Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Kerst 2020 in Maastricht

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Kerst 2020 in Maastricht

  Hoe we het ook wenden of keren, maar het heeft er alle schijn van dat Kerst 2020 (in Maastricht) anders wordt dan we gewend zijn.
  We zitten midden in de 2de corona-golf (Covid-19) en het zou wel eens voor heel veel mensen een relatief eenzame kerst kunnen worden.
  Grote familiediners zijn sowieso uit den boze en een bezoek aan de horeca zit er - zoals het er nu naar uitziet - ook niet in.

  Familie in België bezoeken ligt ook niet in de lijn der verwachting, want hoewel de richtlijnen voor Kerstmis 2020 nog niet definitief zijn, rekenen Belgische virologen erop dat Kerst 2020 in kleine kring zal moeten worden gevierd. "Stel dat je besmet wordt op Kerstmis, dan ben je zes dagen later het meest besmettelijk, uitgerekend op nieuwjaar. Zo kan het virus zich wel zeer snel verspreiden", zegt Vlaanderens bekendste viroloog Steven Van Gucht.

  Laten we maar hopen dat de Belgen niet denken dat ze dan maar naar Maastricht moeten komen.
  Misschien toch niet zo handig om op zaterdag, 26 december (2de Kerstdag) de winkels in Maastricht te openen.
  Over die winkeldag op 2de kerstdag 2020 is al veel over geschreven in alle media, dus laten we die discussie in deze topic maar links liggen.

  In Huize Pier zijn we van plan ons aan alle maatregelen te houden.
  We gaan dus niet naar onze (klein)kinderen in België, bereiden we ons voor op een relatief rustige kerst en we gaan zeker niet winkelen op 2de kerstdag!
  Maar ja..... vaak hebben we hele goede voornemens en wijken we toch soms een beetje af van onze voornemens.
  Neemt niet weg dat het grote familiefeest er dit jaar zeker niet in zal zitten!

  Maar hoe gaan de andere MO'ers en/of lezers dit jaar kerst vieren?
  Negeren jullie de coronamaatregelen of houden jullie je strikt aan alle voorschriften?
  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

 • #2
  Maar hoe gaan de andere MO'ers en/of lezers dit jaar kerst vieren?
  Negeren jullie de coronamaatregelen of houden jullie je strikt aan alle voorschriften?
  Een mooi einde als vraagstelling.
  In huize Sjef'ke proberen wij ons al vanaf de begindagen van deze pandemie ons zo goed mogelijk hieraan te houden.
  Nog iedere zaterdag worden de boodschappen netjes tot aan de voordeur bezorgd en zijn alle familie-uitjes (helaas) tot nader order uitgesteld.
  Als het gaat om overige aankopen, hiervoor proberen wij de lokale ondernemer (van lampen- tot electronica-zaak) te ondersteunen.
  We bellen de lokale ondernemer op en stellen al onze productvragen telefonisch aan hen en het wordt altijd als zeer positief ervaren als je tijdens het gesprek aangeeft dat je graag lokaal je aankopen wilt doen.
  De lokale ondernemer maakt ook gebruik van de gangbare kanalen om het gekochte product tot aan de voordeur bezorgen en blijkt het product niet bij lokale ondernemer te verkrijgen (niet te bestellen), dan zijn er online nog altijd de 'grote (dikke) jongens' waar alles te krijgen is.
  Kerst 2020 vormt (gezien de situatie waarin wij ons allen wereldwijd in bevinden) hier geen uitzondering op en vooruitkijkend naar 2021 zal er wereldwijd meer mogelijk zijn/worden.

  Laten we maar hopen dat de Belgen niet denken dat ze dan maar naar Maastricht moeten komen.
  Misschien toch niet zo handig om op zaterdag, 26 december (2de Kerstdag) de winkels in Maastricht te openen.
  Over die winkeldag op 2de kerstdag 2020 is al veel over geschreven in alle media, dus laten we die discussie in deze topic maar links liggen.
  Je haalt deze zelf aan... er is idd. reeds heel veel over gezegd/geschreven.
  Toch wil ik hier iets over zeggen.
  Voordat België in een lock-down ging werden er bij de diverse grensovergangen aan weerszijden metersgrote led-waarschuwingsborden geplaatst met de 'pakkende tekst' - "De grens over? Alleen noodzakelijke reizen! Zo beschermen we elkaar".
  Zelf maak ik bijna dagelijks een wandeling over de Tongerseweg richting Wolder en dan erger ik mij toch behoorlijk aan de ontelbare auto's voorzien met Belgische kentekenplaten die richting centrum Maastricht rijden.
  Deze aantallen zijn de laatste weken vele... vele malen groter dan toen de er nog geen sprake was van een lock-down in België.
  Tijdens het plaatsen van deze led-borden dacht ik bij mijzelf 'dit haalt totaal niets uit, iedereen met een beetje verstand weet wat gaat gebeuren als de Belgen in lock-down gaan', voorspellen is al een te groot gekozen woord hiervoor.
  Er zullen best enkele auto's voorzien van Belgische-kentekenplaten tussen zitten die in de gemeente Maastricht thuishoren, hier wonen etc. , maw. vallen onder 'noodzakelijk reizen'.
  Maar als ik al de tel kwijtraak enkel bij 1 grensovergang (Tongerseweg) dan weet je dat het centrum van Maastricht gigantisch overlopen wordt door onze Zuiderburen.

  Als men als Gemeente Maastricht wil bewerkstelligen dat enkel noodzakelijk verkeer naar onze gemeente toekomt, sluit dan de vele parkings die Maastricht rijk is (op bv. de Vrijthof-parking na).
  Dat heeft iig. wel effect op de toename van de vele ontelbare Belgische/Duitse fun-(s)hoppers die onze gemeente al meerdere maanden aandoen en die de bij hun geldende regels tijdens hun bezoek aan Maastricht totaal negeren
  Ik zie deze mensenmassa nl. niet zo 1-2-3 op de fiets/brommer richting ons stadscentrum zie komen

  Ik hoop iig. van ganser harte dat het grote aantal onnozele grens-fun-(s)hoppers vanaf 2 december sterk zal afnemen, waardoor de mogelijke besmettingsgraad binnen onze gemeente sterk kan/zal afnemen.
  Voor wat betreft het openstellen van de winkels op 2e kerstdag... kerst 2020 zal gezien de Covid-maatregelen er thuis zeer somber uitzien.
  En zie hier de uitkomst... gezelligheid opzoeken tussen de vele, vele onbekenden in overdrukke winkelstraten.
  Het openstellen zelf kost de (kleine) ondernemer meer geld dan het opbrengt, oa. inzet personeel (die op deze dag niet wil werken, maar wel moet) , het terugbrengen van eerder gekochte cadeau's en voor de meesten bezoekers geldt... kijken, kijken en niets kopen, gratis beetje gezelligheid en sfeer die thuis ontbreekt (waarbij tijdens het maken van deze eigen beslissing om wel/niet naar de paar open winkels toe te gaan het neven-effect , nl. de kans op besmetting/ziek te worden) totaal zal worden genegeerd.
  De zorgsector (en het verplicht ingezette [winkel] personeel) is met zo'n ondoordachte winkelopenstelling actie ons allen weer zeer dankbaar... niet dus!!!
  Last edited by Sjefke; 29 november 2020, 11:35.
  Logic will get you from A to Z,
  Imagination will get you everywhere !

  Opmerking


  • #3
   Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
   Maar hoe gaan de andere MO'ers en/of lezers dit jaar kerst vieren? Negeren jullie de coronamaatregelen of houden jullie je strikt aan alle voorschriften?
   Wie in mijn omgeving net als ik tot de risicogroepen hoort, leeft al sinds maart de regels na, zeker omdat in mijn familie reeds eind februari/begin maart enkele zwaar-zieken vielen. 'Corona' was toen nog niet eens als zodanig bekend/onderkend en het liep goed af. Maar in de vrienden- en kennissenkring vielen tijdens de eerste golf vijf doden. Het niet kunnen uiten van medeleven viel zwaar. Doordat slechts weinigen bij een begrafenis aanwezig mochten zijn, is dat verscheiden nog steeds onwerkelijk. Een 'straatescorte' voor een van hen - tientallen vrienden en bekenden stonden bij de tocht van huis naar laatste rustplaats langs de stoep op Campagne - doet daar niets aan af.

   De zomer gaf wat meer ruimte, maar alleen wat betreft het buitengebeuren. Nu we in een langlopende tweede Covid-19-golf zitten, wordt het leven weer steeds saaier. Ook binnenshuis wordt afstand gehouden, hetgeen bij zeldzame etentjes onverwachte tafelschikkingen met zich meebrengt. Een ronde tafel waaraan ruim met tien man gegeten kan worden, biedt nu ruimte voor vijf. Een rechthoekige tafel verdeelt gast en gastvrouwen/-heren over 'gekke' hoeken. 'Loslopend' als ik ben, heb ik sinds half augustus geen knuffel gekregen of gegeven. De supermarkt is vaste leverancier voor de boodschappen, die door gebrek aan input steeds simpeler worden. Het zien van de weelde aan groenten en fruit inspireert meer dan een website. De veertiendaagse lunchclub is na een korte hervatting in augustus eind september weer in coronastand gegaan. Een lijstje met telefoonnummers levert weliswaar elke dag een paar gesprekken op, maar het blijft allemaal ver weg en onwerkelijk. Zelfs áls instellingen als bibliotheken en musea nog beperkt toegang bieden, slaan we alles over. Ik heb de binnenstad sinds maart niet meer bezocht.

   En dan nu de kerstdagen? Normaal zou ik dan veertien dagen weg zijn geweest. In oktober gemaakte plannetjes voor een midweek midden december 'eruit met eten buitenshuis', zijn afhankelijk van de regels van de overheid; ik reken er niet meer op. Sinterklaas doet dit jaar niet mee en een dezer dagen zal ik voor de eerste keer in jaren de kerstspulletjes van de zolder halen: een beetje cocoonen met de lichtjes aan. Een paar neven logeert in de aanloop naar de kerstdagen niet bij de Maastrichtse ouders, maar heeft voor een week iets gehuurd in de directe omgeving. Hopelijk krijg ik ze een keer aan mijn tafel. Kerkgang? Kribjes kijken? Fun-winkelen op (o gruwel!) 2e kerstdag? Niet voor mij en mijn omgeving.

   Als iedereen zich vanaf het begin en met name vanaf september aan de regels had gehouden, zouden wij risicolopers (naar nu blijkt zowel jong als oud) niet nu al negen maanden in bijna permanente quarantaine zitten. Toegegeven: we 'kiezen' er zelf voor, maar de risico's zijn ook wel een beetje fors, vind je niet?

   Anderzijds ben ik vastbesloten de komende tijd de regels te overtreden en de grens met België over te steken voor bezoek aan een paar oude en eenzame vriendinnen. Weduwen, eind zeventig of ver in de tachtig, een van hen dit voorjaar dat pas geworden, met alle ellende van gesloten grenzen, verpleeghuizen en begrafenisbeperkingen in Nederland van dien. Kinderen in een vaak ver buitenland. Een telefoontje is reeds een emotionele achtbaan, een bezoekje een noodzaak. Noch de Maastrichtse, noch de Belgische bevolking loopt enig risico als ik in Maastricht in de auto stap en in Smeermaas, Lanaken of Kanne uitstap, mét mondmasker en anderhalve meter afstand, bij hun vrijstaande, buiten het centrum gelegen woningen. Ik ben een groter gevaar voor de mensheid na een bezoek aan de Plus of AH. Ik zie zulke bezoekjes ook voor MIJN geestelijke gezondheid als een noodzaak. Stuur me een bloemetje als ik in het gevang raak.
   Last edited by Clio; 30 november 2020, 14:16. Reden: aanvullingen en correcties

   Opmerking


   • #4
    Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
    (...)
    Als iedereen zich vanaf het begin en met name vanaf september aan de regels had gehouden, zouden wij risicolopers (naar nu blijkt zowel jong als oud) niet nu al negen maanden in bijna permanente quarantaine zitten. Toegegeven: we 'kiezen' er zelf voor, maar de risico's zijn ook wel een beetje fors, vind je niet?

    Anderzijds ben ik vastbesloten de komende tijd de regels te overtreden en de grens met België over te steken voor bezoek aan een paar oude en eenzame vriendinnen. (...) Stuur me een bloemetje als ik in het gevang raak.
    Clio kon het niet mooier verwoorden

    Dit probleem hebben we dus allemaal. Ik sluit echt niet uit dat ik de komende maand misschien toch even voorzichtig de grens zal passeren voor een - in mijn ogen - verantwoord kort bezoek op anderhalve meter afstand.
    We willen ons allemaal aan de (ingewikkelde) maatregelen houden en we gaan er ook echt voor, maar soms - en heel terecht en begrijpelijk! - denken we toch dat we een beetje van de maatregelen mogen en kunnen afwijken.
    Om de kerstgedachte er even bij de pakken wil ik Johannes 8 wel even citeren "Hij die zonder zonde zijn werpe de eerste steen".
    Een incidenteel bezoek aan een kennis of vriend(in) in de Belgische grensstreek zal vermoedelijk geen groter gevaar inhouden dan een bezoek aan de Plus of Albert Heijn.
    Maar ja..... dat denken veel Belgische kentekenplaten die Sjefke dagelijks over de Tongerseweg ziet rijden wellicht ook allemaal.

    Ik weet alleen niet of in het Belgische gevang (Nederlandse) bloemetjes bezorgd zullen worden

    Oorspronkelijk geplaatst door Sjefke
    (..)
    Als het gaat om overige aankopen, hiervoor proberen wij de lokale ondernemer (van lampen- tot elektronica-zaak) te ondersteunen.
    We bellen de lokale ondernemer op en stellen al onze productvragen telefonisch aan hen en het wordt altijd als zeer positief ervaren als je tijdens het gesprek aangeeft dat je graag lokaal je aankopen wilt doen.
    De lokale ondernemer maakt ook gebruik van de gangbare kanalen om het gekochte product tot aan de voordeur bezorgen en blijkt het product niet bij lokale ondernemer te verkrijgen (niet te bestellen), dan zijn er online nog altijd de 'grote (dikke) jongens' waar alles te krijgen is.
    Wel een hele goede gedachte om in eerste instantie te kijken of de lokale ondernemers een product kunnen leveren i.p.v. de grote dikke jongens.
    Maar ja.... ik geef direct toe dat ik te vaak inconsequent ben.
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking


    • #5
     Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
     Een incidenteel bezoek aan een kennis of vriend(in) in de Belgische grensstreek zal vermoedelijk geen groter gevaar inhouden dan een bezoek aan de Plus of Albert Heijn.
     Maar ja..... dat denken veel Belgische kentekenplaten die Sjefke dagelijks over de Tongerseweg ziet rijden wellicht ook allemaal.
     Net als Sjefke zie ik de drukte op de Tongerseweg en houd me ten goede: ik gun de lokale middenstand dat ze in leven blijft, maar shoppen in de binnenstad, waar je uiteindelijk over de (vaak ongemaskerde) Belgische koppen schijnt te kunnen lopen, is toch wel iets anders dan verboden bezoekjes aan een buitenlands buitengebied.

     Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
     Wel een hele goede gedachte om in eerste instantie te kijken of de lokale ondernemers een product kunnen leveren i.p.v. de grote dikke jongens.
     Een van de opvallende bijkomstigheden van dit coronajaar is wel, dat ook in mijn omgeving meer geld wordt uitgegeven. Aankopen die men jarenlang heeft uitgesteld, worden nu besteld, al was het maar onder het motto: 'Hoeveel tijd heb ik nog? Nu kan ik er nog van genieten'. Maar niks via Alibaba, Amazon, bol.com of hoe al die internetreuzen ook heten. Zeker, men kijkt en vergelijkt. Maar voor een fauteuiltje liever naar een ploeterende meubelzaak dan naar De Bijenkorf en voor een lamp naar de worstelende HEMA of De Lichtstroom.
     Last edited by Clio; 30 november 2020, 19:13.

     Opmerking


     • #6
      Kerst in Maastricht, zal met een kerstkindje dat jarig is in kleine familiekring gehouden worden, niet veel anders maar minder bezoekers ontvangen minder moeten.
      Corona is een vreselijke tijd en denk veel aan mensen die thuis moeten werken, met kleine kinderen in ( thuiswerksituatie) merken dat ze dan te klein wonen, en normaal dat niet zo ervaren.

      Ik zou zo graag weer het "oude normaal" wensen, gaan en staan waar ik wil, mijn dochter knuffelen, kleinkinderen knuffelen en kroelen, laatst vroeg de jongste aan mij, " omi mag ik je voorzichtig knuffelen"? En ze bracht haar hoofdje richting mijn buik en haar twee armpjes om mij heen, en zei ik heb goed mijn handen gewassen hoor.
      Dat doet zoveel met mij, allerlei emoties vliegen door mijn hoofd, dit klein meisje op 1,5 m afstand. houden, tis mij niet gelukt. blij toe.

      Toch heeft deze " lockdown' iets positiefs over zich heb ik ervaren en brengt ook rust, NIKS MOET omdat NIKS KAN!!
      Manlief zit wat te puzzelen, samen doen we Rummikub, wat lekkers in de ijskast, niet op te tutten, een lekkere jeans en dito blouse aan, en niet te vergeten we hebben NETFLIX ontdekt
      Dingen die wij van te voren nooit degen, doen we nu wel, en andersom ook, maak er iets van en je hoeft niet alleen te zijn, als ik bezoek ontvang maken wij 100% coronaproof afspraken, is iets meer werk voor de hapjes, maar het kan.
      Iedereen neemt mij zoals ik ben,.....nu ik nog

      Opmerking


      • #7
       Als je net Netflix ontdekt hebt, zou je "designated survivor" eens moeten kijken als modern volksverhaal van het broednest der Amerikaanse Democratie met een virus complot dat verrekte erg op het Corona lijkt.
       Verder is het niet kunnen feesten wel behoorlijk vervelend voor sommigen, maar ik heb geloof ik al ongeveer 10 jaar alleen maar iets speciaals gedaan qua kookkunsten voor anderen en/of mezelf. En desnoods breng ik een mooie schotel aan de deur van de buren of ze het nu willen of niet

       linkje naar netflix, eventueel ook als je trailers wilt kijken hier
       Last edited by Antonius; 5 december 2020, 12:28. Reden: linkje toegevoegd
       iets te oud voor re-educatie
       iets te jong voor afschrijving
       m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

       Opmerking


       • #8
        Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
        Als je net Netflix ontdekt hebt, zou je "designated survivor" eens moeten kijken als modern volksverhaal van het broednest der Amerikaanse Democratie met een virus complot dat verrekte erg op het Corona lijkt.
        Verder is het niet kunnen feesten wel behoorlijk vervelend voor sommigen, maar ik heb geloof ik al ongeveer 10 jaar alleen maar iets speciaals gedaan qua kookkunsten voor anderen en/of mezelf. En desnoods breng ik een mooie schotel aan de deur van de buren of ze het nu willen of niet
        Dankjewel voor de tip, zal ik zeker eens gaan bekijken.
        Iedereen neemt mij zoals ik ben,.....nu ik nog

        Opmerking


        • #9
         In huize Wigo/Koeleköpke zal Kerstmis ook rustig verlopen. Nu zijn we dat wel gewend, want als er bijna niets meer van de familie over is, valt er ook niet veel uit te nodigen.
         We zijn wel een paar jaren samen met vrienden gaan uiteten een van de kerstdagen, maar dat zit er nu ook niet in.
         Na de persconferentie van gisteren zal bij veel mensen de moed in de schoenen gezakt zijn, ondanks dat we allemaal wel in de gaten hadden dat versoepeling er niet inzat. Ergo, als de situatie nog meer verslechterd, zullen de maatregelen nog strenger worden.
         Persoonlijk vind ik het getal 3 om mensen uit te nodigen vreemd gekozen. Maak er 2 of 4 van, maar 3?
         Maar goed, het is niet anders.

         't Sjoenste wat Slivvenier aon 'ne mins kin geve
         is es Mestreechteneer te mage leve ...

         Opmerking


         • #10
          Oorspronkelijk geplaatst door Koelekopke Bekijk bericht
          ((...)
          Persoonlijk vind ik het getal 3 om mensen uit te nodigen vreemd gekozen. Maak er 2 of 4 van, maar 3?
          Maar goed, het is niet anders.
          Nu je het zegt!

          3 !?!

          Dat is inderdaad een onlogisch aantal.
          Hoewel..... velen zullen blij zijn dat de schoonmoeder nu alleen thuis moet blijven
          Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

          Opmerking


          • #11
           Maar je mag wel gaan "wandele" tesamen op afstand aan de Maas oevers, boulevard en kades. Dan kun je best wel wat kilometers lopen en tegelijk de Rieu Kerstboom bewonderen op "de klein greent". Loop je al die kilo's saucijsjes, Meusli Yoghurt en zelfgemaakt melkbrood er zo weer vanaf.

           Een magnifieke geste van André.


           iets te oud voor re-educatie
           iets te jong voor afschrijving
           m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

           Opmerking


           • #12
            Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
            Hoewel... velen zullen blij zijn dat de schoonmoeder nu alleen thuis moet blijven
            Volgens mij een urban myth, maar kennelijk bij Pier niet ongewoon. Rest natuurlijk de vraag: welke schoonmoeder? De zijne of die van zijn echtgenote?

            Opmerking


            • #13
             Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
             Volgens mij een urban myth, maar kennelijk bij Pier niet ongewoon. Rest natuurlijk de vraag: welke schoonmoeder? De zijne of die van zijn echtgenote?
             ...... ik durf dit alleen te schrijven in de wetenschap dat mijn schoonmoeder nooit op MO kijkt, anders.....................
             Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

             Opmerking

             Bezig...
             X