Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

D66 wil AED apparatuur in gemeentekantoor toegankelijk maken

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • D66 wil AED apparatuur in gemeentekantoor toegankelijk maken

  D66 wil dat de AED apparatuur in het gemeentekantoor ook toegankelijk wordt voor getrainde vrijwilligers en stelt daarover vandaag, 10 januari 2013, vragen aan B&W Maastricht.

  In Limburg worden jaarlijks 1.100-1.300 personen getroffen door een hartstilstand. De kans dat iemand een hartstilstand overleeft, hangt af van de tijd tussen het moment van de hartstilstand en het moment van defibrillatie. Als binnen 6 min. na een hartstilstand 112 wordt gebeld, wordt gereanimeerd en een stroomstoot wordt gegeven door de AED (Automatische Externe Defibrillator), stijgt de overlevingskans naar 50 tot 70%.

  In Limburg is er een Reanimatie Oproep Netwerk van vrijwilligers die worden opgeroepen om te reanimeren in combinatie met een AED bij een 112-melding van een hartstilstand. De actie ‘Limburg Hart Veilig’ wil dit netwerk vergroten en D66 vindt dit hard nodig.
  Alle getrainde vrijwilligers kunnen zich aanmelden voor dit netwerk. Ze krijgen dan een sms-melding van een reanimatie in de omgeving. Ook wordt gemeld waar de dichtstbijzijnde AED is.

  D66 vindt dat de gemeente in dit netwerk een voorbeeldfunctie voor haar inwoners heeft. De gemeente beschikt over een AED. Deze is aanwezig in het Gemeentekantoor, maar niet publiek toegankelijk volgens het overzicht van beschikbare AED’s (zie www.aed4.eu).


  D66-raadslid Franca Eurlings-Tonnaer: “De gemeente heeft een voorbeeldfunctie voor haar inwoners. D66 heeft daarom vragen gesteld in de raadscommissie Breed Welzijn, met als doel om de AED van de gemeente openbaar bereikbaar te maken"

  Bron: Persbericht D'66 Maastricht.
  Last edited by Pier; 10 januari 2013, 18:22.
  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

 • #2
  Reanimatie in de dertiger jaren

  Kwam in het Limburgsch Dagblad van 2 november 1934 het navolgende artikel tegen:

  "Toen zaterdagmiddag rond 5 uur dhr. J.D., agent van Sassens Wijnhandel uit Maastricht bezig was met het bedienen zijner klanten werd hij plotseling op de Brusselsestraat, hoek Zakstraat, door een hartverlamming getroffen. Een passeerende Pater kon nog net het H. Oliesel toedienen, waarna D. na enkele seconden den geest gaf."

  Heden ten dage kom je sneller iemand tegen die gelukkig kan reanimeren dan je het H. Oliesel kan toedienen.
  Kompleminte

  Toller

  Opmerking


  • #3
   Reanimatie in de dertiger jaren

   In de Dental clinics op Emmaplein hangt een defibrilator. Wie van de Zakstraat naar Emmaplein en terug rent, waarbij nog enige hindernissen moeten worden overwonnen – denk maar eens aan het stoplicht Hertogsingel – haalt de zes minuten niet.

   Opmerking


   • #4
    Tja, ik kan mij heel goed voorstellen dat zoń "defib" levens redt en ondersteun elke hulpverlening en getrainde vrijwilligers.

    Laat ik nu toevallig een hoogbejaarde man hier als buurman hebben wonen in de flat, die zoveel ziekten en kwalen heeft (status ongeneeslijk ziek) dat die GODMILJAAR riep toen hij bijkwam op het ziekenhuis bed. (excuus voor de vloek)

    Het getrainde personeel van de ambulance had zijn uitdrukkelijke wens niet gereanimeerd te willen worden in zń portemonnee, naast de lijst van medicamenten die hij gebruikt, over het hoofd gezien.

    Hij draagt nu een notitie onder zijn Overhemd op de borst.

    tja wat zegt men daarvan.
    iets te oud voor re-educatie
    iets te jong voor afschrijving
    m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

    Opmerking


    • #5
     Zeer apart, deze houding van D66. Vlak voor de verkiezingen heeft wethouder Damsma (van diezelfde D66) immers een raffel plannen om meer AED's bereikbaar te maken afgeschoten, want te duur en onnodig!

     Opmerking

     Bezig...
     X