Je kreeg het beslist al afgelopen maanden in de gaten dat de prijzen gestegen zijn voor onze levensmiddelen en andere dingen.
Ik heb een recept voor kip met champagne in de Römertopf eens prijstechnisch vergeleken met enkele jaren geleden, omdat het mij zo in het voorbij gaan aan de schappen en vitrines het meest gunstige leek.
Waar moet dit gerecht het van hebben qua smaak?
Een hele kip, aan een stuk. (vier a vijf personen)
Een biologisch onbespoten sinaasappel.
Een paar sjalotten en gedroogde tijmblaadjes die in elk kruidenrek staat. (tijm ouder dan 1/2 jaar vervangen)
Een fles Champagne maar dat mag ook een Spaanse schuimwijn zijn of Italiaanse. Dat is het duurste ingredient.
Een zak krielaardappeltjes om de saus lekker te kunnen "pratsche".
Een halve witloof per persoon.
Een zelfgemaakte kippen / gevogelte fond of die uit de supermarkt.
Een half pakje boter en drie eetlepels olijfolie (vierge - koudgeperst)
Zout en zwarte peper.
Maar je moet wel een Römertopf hebben waar het allemaal in past. Ik heb er drie in verschillende maten.
Nu kun je ook voor enkel één persoon het gerecht maken in een kleine Römertopf, maar dan gebruik je natuurlijk een kippenbout ipv een hele kip en ook minder volume van hierboven vermelde ingrediënten.
Moet vermeld worden, dat als je geen oven hebt je dit gerecht beter voorbij laat gaan OF je vraagt de buurvrouw om de oven te mogen gebruiken. Ja waarom niet?
Past toch allemaal in het Topic dat Sjef startte over de Romeinse keuken, zelfs schuimwijn hadden die rare Italianen
.
stappen en planning
- Oven 200 ã 220 graden voorverwarmen
- De kip pareren of in het geheel in uw vergiet of grote zeef geplaatst met 1,5 ã 2 liter kokend water overgieten in de gootsteen (gebruik ovenhandschoenen om het vast te houden)
- De sinaasappel toch even wassen onder lauw water en in mooi dikke schijven snijden
- Een ketel voor de kriel aardappels en een voor de witlof, als je een stoomketeltje met meerdere inzet zeven hebt mag dat ook bij elkaar. (spaart energie)
- Een braadketel om de kip met boter en olijf olie aan te braden, kleur laten krijgen.
- De Römertopf goed vooraf onder lauw water bevochtigen.
kip in de braadketel aan bruinen, kleuren en dus wenden in schuimende boter en olie
kip in de Römertopf leggen en in de nog hete braadpan de sjalotten even aanzweten
we blussen de sjalotten met de fond en kruiden nu al met peper en zout en dat laten we bijna koken, kort maar heftig
dat gaat over de kip in uw Römertopf
sinaasappel schijven leggen we er rondom en gieten een glas schuimwijn erbij
zo nu in die oven, na 30 minuten nemen we de Römertopf nog eenmaal uit de oven, openen de deksel en herschikken kip en of sinaasappel schijven
we vullen de rest van de schuimwijn er aan toe en nog wat tijm
we herplaatsen de deksel en de Römertopf gaat terug in de oven voor nog eens minstens 30 minuten (dan valt het kippenvlees van het bot)
natuurlijk koken we in de tussentijd nog de kriel aardappels en de witloof die maar 10 minuten nodig hebben
Doe die aardappels als je de Römertopf uit de oven haalt er bij waarna je de deksel van de Römertopf weer sluit
Leg de witloof op een royale voorverwarmde schaal
Plaats een beetje grof zeezout en wat geraspte kaas of Parmezaanse kaas in een kom op tafel
Plaats de Römertopf op een hittebestendige plank in het midden en open het deksel (de geurige stoom zal uw gasten verblijden)
Geef een ieder delen van de kip, de sinaasappel, de aardappels en de saus en laat het nemen van de witloof en kaas of zout aan uw gasten over.
~verfijningen kunnen ook aan geur en smaak bijdragen met het volgende
1 boven op het deksel kunt u terwijl de Römertopf nog in de oven staat ook twee a drie teentjes knoflook leggen (nog met schil) die de gasten zelf kunnen toevoegen aan hun Telleur
2 op het hete deksel legt u een dennentakje nadat u de Römertopf uit de oven gehaald heeft en zo brengt u hem naar de eettafel
3 u kunt een borrelglaasje Grand Marnier toevoegen als we na 30 minuten de Römertopf even uit de oven haalden om kip te herschikken en de schuimwijn aan te vullen
4 garneringen kun je beslist zelf bedenken, zoals gesneden bosuitjes of bieslook, maar de smaak van uw ovenschotel is redelijk zacht, dus overdrijf niet met het look.
smakelijk eten
het kan ook op nieuwjaarsdag
Ik heb een recept voor kip met champagne in de Römertopf eens prijstechnisch vergeleken met enkele jaren geleden, omdat het mij zo in het voorbij gaan aan de schappen en vitrines het meest gunstige leek.
Waar moet dit gerecht het van hebben qua smaak?
Een hele kip, aan een stuk. (vier a vijf personen)
Een biologisch onbespoten sinaasappel.
Een paar sjalotten en gedroogde tijmblaadjes die in elk kruidenrek staat. (tijm ouder dan 1/2 jaar vervangen)
Een fles Champagne maar dat mag ook een Spaanse schuimwijn zijn of Italiaanse. Dat is het duurste ingredient.
Een zak krielaardappeltjes om de saus lekker te kunnen "pratsche".
Een halve witloof per persoon.
Een zelfgemaakte kippen / gevogelte fond of die uit de supermarkt.
Een half pakje boter en drie eetlepels olijfolie (vierge - koudgeperst)
Zout en zwarte peper.
Maar je moet wel een Römertopf hebben waar het allemaal in past. Ik heb er drie in verschillende maten.
Nu kun je ook voor enkel één persoon het gerecht maken in een kleine Römertopf, maar dan gebruik je natuurlijk een kippenbout ipv een hele kip en ook minder volume van hierboven vermelde ingrediënten.
Moet vermeld worden, dat als je geen oven hebt je dit gerecht beter voorbij laat gaan OF je vraagt de buurvrouw om de oven te mogen gebruiken. Ja waarom niet?
Past toch allemaal in het Topic dat Sjef startte over de Romeinse keuken, zelfs schuimwijn hadden die rare Italianen

stappen en planning
- Oven 200 ã 220 graden voorverwarmen
- De kip pareren of in het geheel in uw vergiet of grote zeef geplaatst met 1,5 ã 2 liter kokend water overgieten in de gootsteen (gebruik ovenhandschoenen om het vast te houden)
- De sinaasappel toch even wassen onder lauw water en in mooi dikke schijven snijden
- Een ketel voor de kriel aardappels en een voor de witlof, als je een stoomketeltje met meerdere inzet zeven hebt mag dat ook bij elkaar. (spaart energie)
- Een braadketel om de kip met boter en olijf olie aan te braden, kleur laten krijgen.
- De Römertopf goed vooraf onder lauw water bevochtigen.
kip in de braadketel aan bruinen, kleuren en dus wenden in schuimende boter en olie
kip in de Römertopf leggen en in de nog hete braadpan de sjalotten even aanzweten
we blussen de sjalotten met de fond en kruiden nu al met peper en zout en dat laten we bijna koken, kort maar heftig
dat gaat over de kip in uw Römertopf
sinaasappel schijven leggen we er rondom en gieten een glas schuimwijn erbij
zo nu in die oven, na 30 minuten nemen we de Römertopf nog eenmaal uit de oven, openen de deksel en herschikken kip en of sinaasappel schijven
we vullen de rest van de schuimwijn er aan toe en nog wat tijm
we herplaatsen de deksel en de Römertopf gaat terug in de oven voor nog eens minstens 30 minuten (dan valt het kippenvlees van het bot)
natuurlijk koken we in de tussentijd nog de kriel aardappels en de witloof die maar 10 minuten nodig hebben
Doe die aardappels als je de Römertopf uit de oven haalt er bij waarna je de deksel van de Römertopf weer sluit
Leg de witloof op een royale voorverwarmde schaal
Plaats een beetje grof zeezout en wat geraspte kaas of Parmezaanse kaas in een kom op tafel
Plaats de Römertopf op een hittebestendige plank in het midden en open het deksel (de geurige stoom zal uw gasten verblijden)
Geef een ieder delen van de kip, de sinaasappel, de aardappels en de saus en laat het nemen van de witloof en kaas of zout aan uw gasten over.
~verfijningen kunnen ook aan geur en smaak bijdragen met het volgende
1 boven op het deksel kunt u terwijl de Römertopf nog in de oven staat ook twee a drie teentjes knoflook leggen (nog met schil) die de gasten zelf kunnen toevoegen aan hun Telleur
2 op het hete deksel legt u een dennentakje nadat u de Römertopf uit de oven gehaald heeft en zo brengt u hem naar de eettafel
3 u kunt een borrelglaasje Grand Marnier toevoegen als we na 30 minuten de Römertopf even uit de oven haalden om kip te herschikken en de schuimwijn aan te vullen
4 garneringen kun je beslist zelf bedenken, zoals gesneden bosuitjes of bieslook, maar de smaak van uw ovenschotel is redelijk zacht, dus overdrijf niet met het look.
smakelijk eten
het kan ook op nieuwjaarsdag

Opmerking