Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Maastrichtse zoekplaatjes bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL)

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Amienees
  replied
  Leuke topic. Ik hou van zoekplaatjes.
  Ik heb de verschillende reacties gelezen.
  Wat betreft dat rustaltaar. Dat kan, maar hoeft niet Sint Pieter te zijn. Hoge huisnummers waren rond 1900 heel normaal in kleine gemeenten. Omdat, en dan spreek ik even voor de gemeente Amby (maar dat systeem zal wel op meer plekken zijn toegepast) men niet bij elke straat opnieuw begon bij 1. In het geval van Amby begon men met huis nummer 1 op de Bergerstraat en het laatste nummer in de 300 eindigde tegen Rothem aan. Men nummerde door. Om de paar jaar werd hernummerd (!). Pas in de jaren '30 stapte men in Amby over op huisnummering per straat en waren de nummers minder hoog. het oude nummeringssysteem leidde tot hoge nummers. Daarom kan het pand ook in een straat hebben gelegen met weinig huizen.
  Overigens herken ik het pand niet uit Amby, dus die gemeente kunnen we al uitsluiten als oplossing.
  Overigens lijkt het mij wel duidelijk dat het om een café gaat gezien het bord, jammer dat de tekst niet leesbaar is...
  Is het rustaltaar niet te herkennen op andere oude foto's van processies? Het is waarschijnlijk zoeken naar een speld in de hooiberg....

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  Mooie aanvulling, Jef. De steenhouwer heeft er inderdaad een potje van gemaakt: 3 spelfouten in 8 regeltjes is wel veel.

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Even een zijpaadje, maar misschien toch een aardige aanvulling in deze discussie.

  zie http://www.maastrichtsegevelstenen.n...terleiding.pdf

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  Ja bij nadere beoordeling van fotomateriaal lijkt het te kloppen.

  https://upload.wikimedia.org/wikiped...%281970%29.jpg

  Ik dacht namelijk eerst aan de zuidelijkste plek van Société Céramique ter hoogte van de Kennedybrug toen ik scheele peter zijn historische tijdreis zag.
  dat kon ik niet plaatsen met die bomen allee op de achtergrond en de schoorsteen.

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  Click image for larger version Name:	Plattegrond van Maastricht, ca 1895 - detail pompstation.jpg Views:	0 Size:	469,8 KB ID:	102134

  Detail plattegrond van Maastricht, ca. 1890-1895. Rechtsonder het "Waterleiding Pompstation". Volgens mij is dat precies de plek waar een gedenksteen van de waterleiding is ingemetseld in de fabrieksmuur aan de Heugemerweg.

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  Dank allen! Mogelijk fotografeerde Weijnen dan op de Varkensweerd en zien we hier het leggen van de waterleidingbuizen door de Maasarm ten oosten van dat eiland. Dat zou ook kunnen verklaren waarom het wateroppervlak zo rustig lijkt, of komt dat door de langere sluitertijd destijds? De gebouwen op de achtergrond zouden dan inderdaad van de Société Céramique kunnen zijn, hoewel ze iets te dichtbij lijken, maar dat kan een vertekend beeld zijn.

  Zijn dat badhuisjes langs de oever aan de overkant?

  @ Antonius: Zou kunnen, maar de zuidelijke optie lijkt me logischer. Ik zie op een stadsplattegrond uit omstreeks 1895 ook een pompstation liggen ten zuiden van de Zjirremik.

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
  [B]Foto Th. Weijnen, 1886?
  Het leggen van de laatste buizen door de Maas vanaf de linkeroever voor de waterleiding te Maastricht. Aan de overzijde de tegelfabriek van Regout te Limmel."
  je kan ook de tekst verkeerd interpreteren.

  vanaf de linker oever
  dus de laatste buizen naar de rechter oever
  ergo de foto kijkt naar het westen.
  standpunt te Limmel
  en dan zie ik de Bebouwing van Boscherveld

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Dank voor die kaart, Peter. Die maakt de situatie een stuk helderder. Interessant is, dat de waterleiding deels over het eiland de Varkensweerd loopt (waar nu het Provinciehuis Limburg deels op staat). Toentertijd ressorteerde dat onder de gemeente Sint Pieter. Sowieso is nu duidelijk, dat die waterleiding eigenlijk helemaal op niet-Maastrichts gebied is aangelegd. Ik zou het moeten opzoeken, maar in 1886-1887 was ook Heugem geen Maastrichts grondgebied, maar ressorteerde het, meen ik, onder (Cadier en) Keer.

  Leave a comment:


 • Peter Scheele
  replied
  Het is lastig oriënteren op deze foto, maar mogelijk zien we hier de meest zuidelijke gebouwen van de Société Céramique? Op de beeldbank RHCL is met het trefwoord 'zwemsport' het Maasstrandbad Juliana te zien, met op de achtergrond vergelijkbare schuren.
  Op https://www.topotijdreis.nl 1886 zien we de aanduiding Waterleiding, inderdaad tussen Wyck en Heugem. Dit zal wel een aftakking zijn.

  Click image for larger version

Name:	Schermafbeelding 2020-11-22 om 12.31.41.png
Views:	47
Size:	779,5 KB
ID:	102129

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Altijd weer een verrassend mooie foto, die door de nog gebrekkige technische mogelijkheden geen 'verre' achtergrond registreert.
  Ik vermoed dat het bijschrift niet correct is. Als deze opname dateert van de aanleg van de eerste waterleiding in 1886 (en dat is waarschijnlijk). dan heeft dat niets met Limmel van doen. Het water werd genomen ter hoogte van Heugem en via een pompstation aan (toen) Heugemerweg 26-28 onder Maas en Kanaal Luik-Maastricht doorgeperst naar de Sint Pietersberg, waar het reservoir werd gebouwd. De berg fungeerde als watertoren. Op Delpher wordt dat ook met zoveel woorden gesteld (zie kranten vanaf mei 1886). Zie ook de Historische Encyclopedie Maastricht onder 'watervoorziening'.

  Het is lastig oriënteren op deze foto, maar mogelijk zien we hier de meest zuidelijke gebouwen van de Société Céramique? Op de beeldbank RHCL is met het trefwoord 'zwemsport' het Maasstrandbad Juliana te zien, met op de achtergrond vergelijkbare schuren.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 21 november 2020, 23:56.

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  Foto Th. Weijnen, 1886?

  Click image for larger version Name:	2021646_HttpHandler_icoon_ico_file_2807164.jpeg Views:	0 Size:	121,7 KB ID:	102125

  Bron: https://beeldbank.rhcl.nl/detail.php?id=387494

  Kan iemand iets meer zeggen over deze foto van Theodor Weijnen in de collectie van het RHCL (GAM 22752)? Volgens het bijschrift dateert de foto uit 1886 en zien we het leggen van een waterpijpleiding in de Maas: "Maastricht. Maas. Noord Oosten. Het leggen van de laatste buizen door de Maas vanaf de linkeroever voor de waterleiding te Maastricht. Aan de overzijde de tegelfabriek van Regout te Limmel."

  Iets klopt hier niet. Met de "tegelfabriek van Regout te Limmel" wordt waarschijnlijk de vloertegelfabriek Alfred Regout & Co., later Rema, bedoeld, maar die werd pas in 1888 opgericht. Bovendien lag die niet in Limmel, maar net ten noorden van Wyck aan de huidige Franciscus Romanusweg, net ten zuiden van de Spoorbrug, waar nu Action, MediaMarkt en Jumbo zijn gevestigd. In Limmel lag de aardewerkfabriek van Frederik Regout, die later werd overgenomen door de Sphinx, die daar wandtegels ging produceren. Maar die fabriek werd pas vanaf 1890 gebouwd. Bovendien lijkt me dat niet een plek waar je een (hoofd)waterpijpleiding gaat neerleggen. Klopt de datering van de foto dan wel? Of zien we hier iets anders?

  Ik kwam ongeveer dezelfde foto tegen in Energiek Maastricht van M.J.M. Put, p. 64. De foto die daar is afgedrukt zal luttele minuten vroeger of later zijn gemaakt, want de camera is niet verplaatst; alleen de werklui/toeschouwers staan iets anders opgesteld. Put noemt geen jaartal, maar geeft elders wel aan dat de waterleiding in 1886-1887 werd aangelegd. Aangezien de scan in de RHCL Beeldbank een lage resolutie heeft, heb ik die uit Energiek Maastricht ook maar even gescand.

  Click image for larger version Name:	Maastricht, aanleg waterleidingbuizen bij de Maas (Th Weynen, 1886) - Copy.jpg Views:	0 Size:	397,5 KB ID:	102126

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht

  Je zou denken dat het gebouw links makkelijk te identificeren is met dat ene hoge segmentboograam, geflankeerd door twee lagere. De architectuur wijst volgens mij naar een klooster, fabrieks- of overheidsgebouw, mogelijk omstreeks 1800 gebouwd.
  Als we nog even over die gevel op de achtergrond nadenken en het door El Loco getypeerde Archetype, waar zulks te vinden is, kan het ook een statige Villa zijn waar hier een poortgebouw of stal weergegeven is gezien de koker op het dak.

  Ik meen te herkennen dat het gevelmateriaal Mergel is met een heel flauw hellend dak (Italiaans / Frans).
  Iets daarvan is aan de Meersenerweg te zien zoals Vaeshartelt en Kruisdonk. Maar de hoge begroeide muur ontbreekt nu.

  Als het een openbaar rust altaar is daar waar de processie heen kan naast het Kantine-achtig gebouw met houten opbouw en een statig gebouw op de achtergrond dan heb ik niets recent gevonden. Een dergelijk paviljoen zou ook helemaal niet meer bestaan als de foto uit 1930 is.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  ZP 1: rustaltaar bij laag huisje (5)
  Oorspronkelijk geplaatst door Peter Scheele Bekijk bericht
  Helaas, Ingrid, niets.
  Geweldig jammer, Peter. Het mag dan leunstoelfietsen zijn geweest, het was desondanks geweldig veel werk. Ikzelf moet het voorlopig ook opgeven.
  Misschien dat een gang naar archief of bibliotheek nog iets oplevert, maar zo niet, dan moet ik concluderen dat dit huisje mogelijk niet in Maastricht heeft gestaan.

  ZP 2: rustaltaar in de stad (5)
  Ook dit zoekplaatje is min of meer vastgelopen. Het blijft in gedachten, maar zonder niet-digitale onderzoeksmogelijkheden, zullen we hier waarschijnlijk ook niet verder mee komen.

  Heel hartelijk dank aan alle meedenkers en -zoekers. Misschien hebben we een volgende keer meer succes.

  Leave a comment:


 • Peter Scheele
  replied
  Terwijl Peter zoekt in de huidige bebouwing
  Helaas, Ingrid, niets. Ik heb als leunstoelfietser een tochtje gemaakt langs: Lage Kanaaldijk, Luikerweg, Mergelweg, Cannerweg, Tongerseweg, Via Regia, Bilserbaan, Brusselseweg, Cabergerweg, Boschstraat, Bosscherweg, Borgharenweg, Dolmanstraat, Meerssenerweg, Scharnerweg, Bergerweg, Bemelerweg, Akersteenweg, Heugemerweg, St-Michaëlsweg en Heugemerstraat. Ik heb vooral gekeken naar het ritme en de hardstenen omlijstingen van ramen en deuren zoals op de foto, niet zo naar kleur en hoogte van het gebouw.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  ZP 1: rustaltaar bij laag huisje (4)

  Ik heb het eens even anders aangepakt. Op de website van het RHCL staan de bouwvergunningen vermeld, voor Maastricht vanaf 1905, voor 'de dorpen' vanaf ca, 1920, na de annexatie. Daarin gezocht naar straten met het hoge huisnummer 211. Dat leverde mij net als Peter onder meer de Cannerweg op en de Tongerseweg, Mergelweg, Bosscherweg en Meerssenerweg. Terwijl Peter zoekt in de huidige bebouwing, zoek ik in het beeldarchief. Nog geen resultaat, maar ik geef het nog niet op.

  Wat betreft hoge huisnummers op de Lage Kanaaldijk: het hoogste dat ik vond in de bouwvergunningen was 129. Dat betekent echter niet dat er niet ooit een nr. 211 is geweest. Kavels werden vaak 'in de geest' doorgenummerd, ook als ze nog onbebouwd waren. Een sprekend voorbeeld is Chateau Neercanne, dat tot voor kort het huisnummer Cannerweg 800 had (nu Von Dopfflaan 10), ook al zijn de rechter- (even) en linkerkant (oneven) van de weg onbebouwd.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 6 mei 2020, 22:03.

  Leave a comment:

Bezig...
X