Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Voogdijgesticht Huize St.-Joseph

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Voogdijgesticht Huize St.-Joseph

  Hallo iedereen!

  Ik ben net gearriveerd op dit forum via via omdat ik informatie zoek over het verblijf van mijn schoonvader vanuit Rotterdam gedurende 10 jaar vanaf 1919 in het Voogdijgesticht Huize St.-Joseph te Heer.

  Mijn schoonvader is al lang overleden,maar er blijven vragen die ik graag zou willen oplossen voor zijn kinderen waaronder de zoon waar ik mee getrouwd ben.

  Ik weet dat er een boek is verschenen toen het tehuis 25 jaar bestond genaamd Zilver en ik zag ergens een link verschijnen in dit forum waar ik misschien? het boek digitaal kon inzen,maar ze werken jammergenoeg niet meer.

  Wat ik zoek zijn foto's uit die tijd,dus grofweg van 1919 tot 1930.Of wat voor archief-info dan ook.

  Zelf kan ik het niet ontdekken,dus hoop ik dat jullie me op weg kunnen helpen?

  Met vriendelijke groet,

  Lucia


 • #2
  Dag Lucia,

  De links die hier op het forum van Mestreech Online staan, zijn daarop geplaatst door de beheerder van een vereniging van oud-leerlingen en werken inderdaad niet meer: http://forum.mestreechonline.nl/foru...joseph-te-heer. Ik vermoed dat de toegang is geblokkeerd door de plaatser. Het bericht stamt uit 2014 en en heeft mogelijk te maken gehad met de hausse aan berichten inzake kindermisbruik binnen katholieke organisaties. Mogelijk dat men daar nu niet meer aan herinnerd wil worden. Ik heb geprobeerd iets terug te vinden via Google, maar tevergeefs.

  Het boek heb ik teruggevonden in de collectie van de Stadsbibliotheek Maastricht (Centre Céramique): 'Zilver over het "Voogdijgesticht St. Joseph" te Heer', waarschijnlijk gedrukt op de eigen drukpers (136), signatuur Magazijn CB 153 F 1. Het wordt niet uitgeleend, dus je kunt het alleen ter plaatse (gratis) inzien. Mocht dat een probleem zijn, dan zou je het misschien kunnen laten fotokopiëren of scannen. Ook is het mogelijk via de bibliotheek een exemplaar te vinden dat in een bibliotheek berust die dichter bij je in de buurt zit, of dat wel wordt uitgeleend en eventueel toegezonden (interbibliothecair leenverkeer). Een tweedehands exemplaar vond ik niet bij www.boekwinkeltjes.nl, maar er zijn natuurlijk meer verkoopsites (Marktplaats, Qoop etc.) die ik niet meer heb nagelopen.

  Bij het Regionaal Historisch Centrum voor Limburg zijn wat foto's te vinden, maar slechts enkele van leerlingen. http://rhclimburgpubliek.hosting.dev...69397&index=16. Het is mogelijk dat er nog een archief van het huis in Heer resteert van deze Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus (SCJ). Deze congregatie bestaat nog steeds en zal het wel zelf beheren. Je zou een vraag kunnen stellen via de website: http://www.scj.nl/contact.

  Misschien zou je voor meer informatie contact moeten opnemen met de historische kring Cadier en Keer, waar ik bijgaand, goed geïnformeerd verhaal vond:
  http://historischekringcadierenkeer....-joseph-2.html. De wikipediapagina voeg ik hier ook toe, maar weet niet in hoeverre die betrouwbaar is: https://nl.wikipedia.org/wiki/Huize_Sint-Jozef.

  En dan zijn er de krantensites, zoals Delpher.nl. Daar kun je soms ook iets vinden over leerlingen: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?m...eer&miview=ldt

  https://www.archieven.nl/nl/zoeken?m...eer&miview=ldt

  De Stadsbibliotheek Maastricht heeft een kaartsysteem met oude krantenberichten. Ongetwijfeld is daar iets over het Voogdijgesticht te vinden, maar dat moet je ook weer ter plekke komen bekijken.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 16 maart 2020, 16:28. Reden: toevoeging titel jubileumboek 1936.

  Opmerking


  • #3
   Hallo Lucia,

   Van harte welkom op ons forum.
   Een leuke vraag.
   Formeel valt de St. Joseph overigens nét niet binnen de stadsgrenzen van Maastricht, maar een kniesoor die daar op let.

   Ik hoop dat mevr. Evers je enkele goede aanknopingspunten heeft aangereikt.
   Mocht je tot een leuke verhaal en/of ontdekking komen, dan zou het leuk zijn als je dit ook vermeldt in deze topic.

   Hoe dan ook, héél veel succes!
   Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

   Opmerking


   • #4
    Als u kijkt op:
    www.sidn.nl/whois/?q=volh.nl
    www.sidn.nl/whois/?q=externaat.nl
    Dan blijkt dat de site nog actief is (er wordt nog voor betaald, maar zowel volh.nl als externaat.nl zijn offline gehaald).

    U zou dus kunnen proberen om een email te sturen naar:
    info@externaat.nl
    bestuur@externaat.nl

    Deze info kon ik terugvinden op het Internet mbt. de website volh.nl (08-07-2017)
    bron: web.archive.org
    Hier bevinden zich 28 gemaakte captures van deze website.

    Als ik hier wat in rondklik, dan klopt hetgeen Ingrid hierboven vermeldt, aanleiding is oa. dat meerdere personen (als het gaat over kindermisbruik binnen het internaat) ongevraagd beeldmateriaal van volh.nl gebruikt en dit her en der zonder toestemming van de rechthebbende plaatst op het Internet.

    Mooi om te lezen is dat de documenten en afbeeldingen ter beschikking zijn gesteld aan:
    Regionaal Historisch Centrum Limburg & Sociaal Historisch Centrum voor Limburg
    (zie hieronder; tekst in het rood)


    Na meer dan 10 jaar zal de Site van de VOLH aan het einde van dit jaar sluiten. Ik heb geen opvolgers kunnen vinden die het werk voortzetten en ik ben ook niet meer in staat de ontwikkelingen van Joomla en de Extensies op elkaar af te stemmen.
    Het is niet meer mogelijk je als nieuwe bezoeker via de homepage aan te melden.
    Reeds geregistreerde bezoekers kunnen gewoon inloggen.

    Stuur als nieuwe bezoeker een Email naar info@volh.nl zodat ik contact met je op kan nemen en je eventueel een account kan geven.

    De V.O.L.H. is een besloten internet presentatie.

    Met de opkomst van SocialMedia heeft het publiek, zonder enige kennis van IT, de mogelijkheid internet presentatie's te maken. Respect voor auteursrechten en privacy, die voor de VOLH zo belangrijk zijn, schijnen voor het vullen van b.v. een facebook bladzijde geen enkele waarde meer te hebben. Het heeft mij ertoe gedwongen de VOLH geheel besloten te maken. De VOLH heeft documenten en afbeeldingen verzameld om de geschiedenis van het voormalige internaat Huize St. Joseph te Heer(L) later Cadier en Keer(L) vast te houden en ter beschikking te stellen aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg & Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Na registratie is het verplicht een vragenlijst in te vullen om, na controle, toegang te krijgen tot de duizenden afbeeldingen en documenten, dit om de privacy van oud bewoners in de toekomst beter te waarborgen.


    Veel succes!
    Logic will get you from A to Z,
    Imagination will get you everywhere !

    Opmerking


    • #5
     Beste Ingrid,Pier en Sjefke!

     Dank jullie wel voor jullie reacties!Ik kom zeker wat verder in mijn zoektocht!

     Ben echt blij met jullie hulp!

     Groetjes,Lucia

     Opmerking


     • #6
      Beste Lucia,

      Allereerst dit, ik ben de eigenaar en webmaster van de besloten homepage https://www.volh.nl
      Ik verzamel documentatie en beeldmateriaal en zet die sinds 2019 opnieuw online.
      Op mijn homepage staan de volgende zaken;
      ca. 6500 afbeeldingen uit de periode 1911-2000.
      Jubileumsuitgaven 25, 50 en 75 jaar Huize St. Joseph.
      De gehele uitgave van de berggalm 1936-1970 ca. 4700 blz. in tekst.
      De gehele uitgave van de Joepel 1979-1999 ca 4500 blz. in PDF formaat.
      Daarnaast staan er veel artikels over het voormalige internaat Huize St. Joseph.

      Ik heb mijn gehele verzameling geschonken aan het RHCL Maastricht, maar om de privacy van de vele oud bewoners te beschermen staat de collectie de komende decennia niet ter beschikking.
      Het gaat er mij om de geschiedenis van het internaat te bewaren en geen onderzoek te laten starten naar het verleden van individuele oud bewoners.
      Dat is ook een van de redenen waarom familieleden geen toegang krijgen.

      Er is beeldmateriaal uit die tijd overgebleven. Helaas uit de tijd 1919- 1929 is minder te melden.
      Er zijn wel afbeeldingen uit die tijd maar zonder beschrijving van namen van jongens.
      Ik kan je wel vertellen dat de periode vóór de 40er jaren een zeer streng bijna militair regime werd gehandaafd.
      De Berggalm is een tijdschrift welke eerst in 1936 werd uitgegeven en waarin de bijna dagelijkse zaken werden opgetekend.
      Dat is dus na de tijd van je schoonvader.

      Door de negatieve berichtgeving omstreeks 2007 is het mij, door enkele oud bewoners kwalijk genomen dat ik mij met de geschiedenis van het voormalige internaat Huize St. Joseph bezighield en deze ook nog eens online zette. Een enkeling heeft zelfs met medewerling van KLOKK de media gebruikt om mij te deformeren.
      De homepage welke een vriendelijk en open karakter had moest ik toen sluiten om mij en anderen te beschermen.

      Helaas moest ik vaststellen dat de voorzitter van de Historische kring Cadier en Keer Dhr. H. Beckers afbeeldingen en teksten van mijn homepage had gekopieerd en deze als de zijne had gepubliceerd. Protesten over auteursrechten en plagiaat haalde weinig uit. Onlangs kreeg ik P.R. activiteiten van de gemeente Eijsden-Margraten onder ogen waarbij zij afbeeldingen uit mijn collectie inclusief watermerk in een artikel 75 jaar bevrijding hadden gebruikt. Ook werden mijn afbeeldingen op plakaten afgedrukt alle, volgens de gemeente afkomstig van de Historische kring Cadier en Keer!!?? De gemeente heeft terecht de bedoelde internet presentatie onmiddelijk ofline gehaald, maar het kwaad was geschied en de Historische kring Cadier en Keer heeft zich en met haar al haar publicaties onbetrouwbaar gemaakt.

      Dat zijn onfrisse zaken die gebeuren als geschiedschrijvers met elkaar om verhalen wedijveren. Ik ben geen geschiedschrijver, ik verzamel feiten en publiceer die op mijn homepage.

      Ook voor mij is het niet leuk dat mijn werk nu besloten is maar ik wil ook mijn rust hebben.
      Ben je een oud bewoner of een oud medewerker dan krijg je, na beantwoorden van vragen, toegang.

      Sorry Lucia ik kan je niet verder helpen.

      Joepeling
      Oud-bewoner 1962-1970
      Email : info@volh.nl

      Sjefke bedankt voor de correcte info.
      Last edited by Joepeling; 14 maart 2020, 12:35.

      Opmerking


      • #7
       Voogdygesticht St. Josef was de eerste naam van het gebouw wat nu in de volksmond Huize St. Joseph heet.
       Pater J. van Hommerich auteur van de "Berggalm" heeft in de eerste uitgave op 15 oktober 1936 direct opgeruimd met de naam "Voogdygesticht St. Josef" en schreef dat in de toekomst alleen de naam "Huize St. Joseph" wordt gebruikt. Wanneer de geveltekst "Voogdygesticht St. Josef" is veranderd in "Huize St. Joseph" is mij onbekend.
       Opname van beide namen zijn bekend. In 1955 tijdens de renovatie van o.a. de voorgevel is de naam geheel verwijderd.
       De schrijfwijze "Josef" en Joseph" wordt vaak, in betrekking op het voormalige internaat Huize St. Joseph, door geschiedschrijvers in een verkeerde periode gebruikt.
       .Click image for larger version Name:	gevel-2.jpg Views:	0 Size:	55,9 KB ID:	101478

       Click image for larger version Name:	voorgevel.jpg Views:	0 Size:	40,0 KB ID:	101479
       Last edited by Joepeling; 15 maart 2020, 23:41.

       Opmerking


       • #8
        Oorspronkelijk geplaatst door Joepeling Bekijk bericht
        Wanneer de geveltekst "Voogdygesticht St. Josef" is veranderd in "Huize St. Joseph" is mij onbekend.
        [/ATTACH]
        Ik vond op de website van oudleerlingen de volgende tekst:

        [De terugkeer in juli 1945] zou het begin worden van grote veranderingen. De tekst "Voogdijgesticht St. Josef" op de voorgevel was door de bezetters vervangen door "Huize St. Josef". In 1955 tijdens de grote verbouwing aan de voorzijde van het Grote Huis verdween de tekst in het geheel en maakte plaats voor religieuze voorstellingen. https://www.volh.nl/index.php/25-lit.../400-het-begin

        Opmerking

        Bezig...
        X