Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Oude Tweebergerpoort?

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Oude Tweebergerpoort?

  Ben op zoek naar de naam van een slijterij Oude Tweebergerpoort 5 en informatie over café Het Anker aan de Tweebergerpoort. Wie kan mij helpen?
  De leefs mer eine kier .

 • #2
  Telefoongids Maastricht 1950 Giel Claessens

  Telefoongids Maastricht 1950:

  Claessens G. Wijnen, lik.. enz., vert. prov. Limb. d. N.V. Vlek & CO., O. Tweebergenpoort 3a.

  Zijn voorouders zijn mij bekend. Maar nu nog meer over de slijterij en Het Anker (Aanker).
  De leefs mer eine kier .

  Opmerking


  • #3
   Ik kan niets vinden over het Aanker aan de Tweebergerpoort maar wel enkele leuke geschiedkundige feiten over deze smalle straat, die later verbreed werd..

   Een ingezonden brief van 6 juni 1921 geeft een duidelijk beeld van de verkeerssituatie aan de Tweebergerpoort, waarbij mensen voor hun leven moeten vrezen. De Tweebergerpoort werd daarbij de Rattenval genoemd. In dit zelfde jaar werd er zelf een inbraak gepleegd in een woning aan de Tweebergerpoort waarbij gouden en zilveren voorwerpen werden gestolen.

   Op 12 februari 1924 werd melding gemaakt van een dodelijk ongeval bij de Tweebergerpoort. Een vader stuurde een brief naar het Limburgsch Dagblad dat het toch ondenkbaar is dat per dag 8000 schoolkinderen gebruik maken van de niet verbrede Tweebergerpoort. De luxe- en vrachtauto’s en ook de autobussen via de Statensingel moeten rijden om het gevaarlijke punt te vermijden.

   De Tweebergerpoort is in politietermen genoemd een aanrijdingsgevoeligpunt. In januari 1924 werd duidelijk gewaarschuwd voor ongelukken. Er werd zelf een bordje geplaatst met de tekst ‘stapvoets rijden”, waaraan niet voldaan werd.

   Op 20 april 1926 gaf de Tweede kamer toestemming tot onteigening van panden voor verbreding van de Tweebergerpoort. September 1926 werd er een ingezonden brief aangehaald in de Limburger Koerier met de volgende strekking: Dat de afbraak van de hoekgebouwen aan de Oude Tweebergerpoort werd toegejuicht. Na de afbraak heeft de nieuwe situatie niet tot de juiste verbetering geleid en hoe gaat de gemeente het oplossen. Het was dus een enorm probleem de verkeerssituatie aan de Tweebergerpoort. In dit zelfde jaar vond er een onteigeningsprocedure plaats om de Tweebergerpoort te vergroten. Hij beantwoorde namelijk niet aan de eisen van de huidige tijd. De Tweebergerpoort is namelijk het verbindingsstuk tussen het Keizer Karelplein en de Brusselsestraat.

   In 1931 werd van de Heiligdomsvaart een film gemaakt, waarbij de tocht de Brusselsestraat afkwam tegen de richting naar de Tweebergerpoort, dit om de hoogwaardigheidsbekleders op het Vrijthof goed in beeld te brengen.

   In 1935 liep de carnavalsoptocht tegen de richting in van het Keizer Karelplein naar de Kommel, wat een verkeersgeregel zal dit tot gevolg hebben gehad.

   En Ja, de gouverneur werd op maandag 17 februari 1936 begraven en er mochten op last van de commissaris van politie geen voertuigen geparkeerd worden op de rijbaan van de Tweebergerpoort. In dit jaar was het eindpunt van een optocht op 12 september 1936 café De Poort.

   In 1937 werd de bestrating aangepast van de Brusselsestraat en de Tweebergerpoort. Het werden stenen van Zweeds graniet met een blauw grijze tint. Bij het leggen van de stenen is het essentieel van belang, het weer. Het moet dan namelijk droog zijn.

   In 1964 wordt geschiedenis geschreven waarbij in de Romeinse tijd vanaf de Oude Tweebergerpoort schuin het Vrijthof werd overgestoken naar de on-Romeinse bocht naar de Bredestraat (Via Lata).
   Kompleminte

   Toller

   Opmerking

   Bezig...
   X