Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Doe Het Zelf-zaken in Maastricht in de jaren 1950 en 1960

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Doe Het Zelf-zaken in Maastricht in de jaren 1950 en 1960

  beste Forumleden,
  Ik ben als hoofdredacteur van Jaarboek Maastricht 2019 bezig met de samenstelling en de teksten. De thema's van dit jaar omvatten o.a. de herdenking van 75 jaar bevrijding. In dat kader komt ook de wederopbouw na de oorlog aan de orde. Vanaf de vroege jaren '70 hebben we grote Doe Het Zelf-zaken als Gamma en Praxis, die mede mogelijk maken dat we zelf onze tuin aanleggen en huizen verbouwen. Maar hoe was dat twee decennia eerder? Ik ken Vogels aan de Kesselskade, de Witte Ster aan het Volksplein, Hubo in Scharn en de zaak van ... in Wyck. Wie heeft informatie uit de jaren 1950 en 1960 over Doe Het Zelfzaken in Maastricht, die toen nog gewoon ijzerhandel genoemd werden?

 • #2
  Geachte heer Wetzels, beste Eric,

  Welkom op het forum Mestreech Online.

  Enkele 'Doe Het Zelfzaken' (IJzerwarenhandel) die mij invallen zijn:

  IJzerwaren- en gereedschappenhandel
  Richard Bogman
  (Wycker) Grachtstraat 11 - 13
  Wyck - Maastricht
  tel. 043 - 11911

  IJzer- en emaillewaren
  A. Theunissen
  Populierweg 73
  Limmel - Maastricht

  Hopelijk zijn er nog meer forumleden die meer informatie voor u hebben.
  Mestreechter Geis mage beleve
  en dat door te kinne geve.
  God, wat is dat sjiek ! © Wigo

  Opmerking


  • #3
   Wôw,
   dat is alvast snel!
   Geweldig,
   Merci!

   Inderdaod: Bogman in Wyck! Iech höb d'r nog gèt gekoch wie heer demèt stopde!

   Compleminte, Eric (zoonder menier, ezzebleef)

   Opmerking


   • #4
    Bonjour Eric,

    Een beetje zoeken op Delpher met de combinatie Maastricht prox ijzerhandel, van 1950-1970,leverde een rijke oogst op aan advertenties, zij het dat het nog maar eens moet worden nagecheckt. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad gaat om een ijzerhandel pur sang.

    1952 Fa. Houtappel, ijzerhandel te Maastricht
    1956 Frans Vogels, Kesselskade 63
    1962 'Hoeberechts heeft 't, Muntstraat 13 (?)
    1963 De Vries' IJzerhandel te Amersfoort, Haarlem en Maastricht (ook in 1964 en 1965)
    1963 IJzerhandel Martin Raike, Bosscherveld
    1963 Fa. H. Delahay en Zn, Hoenderstraat 15 (?)
    1963 Dom van de Bergh (?)
    1963 "Hoeberechts heeft 't". Munstraat (?)
    1964 Fa. R. Bogman, Wijker Grachtstraat 13
    1964 Louis Frederix, Grote Gracht 86 (?)
    1965 handelaar in oud ijzer, Lage Frontweg (?)
    1966 IJzerhandel Bollen, Brusselsestraat
    1966 N. Braun en Zn., Platielstraat 6a (?)
    1970 S. Bollen, Brusselsestraat.

    Opmerking


    • #5
     Merci Ingrid (en anderen),

     Gelukkig werken sommige mensen 's nachts gewoon door! Dankjewel.

     Dit was mijn eerste keer op F.M.O.L., nadat ik er uiteraard al heel vaak als bezoeker op had geneusd. Wat mij bevalt (überhaupt in het geval van historisch onderzoek) is dat veel mensen samen zoveel meer weten. Tegenwoordig heet dat blijkbaar crowdsourcing. Modernistische flauwekul natuurlijk. Vroeger zou dat gewoon 'samen sterk' heten, of zoiets. Klinkt ook hopeloos.

     Hoe dan ook: ik kan prima verder met jouw suggesties. En ik moet leren om gebruik te maken van de door jou aangehaalde zoekfuncties. Ik had zelf al bedacht om advertenties na te gaan pluizen in boeken en facsimile-uitgaven, maar begin maar eens. Waar het mij om gaat is dat ik een beeld kan schetsen (heel beknopt) van de kleine winkeliershandel in DHZ, die verdrongen wordt door de grote en overgrote ketens. Dat lukt nu al met deze mooie voorbeelden.

     Voor het vervolg: dit was een haalactie van mijn kant. Meestal begin ik met brengen als ik ergens binnenkom. Ik ben dan ook zeer bereid om 'te brengen' of mee te doen aan discussie. Maar omdat ik niet altijd het internet afschuim, is een signaaltje gewenst als ik een bijdrage zou kunnen leveren (eric.wetzels@maastricht.nl).

     Groet aan jou en aan allen die dit mooie initiatief verzorgen, er aan bijdragen en het in de lucht houden!

     Eric.

     Opmerking


     • #6
      Doe het zelf-zaken (DHZ)

      Oorspronkelijk geplaatst door Eric Wetzels Bekijk bericht
      Dit was mijn eerste keer op F.M.O.L.
      Ik hoop dat je nog vaak terugkomt, Eric, maar dan wel op Mestreech Online, in de wandeling door insiders ook wel MO genoemd. De afkorting die jij ervan maakt, strijkt me tegen de haren in. Al kan ik het je niet kwalijk nemen: we hebben op de site nergens een citeerinstructie staan. Mestreech Online is echter een begrip, FMOL zegt niemand wat. Als het per se moet vanwege korte referenties, maak er dan FMO = Forum Mestreech Online = www.forum.mestreechonline.nl van.

      Oorspronkelijk geplaatst door Eric Wetzels Bekijk bericht
      Waar het mij om gaat is dat ik een beeld kan schetsen (heel beknopt) van de kleine winkeliershandel in DHZ, die verdrongen wordt door de grote en overgrote ketens.
      DHZ? Ik moest even terugzoeken en bedacht dat het Doe Het Zelf zou kunnen betekenen. Het blijkt tegenwoordig een vrij algemeen gebruikte term te zijn, maar niet thuis in dat wereldje, herkende ik het niet. Bedenk dat mensen makkelijk afhaken, als een tekst hen niet duidelijk is en dat postings op Mestreech Online bij zoektochten op Google én MO er niet uit komen, als je niet in élke posting van een draadje een herkenbare term gebruikt.

      Wat betreft bijdragen: hartelijk welkom. MO is echter geen Wikipedia. Het historische poot van het Forum staat enerzijds open voor verantwoorde teksten (met bronvermelding!) die gebruikers graag willen publiceren. Een lichtend voorbeeld zijn de bijdragen van dr. Bovy over de familie Seidlitz: http://forum.mestreechonline.nl/foru...bankiers/page2 Zijn bijdragen hebben ertoe geleid dat deze ondernemers pièce de résistance waren bij het symposium 'Maastrichtse ondernemers, ca. 1850-1960 (RHCL, 22 maart 2019).

      Anderzijds functioneert Mestreech Online vooral als vraag en antwoord-site. In de praktijk eindigen 'draadjes' zelden in een totaaloverzicht. Het Forum heeft geen encyclopedische ambities. Dat heeft er in het verleden ook weleens toe geleid, dat actieve leden overstapten naar Wikipedia, dat wel die opzet heeft. Ter informatie: een van onze oud-leden won in 2018 de jaarlijkse schrijfwedstrijd op de Nederlandse Wikipedia met het onderwerp Kruisherenklooster. Daar mogen we best trots op zijn.

      Je e-mailadres gaat in mijn persoonlijke adresboek. Wat betreft niet elke dag het Net afstruinen: maak gewoon in de taakbalk een knop Mestreech Online aan, of zet die automatische koppeling daar in een map die je gemakkelijk open klikt. Even kijken of er iets nieuws is geplaatst, kost dan nauwelijks tijd.

      Wat betreft Wigo: dat is een van de noeste werkers van het eerste uur. Als je ooit iets mocht willen weten over met name Borgharen en omgeving, bezoek dan www.wigosite.nl.
      Last edited by Ingrid M.H.Evers; 11 oktober 2019, 12:07. Reden: aanvulling

      Opmerking


      • #7
       Hout- en bouwmaterialenhandel hoort toch ook bij de DHZ-zaken uit die tijd veronderstel ik als ervaren DHZ-er?
       De leefs mer eine kier .

       Opmerking


       • #8
        Nog eentje ca. 1955:

        IJzerhandel (ijzerwaren, hang- en sluitwerk en gereedschappen)
        v.d. Muysenbergh & Huisinga
        Muntstraat 31
        Maastricht

        Mestreechter Geis mage beleve
        en dat door te kinne geve.
        God, wat is dat sjiek ! © Wigo

        Opmerking


        • #9
         Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
         Hout- en bouwmaterialenhandel hoort toch ook bij de DHZ-zaken uit die tijd veronderstel ik als ervaren DHZ-er?
         Ik denk van wel, Breur. En om Eric op gang te helpen hier een link in Delpher die begint met een groot aantal advertenties van ene Gilissen en Zoon op de Scharnerweg, houthandel onder meer te Maastricht:
         1950-1970: https://www.delpher.nl/nl/kranten/re...sortfield=date.

         Voor de periode 1971-1995, langer dan de voorgaande, krijg ik minder treffers: https://www.delpher.nl/nl/kranten/re...5%22)&coll=ddd. Maar Eric moet het wel even zelf doorlopen.

         Last edited by Ingrid M.H.Evers; 11 oktober 2019, 10:33.

         Opmerking


         • #10
          Jac. Linssen: hout en bouwmaterialen, Capucijnenstraat 52. Rond 1940 tot .... Kijk ook eens op
          De leefs mer eine kier .

          Opmerking


          • #11
           De eerste doe het zelf zaak die ik ken waar je zelf de schrootjes op het karretje gooide en de nagels en schroeven in 50 stuk verpakt kon kopen lag in de Francois de Veyestraat achter het PLEM gebouw waar nu de dierenambulance ligt { om en nabij 1975 }. Al mijn voorgangers noemden zaken waar geen selfservice mogelijk was zoals dat in de huidige DHZ / DIY filialen wel kan.
           iets te oud voor re-educatie
           iets te jong voor afschrijving
           m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

           Opmerking


           • #12
            Hoi Eric,
            Iech ging vreuger altied nao “de Hobbyhal” Via Regia/Artsenijstraat zit noe tandtechnieker. En de Miro had in ut souterrain ouch un dhz aofdeiling.
            Groet Jos Nijssen

            Opmerking


            • #13
             Doe-het-zelf (DHZ) of klussen is een benaming voor een creatieve of constructieve activiteit die door een amateur wordt uitgevoerd, in tegenstelling tot werk dat beroepsmatig door een vakman wordt gedaan. Creatieve activiteiten vallen meer onder de benaming: knutselen of hobby. Je koopt geen kant en klaar speelgoed, meubels, etc. maar maakt deze zelf.
             In Maastricht hadden wij in de zestiger jaren de hobbyzaak van Grummer in de Maastrichter Smedenstraat. Daar was ik erg blij mee omdat ik veel aan vliegtuigmodelbouw deed. Ze verkochten ook modelvliegtuigmotortjes, plastic vliegtuigjes en veel meer in die dagen. Een paar jaar geleden maakte ik van balsahout een vliegtuig lijnmodel. Zie link: https://www.youtube.com/watch?v=IKXU-FO0xG8

             Opmerking

             Bezig...
             X