had er bij twijfel over het confessionele gehalte van Omtzigt nog altijd geswitcht kunnen worden naar Renske Leijten van de SP

  Maar, ik geloof wel dat het CDA zichzelf de nek heeft omgedraaid door niet Pieter Omtzigt maar Wopke Hoekstra als de no. 1 te presenteren.
  Maandag horen we hoeveel stemmen iedereen op de persoon heeft gekregen.
  Als Pieter Omtzigt meer stemmen heeft dan Hoekstra (wat ik zeker niet uitsluit), is de onrust in het CDA nog niet zo snel weg!

  En net lees ik dat Pieter Omtzigt voorlopig thuis blijft ivm het feit dat hij toe is aan rust.
  De uitslag van gisteren zal niet meewerken aan zijn herstel........

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  Mijn geweten wilde dit keer stemmen. Maar het haalt niks uit daar de winsten en formaties toch weer absoluut niet verdraagbaar zijn met m'n stem.
  Dat zal overmorgen blijken, als zij daar het snel over eens zouden worden. Time is Money en dat is weer eens het belangrijkste, Money.

  Leave a comment:


 • Clio
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
  Zijn jullie al geweest dan wel gaan jullie helemaal niet of hebben jullie gebruik gemaakt van het stemmen per brief?
  Tja, dat briefstemmen... Een hoop papier, heb ik begrepen, om een beetje moedeloos van te worden.
  Vanavond op de valreep (half negen) naar het stembureau geweest. Tot mijn verdriet niet mijn gebruikelijke locatie net om de hoek. In het donker me twee keer verreden. Jawel, met de auto gegaan, want je weet het maar nooit, als vrouw alleen (zonder hond) in het donker. En je spaart een paraplu uit.

  Wat te stemmen dit keer? Kiezen voor veel Europa (Volt) of een aai over de bol van iemand als Omtzigt, die met eindeloze vasthoudendheid en doorzettingsvermogen niet alleen de kindertoeslagenaffaire op de rol heeft gekregen, maar indirect ook allerlei andere misstanden bij de belastingdienst heeft blootgelegd. Maar ja, alleen vanwege Omtzigt kiezen voor een confessionele partij, of omdat Fopke Hoekstra er goed uitziet en het ook niet kan helpen dat hij pas 12 weken lijsttrekker is en dus af en toe een steekje moet mogen laten vallen? Misschien dan toch liever kiezen voor de PVV, 'want Nederland is vol' en als je moet kiezen tussen meer natuur of meer huizen, zouden er dan niet alleen wat minder mensen binnen moeten komen, maar ook wat meer inwoners moeten emigreren?

  Dat corona-jaar met lockdown- en avondklokperiodes maakt het allemaal nog een beetje erger voor Geert: over negen maanden wéér duizenden ongeplande burgertjes erbij. Die hebben over twintig jaar ook weer een woning en ruimte nodig. En dan hadden we natuurlijk ook onze 'eigen' Lilianne Ploumen, zo ongeveer mijn buurvrouw. Ik zou zó op haar stemmen, als ik meer dan één vlakje mocht aanstippen. Ik ben sowieso geporteerd voor meer vrouwen in de politiek.

  Wat me heeft geschokt is, dat tussen alle kandidaten op de gezamenlijke lijsten zo weinig Limburgers zitten. Ik hoop dat dat in de toekomst gaat veranderen, want zonder 'eigen vertegenwoordiging' kan het gebeuren dat men in Den Haag wat weinig aandacht heeft voor de provincie. Op een lijst van met voorrang uit te voeren verbeteringen en nieuw aan te leggen spoorwegen stond recent van alles en nog wat, maar de lijn Roermond-Venlo-Nijmegen schitterde opnieuw in afwezigheid.
  Enfin, we hebben het weer gehad, hopelijk voor de gehele komende vier jaar. For better or for worse, w'll survive.
  Last edited by Clio; 18 maart 2021, 10:23. Reden: naam Ploumen gecorrigeerd.

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
  (..)
  Dadelijk hijs ik mij in mijn winterjas, pak mijn paraplu en begeef ik mij - met inachtneming van alle coronamaatregelen en dus inclusief mondkapje - naar het stembureau bij mij om de hoek.
  Zijn jullie al geweest dan wel gaan jullie helemaal niet of hebben jullie gebruik gemaakt van het stemmen per brief?
  (...)
  Stom..... heb de paraplu thuis gelaten.
  Dat was niet zo'n slimme zet.....

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Beste MO'ers,

  Deze keer heb ik op MO relatief weinig aandacht geschonken aan deze verkiezingen. Kennelijk was er ook weinig animo voor een discussie onder de MO'ers.

  Wat ik wel nog geprobeerd heb is het navolgende
  In de aanloop tot deze verkiezingen kwam ik in contact met Bennie van Est van 50PLUS die spontaan aanbood om een exclusief interview te geven voor MO. (zie posting #9)
  Dit beviel mij wel en vervolgens heb ik andere Maastrichtse kandidaten aangeschreven, te weten Gabrielle Heine (CDA), Manon Fokke (Pvda) en Max Patelski (VVD).

  Gabrielle Heine gaf aan mee te willen werken en ik heb haar 10 vragen gestuurd.
  Daarna niets meer van haar vernomen.

  Manon Fokke gaf aan dat ze met een 49ste plek op de PvdA lijst weinig ambitie heeft voor een 2de Kamerzetel
  "Ik ben echt een lijstduwer en heb dan ook niet de intentie om naar Den Haag te gaan. Ik sta ook alleen maar in de kieskring Limburg op de lijst. En nee, dit is geen kiezersbedrog, want als ik 18000 stemmen haal, zal ik netjes mijn verantwoordelijkheid nemen (maar ik ga in Limburg echt geen 18000 stemmen halen:-)). Ik sta op de lijst om het belang van de regio te benadrukken. Gelukkig hebben wij een nummer 1 die geboren en getogen is in Maastricht, dus wat wil ik nog meer?"
  Dat is helder en ik heb haar verder niet geïnterviewd.
  Ik hoop wel, maar daarover heb ik nog geen bevestiging ontvangen, dat ik haar over 1 jaar kan interviewen voor gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022

  Van Max Patelski heb ik helemaal niets gehoord.
  Ik vrees dat mijn mail over het interview verdwenen is zijn zijn spambox.

  Dadelijk hijs ik mij in mijn winterjas, pak mijn paraplu en begeef ik mij - met inachtneming van alle coronamaatregelen en dus inclusief mondkapje - naar het stembureau bij mij om de hoek.
  Zijn jullie al geweest dan wel gaan jullie helemaal niet of hebben jullie gebruik gemaakt van het stemmen per brief?

  Dat briefstemmen wordt de komende dagen nog een heet hangijzer. Let maar op!
  Thierry zal daar ongetwijfeld nog wel een klacht over indienen.
  Dan krijgen we Amerikaanse toestanden

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  Ik denk dat we wel klaar zijn met die namaak Berlusconi's, die le Pen's en Trump's van vandaag. il Duce noemde zich ook sociaal zoals de FvD zich nu democratisch noemt.
  Dat is het mooie van op leeftijd zijn want je kent die al uit het verleden. Maar we moeten het wel eens worden over de samenwerking.

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht

  Nouja, ik vond mevr. Kerseboom erg praten in de lijn van de FvD. Een paar keer zijn haar antwoorden redelijk paradoxaal (europa is prachtig, we willen er ‘intelligent’ uit; armoede bestrijden door minimumloon niet te verhogen) en haar antwoord op de vliegtuigtaks vind ik ronduit stuitend. Maargoed, daarom stem ik er gewoon niet op.

  Naar mijn mening zijn de klimaatsverandering en toenemende polarisering in de samenleving (ook op financieel vlak) de twee grote problemen van onze tijd. Een stem op de FvD is daarom voor mij persoonlijk ondenkbaar.

  Al zou ik het fijn vinden als de FvD in haar strijd voor mooie architectuur dat ijzeren deel van de Aw Brök eens onder de loep zou nemen.
  Ik denk dat onze burgemeester het prima verwoord
  Bovendien is volgens Simone Kerseboom Zweden geen lid van de EU, maar is Zweden, soortgelijk als Noorwegen, een land dat zich wel aan de EU richtlijnen houdt, maar geen deel uitmaakt van de eigenlijke EU.
  Dat is klinkklare onzin. Zweden is een volwaardig EU lid!

  Leave a comment:


 • burgemeester
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht

  Leuke meningen en opvattingen, maar bijvoorbeeld de ideeën van Simone Kerseboom, toch de no. 5 (!) van FvD, vind ik persoonlijk erg opmerkelijk!
  Maar oordeel zelf!
  Nouja, ik vond mevr. Kerseboom erg praten in de lijn van de FvD. Een paar keer zijn haar antwoorden redelijk paradoxaal (europa is prachtig, we willen er ‘intelligent’ uit; armoede bestrijden door minimumloon niet te verhogen) en haar antwoord op de vliegtuigtaks vind ik ronduit stuitend. Maargoed, daarom stem ik er gewoon niet op.

  Naar mijn mening zijn de klimaatsverandering en toenemende polarisering in de samenleving (ook op financieel vlak) de twee grote problemen van onze tijd. Een stem op de FvD is daarom voor mij persoonlijk ondenkbaar.

  Al zou ik het fijn vinden als de FvD in haar strijd voor mooie architectuur dat ijzeren deel van de Aw Brök eens onder de loep zou nemen.


  Leave a comment:


 • burgemeester
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
  Alleen maar oudere en het gaat mank.
  Nooit over nagedacht, maar de praktijk lijkt het te bewijzen.

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Ik verwijs ook even naar RTV Maastricht die een paar leuke reportages hebben gemaakt over de Maastrichtse kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen
  van 17 maart 2021.

  https://www.rtvmaastricht.nl/tv/op-j...etel/151580827

  Leuke meningen en opvattingen, maar bijvoorbeeld de ideeën van Simone Kerseboom, toch de no. 5 (!) van FvD, vind ik persoonlijk erg opmerkelijk!
  Maar oordeel zelf!

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
  Als men ouder wordt droogt ook het vermogen om samen te werken op!
  (...)
  Alleen maar oudere en het gaat mank.
  Hmmm.... zo heb ik het nog nooit bekeken
  Maar daarover nadenkend, denk ik wel dat je een punt hebt!

  Wordt tijd voor jong bloed hier op MO....

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht

  De 'inkt' van dit interview is nog niet droog, of er is weer ruzie bij 50PLUS.
  Als men ouder wordt droogt ook het vermogen om samen te werken op!
  Samen werken, werken algemeen betekend dat je met mensen van alle leeftijden te maken hebt zoals nieuwkomers net van school, dertigers, veertigers en vijftijgers plus.
  Liefst ook die de zestig en pensioen leeftijd overschreden hebben met een geweldige hoop ervaring. Dat werken is in het beroep, in de club, in de familie en ook in een partij.
  Alleen maar oudere en het gaat mank.


  Leave a comment:

Bezig...
X