Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Einde vlam Minckeleers?

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Breur
  replied
  Minckelers moot branne

  Minckelers moot branne; Mia Dircke, Nancy Heuvels en Paul Berben zetten zich in voor het behoud van de echte vlam van Minckelers.

  Bron: facebook Paul Berben.
  Bestanden bijvoegen

  Leave a comment:


 • Gast
  Gast antwoordde
  Een forumlokkertje...?
  Wat mij een leuk idee lijkt, half/serieus, is de verlichting van de Maasbruggen. Sommige steden geven hun bruggen nml. een chique verlichting, Maastricht kan zich hier ook mee profileren. Voor de kosten te drukken tegen betaling voor de echte liefhebber...
  Verder het stadscarilion, tegen betaling lied naar keuze...
  De fontijn in het stadspark?

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Minckelers nu automaat.

  Minckelers is nu een automaat. Wie volgt?


  2 dec 2011:

  De jury schrijft in haar verslag dat deze drie ideeën op alle onderdelen voldoen aan de eisen van de wedstrijd: kostenvermindering, originaliteit, duurzaamheid en creativiteit.
  Space Collection is tot winnaar is uitgeroepen omdat het idee met de kunstautomaat zichzelf al bewezen heeft, er een uitgekiend plan voor financiering aan gekoppeld is en men bovendien creatieve oplossingen heeft bedacht voor de besteding van de mogelijke opbrengsten, met betrokkenheid van de bevolking.
  Wethouder Costongs voegt daar aan toe dat hij overleg wil opstarten over de besteding van de mogelijke opbrengsten van de kunstautomaat: “het is denkbaar dat wij dit geld besteden aan projecten in de buurten op het gebied van cultuurparticipatie en amateurkunsten. Wanneer duidelijk wordt om hoeveel geld het gaat, zullen wij met een voorstel komen.”
  Aan de prijs is een bedrag verbonden van €5000,- .

  Dagblad De Limburger 1 december 2012:

  Zonnepanelen moeten ervoor gaan zorgen dat de vlam van Minckelers ontsteekt als het voorgestelde betalingssysteem actief is.

  Maastricht
  Van onze verslaggever

  De kleine strip panelen wordt aangebracht op het beeld. "Esthetisch verantwoord, al zal een stukje altijd zichtbaar zijn”, zegt Luikenaar Joseph Vromans, die betrokken is bij de nieuwe vlam voor Minckelers. De opgewekte energie moet er vervolgens voor zorgen dat een klepje opent dat vervolgens de vlam ontsteekt.
  Het beeld aan de Markt moet er, als het betaalsysteem is geplaatst, ook een tweede attractie bij krijgen. Elke tiende betaler krijgt uit de automaat een papiertje met een gedicht van een Maastrichtse dichter, zegt Vromans. "En elke twintigste donateur krijgt een gratis toegangsbewijs tot een culturele instelling in Maastricht of Luik, al moeten we die details nog verder uitwerken.” Het idee met de bonnetjes wordt op dit moment al uitgevoerd bij de vlam van Space Collection in Luik. Een derde vlam, gestoeld op dezelfde ideeën, moet worden ontstoken in Aken. Vromans: "Zo hopen we de drie steden cultureel met elkaar te verbinden.” Verantwoordelijk wethouder Jacques Costongs (PvdA), zegt de nieuwe ontwikkelingen te steunen.

  Leave a comment:


 • wim54
  replied
  E-mail uit Italië maakt duidelijk: Minckeleers van origine zonder vlam


  De gemeente Maastricht kreeg tot op heden circa 120 inzendingen met ideeën om de vlam van Minckeleers op de Markt te laten blijven branden. Een vlam, zo werd vanuit Italië aan wethouder Jacques Costongs bekendgemaakt, die overigens pas sinds 1954 het standbeeld van de Maastrichtse wetenschapper extra glans geeft. Voor die tijd stond de wetenschapper – althans in de avond en nacht – in het donker op zijn sokkel. Op 2 december wordt bekend gemaakt wie het beste ‘Minckeleers met vlam idee’ heeft aangeleverd.

  Het hele verhaal op

  http://www.maastrichtaktueel.nl/emai...e-zonder-vlam/

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  E-mail uit Italië maakt duidelijk: Minckeleers van origine zonder vlam
  De gemeente Maastricht kreeg tot op heden circa 120 inzendingen met ideeën om de vlam van Minckeleers op de Markt te laten blijven branden. Een vlam, zo werd vanuit Italië aan wethouder Jacques Costongs bekendgemaakt, die overigens pas sinds 1954 het standbeeld van de Maastrichtse wetenschapper extra glans geeft. Voor die tijd stond de wetenschapper – althans in de avond en nacht – in het donker op zijn sokkel.
  (...)
  Tussen de binnengekomen reacties was er het mailbericht van mevrouw Marita Schropp uit Italië, die meldde dat haar vader Rudolf, een ovenbouwkundige die woonde aan de Plateauweg, het idee voor de brandende vlam ontwikkeld heeft. De heer Schropp had aan zijn huis een uithangteken van de Griekse god Prometheus gehangen; hierin brandde ook een permanente vlam. Inmiddels zijn bij haar moeder de originele tekeningen gevonden, die de echtheid van haar stelling bewijzen. Het Regionaal Historisch Centrum heeft foto’s gevonden waaruit blijkt dat de lans van Minckeleers nog geen verbreding had aan het uiteinde; door dit opzetstuk werd de hitte vertraagd zodat de lans niet zou smelten. Een foto uit 1948 laat zien dat er aan de achterzijde nog geen gasleiding loopt, het meest overtuigende bewijs dat er indertijd nog geen sprake was van een vlam.
  Wethouder Costongs: "dit is ook voor mij een verrassend gegeven. Het beeld staat er vanaf 1904 en nu wordt duidelijk dat de vlam er pas 50 jaar later aan is toegevoegd. Dit historisch feit is blijkbaar uit ons en mijn collectief geheugen van de Maastrichtenaren verdwenen. Wij zullen bij de beoordeling van de binnengekomen reacties op de prijsvraag de mogelijkheid van het stopzetten van de vlam ook meenemen."


  Lees het hele bericht op MaastrichtAktueel.

  Leave a comment:


 • wim54
  replied
  'Vlam Minckelers blijft branden'

  De vlam bij het standbeeld van Minckelers blijft hoogstwaarschijnlijk branden. Wethouder Jacques Costongs heeft in elk geval goede hoop dat er een oplossing wordt gevonden om te bezuinigen op de stookkosten, zodat het vuur niet gedoofd hoeft te worden.

  Maastricht
  Van onze verslaggeefster

  In totaal zijn 120 ideeën bij de gemeente komen na een oproep om een oplossing te vinden. Overigens blijkt dat Minckeler niet altijd een vlam heeft gehad. Het beeld staat er al vanaf 1904, maar pas vijftig jaar later kreeg Minckelers een vlam.

  Leave a comment:


 • Dorus
  replied
  Directie Essent
  t.a.v. de heer P. Terium
  Postbus 689
  5201 AR ’s-Hertogenbosch
  Maastricht, 23 juli ’11
  Geachte heer Terum,
  Sinds 1904 brandt de vlam van Minckeleers op de Boschstraat, in het hart van Maastricht. Voor menig Maastrichtenaar een monument van betekenis.
  Vanwege de bezuinigingen staat de vlam van Minckeleers op het spel. Dat heeft 4 politieke partijen in Maastricht doen overwegen om een beroep op U te doen - als directeur van Essent.
  Ook wij begrijpen dat er bezuinigd moet worden, maar wij willen U verzoeken een gebaar te maken naar de inwoners en de stad Maastricht.
  We zouden het zeer op prijs stellen indien Essent de vlam voor de Maastrichtenaren weet te behouden door de vlam aan te bieden aan de stad Maastricht en haar Maastrichtenaren.
  Wij willen graag een suggestie doen die U wellicht kan helpen een heroverweging te maken m.b.t. het laten branden van de vlam van Minckeleers. Laat de vlam branden van bijvoorbeeld 6.00 uur ’s ochtends tot middernacht, dan wordt al aanzienlijk bespaard.
  Wij zijn ervan overtuigd dat de Maastrichtenaren die hun stad een zeer warm hart toedragen dit "warm gebaar" als een teken van uw betrokkenheid bij hun stad ten zeerste op prijs stellen.
  Gaarne van u vernemend,

  In 't hertsje vaan Mestreech,
  dao brant al jaore laank e leech,
  want Minckeleers hèlt dao de wach,
  op ziene sokkel daag en nach,
  en mèt die gaaspiep in zien hand,
  is heer bekind door gans 't land,
  want in Den Haag en Amsterdam,
  kin ederein dee maan, mèt die vlam

  Liberale Partij Maastricht Kitty Nuyts
  CDA Vivianne Heijnen
  CVP Jan Hoen
  Stadsbelangen Cindy Rooyen

  Leave a comment:


 • Haas
  replied
  Dat idee van die munt-automaat komt me verdacht bekend voor, dat heb ik al eens geopperd toen de eerste berichten over de niet meer gesubsidieerde vlam opdoken.

  Maar er kleefden op een of andere manier ook nadelen aan, de automaat kan stuk gaan, waardoor de vlam niet kan worden geactiveerd.

  Je kan de vlam ook volledig commercialiseren: vooral zakjapanners zullen ervoor in de beurs tasten:

  De VVV verzint een verhaaltje waarbij een connectie met Japan wordt gelegd (net zoals ze dat met ''the japanese door'' hebben gedaan). Voor wie niet weet wat de ''japanese door'' is: neem eens een kijkje op het pleintje waar ook de Mestreechter Geis staat. Hele hordes zakjapanners trappen erin.

  Met Minck op de foto, met brandende vlam, en daar 5 euro voor tellen. Betalen ze grif. Thuis weten ze echter niet waar die foto is genomen,maar dat mag de pret niet drukken.

  Leave a comment:


 • elletje
  replied
  El Loco


  Hopelijk niet! Zou een slecht voorteken zijn. Het 'doven van de vlam' is sowieso al een niet erg optimistisch stemmende metafoor...

  Leave a comment:


 • elletje
  replied
  hermanw

  Past dit op een of andere manier binnen het kader van 'Culturele hoofdstad'?

  Leave a comment:


 • elletje
  replied
  Clio

  Oe, ik durf het haast niet hardop te zeggen, maar voor de overname door Essent van de Nutsbedrijven leefde die vlam gewoon op gemeentelijk gas.

  Daar betaalden we zonder veel problemen allemaal aan mee, dus inderdaad: ergens moet er maar een potje voor gevonden worden. Tenslotte hebben we er ook allemaal lol aan.

  Leave a comment:


 • elletje
  replied
  Breur

  Ik ben eens aan het informeren hoe men dat in andere gemeenten doet bij vergelijkbare monumenten. Ook het kostenplaatje wil ik zien.

  Leave a comment:


 • elletje
  replied
  El Loco

  Een muntautomaat leek me op het eerste gehoor best grappig, maar inderdaad, niet erg hufterproof. Ik vind trouwens die muntautomaat in de Slevrouwe, waarmee de schijnwerpers in het koorgewelf aangaan, nog steeds één van de topattracties van Maastricht. Zo Italiaans! Ik loop er nooit binnen zonder daar een muntje in te gooien. Beter dan een bougieke, vind ik.

  Ik denk ook dat er maar gewoon een potje voor gevonden moet worden, gecombineerd met een zuinigere vlam. Misschien moeten we Essent gewoon eens lief aankijken. Die 40.000 euri kan voor zo'n bedrijf toch geen probleem zijn? Misschien zijn ze gewoon een beetje pissig dat ze dit al jaren doen, zonder dat iemand hun ooit bedankt.

  Nou, bedaank Essent, héél lief van jullie dat jullie dat al zoveel jaren doen! Enne, misschien nog een paar jaartjes erbij (omdat we zó blij zijn met jullie en zó dankbaar)?

  Leave a comment:


 • elletje
  replied
  Haas

  Er is een andere mogelijkheid: vooraf tijd kopen bij de gemeente. Niet voor een minuutje, maar voor een half uur of een uur. Beetje het systeem dat bij de Arc de Triomphe ook gehanteerd wordt. Daar kun je (lekker prijzig) voor 5 minuten 90 euro neertellen om het ding te laten verlichten.

  Leave a comment:


 • elletje
  replied
  Elvis

  Een muntautomaat wordt natuurlijk weer opengebroken en leeggeroofd... bovendien maak je er dan een soort kermisattractie van, hetgeen tamelijk respectloos is.
  Nee, laat ze maar ergens een potje vinden!

  Leave a comment:

Bezig...
X