Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Dodenherdenking 2024

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Dodenherdenking 2024

  Herdenkingsplein of Koningsplein?

  Nog een paar dagen en het is weer 4 mei, dodenherdenking.

  In Maastricht kun je kiezen naar welke herdenking je wilt gaan.
  De (min of meer) officiële herdenking vindt plaats op het Herdenkingsplein.
  Een toepasselijke naam en deze plek is ooit gekozen toen het in alle redelijkheid niet meer mogelijk was om te herdenken bij het Limburgs bevrijdingsmonument aan het Koningsplein i.v.m. de aanleg van de A2 tunnel.

  Maar inmiddels ligt de A2 al bijna 8 jaar (!!) onder de grond, maar de officiele dodenherdenking is, na een besluit van het Maastrichts Comité Dodenherdenking in 2018, niet teruggekeerd naar het Koningplein.
  Gelukkig hebben enkele vrijwilligers van mn. Wijckerpoort toen het initiatief genomen om dan maar een herdenking op eigen titel te houden.
  En met succes.
  Ieder jaar zie ik op 4 mei meer mensen naar het Koningplein komen om aan de voet van het Limburgs bevrijdingsmonument te herdenken.

  Waar gaat u voorkeur naar uit?
  Herdenkingsplein of Koningplein?


  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

 • #2
  Mijn voorkeur
  HET Koningsplein daar hoort het thuis. Het is tijdelijk verplaats tijdens de tunnelbouw .

  Opmerking


  • #3
   Exact om 20.00 uur stopte het met regenen

   Ondanks dat de regen met bakken uit de lucht kwam, waren er vandaag toch ongeveer 400-500 mensen aanwezig bij de Dodenherdenking op het Koningsplein te Maastricht.


   Drukker dan het Herdenkingsplein
   Het blijft indrukwekkend om deze herdenking ieder jaar weer te beleven aan de voet van het Limburgs Bevrijdingsmonument.
   Ik weet niet hoeveel mensen de min of meer officiele Dodenherdenking op het Herdenkingsplein hebben bijgewoond, maar afgaande op een foto in De Nieuwe Ster waren het er zeker geen 400.
   Her lijkt er steeds meer op dat het volk van Maastricht steeds meer kiest voor een herdenking op het Koningsplein i.p.v. op het min of meer verscholen liggende Herdenkingsplein in de binnenstad.

   Geen demonstratie
   Waar iedereen toch een beetje bevreesd voor was, was de angst dat demonstranten dit jaar de dodenherdenking zouden aangrijpen en verstoren om aandacht te vragen voor de oorlog tussen Israël en Hamas in mn. Gaza.
   Er was ruimschoots politie en handhaving ter plaatse bij het Koningsplein, maar gelukkig lieten de demonstranten verstek gaan.

   Exact om 20.00 uur werd het 2 minuten doodstil en..... stopte het met regenen.
   Laten we hopen dat het stoppen van de regen symbool staat voor een toekomst met meer verdraagzaamheid en minder polarisatie en dus een einde maakt aan alle onrust waar dan ook in de wereld!
   Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

   Opmerking


   • #4
    Zelfs de regen wolken hebben respect voor de mensen
    op het koningsplein.

    Opmerking


    • #5
     Poll over locatie Dodenherdenking

     In De Nieuwe Ster staat een poll over waar de Dodenherdenking volgens U moet worden gehouden.
     Op het Herdenkingsplein, zoals het comité Dodenherdenking Maastricht wil, of op het Koningsplein de plek waar de herdenking sinds 1989 plaatsvond.

     De herdenking op het Koningsplein werd - terecht - tijdens de bouw van de A2-tunnel (tijdelijk) verplaatst naar het Herdenkingsplein.
     Maar in 2017 keerde de herdenking niet terug en hield het comité Dodenherdenking Maastricht vast aan het Herdenkingsplein.
     Maar vertegenwoordigt dit de wens van de meerderheid van de Maastrichtse bevolking?

     U kunt hier stemmen voor het Herdenkingsplein of het Koningsplein of voor een herdenking op zowel het Koningsplein en het Herdenkingsplein.
     Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

     Opmerking


     • #6
      Leuk een Poll of ook wel heel erg beperkte enquête.

      Weet U, de helihaven op de grote griend daar lande de koningin en haar man al enkele keren.
      En de dag nadien kon je ook vuurwerk vanaf de Wilhelminabrug en de grote griend zien 's avonds "de nationale dag van de bevrijding".

      Voor diverse Maastrichtenaren een prachtig moment om eens met de hele familie te voet of stadsbus te komen kijken en hun gezindheid en samenhorigheid te tonen.

      Nu is de grote griend helemaal NIKS. Als er één skate border per dag komt is het veel.
      Aan de groene loper die niet groen is en het Koningsplein is al voldoende geld gespendeerd.
      Doe eens iets met een zeer centraal gelegen locatie die in de vergetelheid raakt!

      Sommigen kennen het nog, na die helihaven kwam er een grote industriële doos liggen, waar voor het eerst de passar malam van Maastricht werd gehouden, maar ook hoge circus tenten met olifanten etc.
      Als de plannen aan de Maas doorgaan op de plek van het Landbouwbelang is een activering aan de overzijde, de grote griend en vergeten platte zaal een passende plek voor grote hoeveelheden mensen.

      Maar vooral met het rode dorp in herinnering waar talloze mensen het leven lieten is de grote griend aan de Fransiscus Romanus weg een juiste plek.      Iets te oud voor re-educatie
      iets te jong voor afdanking
      m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

      Opmerking


      • #7
       Voor een Amerikaan die z'n 6 broers tijdens de WereldOorlog 2 in Europa tijdens de bevrijding heeft verloren, waarmee we nog contact hebben, ben ik nog eens gaan kijken met de bus 350 op de begraafplaats net voor Margraten.

       Wat een prachtige aanvulling, dat nieuwe gebouw van Kaan Architecten, sereen en uitermate stemmig in het landschap ingebed.

       Toch eens een bezichtiging waard hoor. Met de bevrijding in het achterhoofd.
       Iets te oud voor re-educatie
       iets te jong voor afdanking
       m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

       Opmerking

       Bezig...
       X