Kaw Sjotel.

Veur hun kaw sjotele ginge de tantes oet vaan eerappeleslaoj, sjoen opgehuip in `t midde vaan `nen ovaalvormige groete platten teleur.
Op en roontelum dee kleine berg ranzjeerde zij de garnituur, die, al nao gelang de ingrediënte, de lekkernij ederskier anders deeg oetzien. En smake.
De opsering woord sterk bepaold door de verbeeldingskrach vaan d'n daag.


Kaw sjotel.
Recep veur 4 maan:
(veur d'n eerappeleslaoj)
1 kilo eerappele
1 flinken appel
1 un, hiel fien gesnipperd
get cetroensap
get zaajt
get peper
`ne sjeut mèlk

(veur de garnering)
4 komkömmerkes
4 hel gekookde eier
20 zèlver-unnekes
2 tematte
4 lepkes gekookde sjink
8 klein asperges
get mayenais
e paar toefkes pittersee je.

Kook de eerappele in de sjèl, pèl ze en snij ze in dobbelstein vaan 1 tot 2 centimeter.
Sjèl d'n appel, snij `m in dobbelsteinsjes vaan 1/2 centimeter en sprinkel cetroensap d'reuver.
Doeg stökskes eerappele en appel in `ne koomp same mèt de gesnipperde un, `t zaajt en de peper (nao smaak) en ming*.

Doeg reurentere zoeväöl mèlk debij tot `t mingsel smeujig begint te weure.
Bedèk `ne sjotel mèt slaojblaajer en ranzjeer d'n eerappeleslaoj dao-op in de vorm vaan e broed.

Veur de versering**:
Snij de komkömmerkes in de lengde drei kier bijnao gans door zoetot ze kinne `oetwejjere'.
Snij de eier in de lengde door.
Snij de tematte in sjijve.
Kook de asperges gaar, laot ze aofkeule en drej `rs twie in eder lepke sjink.
Ranzjeer de garnituur roond d'n eerappeleslaoj.
Lègk ouch e paar temattesjijve bovenop***.
Doeg op tematte en ei nao beleve e pröpke mayenais.
Seer aof mèt de toefkes pitterseelje.


* E paar eetlepele roej krote water gemink door d'n eerappeleslaoj gief dao e raos kleurke aon.
Ouch kint e peursieke zalm dedoor weure gedoon.
** Ander garnituur?
Droeve, ingemaakde keerse, stökskes annanas of peer, druugweurs, sardiensjes...
* * * Ranzjeer de zèlver-unnekes riggelmaotig tösse de ander garnituur.
Lègk `rs ouch e paar bovenop d'n eerappeleslaoj.