Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Huisnummerbordjes (1)

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Huisnummerbordjes Maastricht (2)

  Verder onderzoek heeft opgeleverd dat de op de deurpost geschilderde, zwart ovalen huisnummers'bordjes' met witte cijfers minder specifiek waren voor Maastricht en Sint Pieter als gedacht. Ze zijn ook te vinden in de overige geannexeerde gemeenten of gemeente-onderdelen zoals Borgharen, Amby, Limmel, Heer, Heugem en Oud-Vroenhoven (dit is: Biesland, Wolder, Caberg en Nederlands Smeermaas). De enige uitzondering vormt Itteren, waar afgeronde rechthoekige geƫmailleerde blauwe plaatjes met witte cijfers de oudste nummering schijnen te vormen.

  Inmiddels is tevens gebleken dat buiten Maastricht niet alleen in Geleen, maar ook in Eijsden, Noorbeek en Valkenburg zwarte geschilderde ovalen met witte cijfers werden gebruikt.

  Voor een up to date overzicht zie het kenniscentrum op de website www.zoekplaatjes.nl. Hieronder een duidelijk voorbeeld van zo'n huisnummer, afkomstig uit de zoektocht (een jaar geleden alweer ) naar het woonhuis van overste Boellaard.


  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 9 februari 2020, 20:37.

  Leave a comment:


 • Haas
  replied
  Binnen de singels kom ik de geschilderde huisnummers ook nog sporadisch tegen. Onder meer bij het deels omgenummerde deel van de Meester Ulrichweg, waar zowel het oude geschilderde als het nieuwe emaillen huisnummer naast de voordeuren staat/hangt.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Olijfje:
  Wat let je Herman om de kwast ter hand te nemen?

  Hermanw:
  Een goede vraag, Olijfje! Het heeft eigenlijk wel iets, zo'n geschilderd huisnummer he?

  Olijfje:
  Vooral omdat je nu weet dat 't tamelijk uniek is?
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 9 februari 2020, 20:38.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Hermanw:
  Zoals gezegd, het nummer is niet meer echt leesbaar, maar ooit was het 17
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 4 oktober 2013, 17:37. Reden: link weggehaald, want niet meer juist

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Hermanw schrijft:
  Klopt, een ovale geschilderde zwarte achtergrond met daarop witte cijfers. Een foto maken zal wel lukken, mijn eigen huis (1947) heeft nog zoiets, wel niet meer goed leesbaar.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Hermanw schrijft:

  Hier in Geleen heb ik dat toch ook vaker gezien. Ook witte cijfers op een zwarte achtergrond, de cijfers zijn wel strakker, rechter. Ik weet niet in welke periode men dat deed en of dat systematisch gebeurde.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Geschilderde huisnummer'bordjes'

  Weet iemand of dergelijke bordjes in de andere omliggende gemeenten werden gebruikt? Zijn er bv. in de oude dorpskernen van Borgharen, Limmel, Heer, Heugem, Caberg of Wolder dergelijke huisnummer'bordjes' bekend?
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 9 februari 2020, 20:36.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  started a topic Huisnummerbordjes (1)

  Huisnummerbordjes (1)

  Sinds 1888 werden in Maastricht de huisnummers als een zwart ovaal met witte cijfers rechtstreeks op de gevel of stenen deurpost geverfd.

  De Maastrichtse 'bordjes' zijn uniek in Nederland. Voor zover bekend is dit systeem nergens anders toegepast, behalve in de aanpalende Gemeente Sint Pieter. Op veel plaatsen hebben de nieuwe eigenaren van historische panden de historische zwarte ovalen gehandhaafd. Als je door het centrum of door Sint Pieter wandelt, kom je er nog veel tegen.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 7 mei 2015, 16:35. Reden: niet werkende link gewist
Bezig...
X