Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Flora en fauna in Maastricht.

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • El Loco
  replied
  Waar vandaan gefotografeerd? Met een enorme lens vanaf het AZM?

  Leave a comment:


 • Clio
  replied
  Wow! Wat een kleuren!

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Herfst 2012. Kijkje op de oosthelling van Sint Pieter.

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Zeearend op bezoek langs de Grensmaas.

  Afgelopen zaterdag 13 oktober was een zeearend aanwezig langs de Grensmaas bij Itteren. Zeearenden worden in Nederland steeds vaker waargenomen en nu dus ook langs de Grensmaas.
  Dat de zeearend vaker wordt gezien is het directe gevolg van de toegenomen aantallen broedende vogels in Duitsland en elders in noord en oost Europa. Maar ook van het toegenomen aantal broedende zeearenden in Nederland.  In Limburg worden nog relatief weinig zeearenden gezien. In februari 2012 was er enige tijd een Zeearend aanwezig in het Maasplassengebied bij Roermond. Eerdere jaren ging het altijd om zeearenden die kort ter plaatste waren over overvlogen. De Grensmaas en het Maasplassengebied lijkt geschikt voor zeearenden. In de plassen is voldoende vis te halen en ook hier leven tegenwoordig volop ganzen.

  De Maas vormt tussen Maastricht en Maasbracht over een lengte van 50 km de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Ze heet hier Grensmaas, ook wel Gemeenschappelijke Maas. Langs het meest noordelijke stuk van de Grensmaas liggen grote, diepe grindplassen. Ze vormen het zuidelijke deel van het Maasplassengebied. Het meest spectaculaire deel van de Grensmaas is het traject tussen Maastricht en Roosteren (40 km). De Maas heeft hier een - voor Nederlandse begrippen - groot verval, hoge stroomsnelheid en enorme dynamiek. Het is een ongestuwde, kronkelende grindrivier zonder scheepvaart. Hier wordt sinds 2001 in het kader van het Grensmaasproject op een geheel nieuwe manier grind gewonnen. Tientallen kilometers oever worden ondiep af gegraven. Zo wordt de stroomgeul verbreed en de weerd verlaagd. De Maas verandert hierdoor in een brede, dynamische grindrivier. Met het natuurlijker worden van de Grensmaas worden ook de kansen voor zeearenden beter.

  Of de zeearend die nu gezien werd blijft hangen is even afwachten. Maar de komende jaren zullen er zeker meer volgen.

  Waarneming langs de Grensmaas van 13 oktober.
  Waarnemingen in Limburg.

  Bron: http://www.ark.eu/ark/kom-kijken/gre...end-in-limburg

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Sponsoring optie voor onderhoud

  Dagblad De Limburger.

  Het stadsbestuur van Maastricht bekijkt of de diverse rotondes in de stad voortaan onderhouden kunnen worden met hulp van sponsoring. Dat idee moet ruimte scheppen voor onkruidbestrijding.


  Maastricht
  Van onze verslaggever

  Dat schrijft wethouder André Willems (Seniorenpartij, Stadsbeheer) aan zijn partijgenoot Ed Sabel, die de wethouder enkele opties aan de hand deed om het groenonderhoud te verbeteren. Het stadsbestuur oriënteert zich momenteel op de voor-en nadelen van onderhoud door sponsoring. Daarbij wordt gekeken naar financiële bijdragen door particulieren, verenigingen of ondernemingen, maar ook naar sponsoring in natura. De handreiking van Sabel om de sponsors te belonen met een naamsvermelding bij de gesponsorde rotonde, wordt ook meegenomen in de overweging, zo meldt Willems. De rotondes in de stad worden nu nog onderhouden door de dienst Stadsbeheer van de gemeente. Door óf anderen het onderhoud te laten doen óf door sponsorgelden binnen te slepen, kan Maastricht extra menskracht of geld vrijmaken voor bijvoorbeeld de aanpak van onkruid.
  Gepubliceerd op: 12.10.12 14:10, laatste update: 12.10.12 14:12

  Leave a comment:


 • wim54
  replied
  Oproep om dode merels te melden

  RIJSWIJK - Vogelbescherming Nederland roept mensen die een dode merel vinden, op dat te melden. Zo kan er onderzoek gedaan worden naar de overleden vogels.


  In Duitsland zijn de afgelopen maanden honderdduizenden vogels gestorven door een exotisch virus. Ook in het najaar zullen de vogels van het dak en uit de bomen blijven vallen door het usutuvirus uit Afrika. „Op veel plekken zijn er bijna geen merels meer, het is werkelijk dramatisch”, zei de Duitse wetenschapper Norbert Becker.
  Vorig jaar trof de infectie vele vogels in het Rijndal en omliggende gebieden. Dit jaar heeft het besmettingsgebied zich landelijk verder uitgebreid.
  Het usutuvirus is in Nederland nog niet opgedoken, aldus Chris-Jan van der Heijden van Vogelbescherming Nederland. Hij verwacht dat dit wel gaat gebeuren omdat het virus ook is geconstateerd in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, die grenst aan Nederland.
  Besmette merels zijn vaak gemakkelijk te herkennen. Ze zien er ongezond en verzwakt uit, aldus Vogelbescherming Nederland. „Vaak zijn ze apathisch, hebben een slordig verenkleed en zijn sterk vermagerd. Verder hebben ze evenwichtsstoornissen en kunnen ze soms moeilijk vliegen. Vaak zijn ze gemakkelijk te vangen. Na 2 tot 3 dagen zijn ze dood.”
  Via muggenbeten kan het usutuvirus ook worden overgebracht op mensen, maar er zijn weinig gevallen van bekend. In Italië raakte een paar jaar geleden een man besmet en ook in Duitsland is een geval bekend. Het virus veroorzaakt bij mensen koorts, hoofdpijn en huiduitslag.

  Op de site van Sovon Vogelonderzoek Nederland kunnen zieke en dode vogels gemeld worden.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/1..._melden__.html

  Kleine moeite om iets ergers te voorkomen denk ik ook bij dode merels in Maastricht .

  Leave a comment:


 • Wigo
  replied
  Geweldig idee dit project !

  Hulde aan de initiatiefnemers en goede fokresultaten gewenst.

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Poule de Herve

  Stichting Genootschap van het Herve / Mergelland Hoen brengt het Herve Hoen - Poule de Herve - Mergelland Hoen, Weer terug in het Zuid-Limburgse Mergelland in Nederland. Lopen ze ook binnenkort in Maastricht rond?

  [ame]http://www.youtube.com/watch?v=14QtUJXnKF0[/ame]

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Laat nu toevallig ook net een eik zijn gekapt .

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Een wandeling over de Sint Pietersberg.

  Zie: http://www.oudsintpieter.com/

  Leave a comment:


 • Rubke
  replied
  ik wilde al vragen waar is deze uitkijk plek..
  maar al gevonden

  http://www.natuurmonumenten.nl/natuu...rsberg-geopend

  Leave a comment:


 • koiranou
  replied
  viewer oehoevallei

  Vandaag bezocht ik het kijkpunt bij de oehoevallei. De viewer bleek aan de oogzijde besmeurd met ontlasting. Dit kan alleen maar een een lid van het species Homo sapiens doen. Schande!

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  RvS: gevolgen ENCI over de grens bezien

  Er is te weinig bekend over de mogelijke effecten van cementfabriek ENCI op de beschermde natuur net over de grens in België. Gedeputeerde Staten moeten de risico’s voor het Natura 2000-gebied beter onderzoeken. Dat concludeert de Raad van State.

  Maastricht
  Van onze verslaggever

  De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van Sate deed deze week uitspraak in een zaak over de milieuvergunning voor ENCI, die Gedeputeerde Staten in 2010 hebben verleend. Zowel ENCI als de Stichting ENCI Stop is het op bepaalde punten niet eens met de vergunning. Volgens de Raad van State hadden GS moeten uitsluiten dat de activiteiten van ENCI „significante gevolgen hebben voor bedoelde in België gelegen Natura 2000-gebieden”. Dit moet nu alsnog gebeuren.

  Gepubliceerd op: 31.08.12 10:03 Dagblad De Limburger

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Die plakt aan het raam door de sappen van een spin of door vouligheid .

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Zilvervisjes houden van vocht. Dan lijkt mij het raam geen goede plek. Wat doet het beestje als je het aanraakt olijfje?

  Leave a comment:

Bezig...
X