Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

De nieuwe ENCI Groeve

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • wim54
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
  Je moet maar zin hebben met dit achtergrondgebrom. Bovendien vind ik, dat je zo weinig mogelijk in de buurt moet komen van nesten, ook met webcams.
  Breur zouden er tegenwoordig geen webcams met telelens wezen?

  En ja als het schadelijk zou wezen dan ben het volkomen met u eens,
  maar ik denk dat de oehoe dan wel een ander gedrag zou vertonen.

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  Adopteer nu een

  Oehoe

  En maak kans op een speciale excursie

  gratis voetreis naar de Oeral


  Der Uhu nutzt als Brutplatz auch von Menschen geschaffene Steinbrüche


  de youtube nieuwe ENCI groeve heeft meer waaheidsgehalte

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Je moet maar zin hebben met dit achtergrondgebrom. Bovendien vind ik, dat je zo weinig mogelijk in de buurt moet komen van nesten, ook met webcams.

  Leave a comment:


 • wim54
  replied
  Ook dit is iets moois uit de Enci groeven

  http://www.beleefdelente.nl/vogel/oehoe

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  Iets realistischer wellicht: vandaag dit artikel in de krant over de voortgang van het plan 'ENCI Transformeert'.
  Blokbrekers zijn terug
  • Vanaf 9 april gaat bij de ENCI-groeve het ‘tijdelijke theehuis’ open. Elke zondag zal het theehuis geopend zijn.
  • Bij de visvijver wordt een terras aangelegd om de drankjes en versnaperingen van het theehuis te nuttigen.
  • Het tijdelijke theehuis is een houten chalet. Op termijn komt er een echt theehuis aan de oever van de vijver.
  • Vanaf het theehuis worden diverse wandel-, fiets- en mountainbike routes uitgezet.
  • Vanaf 30 april gaat het pontje over de Maas bij Kasteel Hoogenweerth weer in de vaart.

  door Vikkie Bartholomeus

  Geen graafmachines, maar blokbrekers aan het werk bij ENCI. In de groeve wordt een nieuwe toegang gemaakt naar De Schark. De gang is onderdeel van de transformatie van ENCI, maar ook een eerbetoon aan het bijzondere oorlogsmonument.

  Kerstnacht 1944. In de ondergrondse mergelgangen van groeve De Schark vieren enkele honderden Amerikanen opeengepakt de nachtmis bij kaars- en lantaarnlicht. De New Yorkse pater Dobrzynski gaat voor in het gebed; broeder Radbouw Haarsma van de Beyart begeleidt de gezangen op het harmonium, en de soldaten spelen ook kerstliederen op gitaar. De sfeer is gespannen. Maastricht mag dan wel bevrijd zijn, maar de Duitsers rukken op in het Ardennenoffensief. De meeste soldaten zullen de komende dagen vertrekken naar het front. Na de mis zetten militairen hun naam in een gladgestreken mergelwand. De foto’s van dit tafereel zijn huiveringwekkend, want voor de meeste jongens was dit hun laatste kerstnacht. Van de 800 bij Maastricht gelegerde soldaten - onder meer bij De Schark - kwamen er slechts 55 terug van het slagveld.

  De opschriften in groeve De Schark staan inmiddels geregistreerd als formeel oorlogsmonument. Het is een bijzondere plek. Zo bijzonder, dat cementfabriek ENCI de afgelopen decennia bewust het gangenstelsel van De Schark onaangetast heeft gelaten. „Oud-directeur Jan de Jong zei al: ‘Dit gaan we natuurlijk niet afgraven. Hier moet je vanaf blijven’.”

  Directeur Peter Mergelsberg van de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied tuurt naar de enorme mergelwand waarin een opening gaapt. Het is misschien wel honderd jaar geleden dat traditionele blokbrekers hier mergel dolven door gangen uit te zagen, maar anno 2012 wordt er in de groeve opnieuw een gang gemaakt. Een ongeveer veertig meter lange gang moet uitkomen op het gangenstelsel van groeve De Schark. Als de ENCIgroeve straks een natuur- en recreatiegebied geworden is, wordt De Schark vanuit de groeve toegankelijk. En vice versa: gekeken wordt of bezoekers voor de ENCI-groeve vanaf de Van Schaikweg bovenop de berg via de gangen van De Schark naar binnen kunnen.

  Het graven van de gang - die ongeveer een miljoen euro kost - wordt gedaan door mergelspecialist Fer Rouwet uit Terlinden en zijn medewerkers. Ongeveer een meter per dag vorderen ze. „Eigenlijk gaat het op dezelfde manier als honderd jaar geleden. Alleen doen we het nu met een elektrische zaag; tot 1983 deden we alles nog met de hand.” De blokbrekers zagen steeds grote rechthoekige blokken uit het massieve mergel. Als de blokken aan alle zijdes los zijn, worden ze van de achterwand ‘afgebroken’. Een paar tikjes op de gele steen maakt voor de kenner duidelijk hoe de kwaliteit is, waar natuurlijke breuken lopen. „Je moet altijd oppassen, maar eigenlijk sta je hier veiliger dan buiten.Want dit is massief hè.” Honderden meters gang heeft Rouwet op deze manier uitgezaagd, onder meer in de groeve in Sibbe, maar ook in de Valkenburgse Gemeentegrot. Is hij alert op het aantreffen van een fossiel als mosasaurus Bèr? „Ik vind liever een dier dat ze nog niet kennen”, lacht hij. „Als je een mosasaurus vindt, noemen we die niet Bèr maar Fer”, grapt Mergelsberg. De uitgezaagde mergelblokken worden later beschikbaar gesteld aan kunstenaars.

  Poort en afdak van de nieuwe mergelgang worden ontworpen met biodiversiteit in het achterhoofd; zo moeten vleermuizen gemakkelijk in De Schark onderdak kunnen vinden. Peter Mergelsberg ziet de nieuwe toegang niet alleen als onderdeel van het Plan van Transformatie, maar ook als een morele plicht om het oorlogsmonument beter toegankelijk te krijgen. „Het moet echt een herdenkingsplek worden, geen toeristische attractie. Je moet hier straks met een bepaalde eerbied naar binnen gaan.”

  (Bron: Dagblad De Limburger, 27-3-2012)
  Bestanden bijvoegen

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Laat de maker van dit filmpje (Etienne Courtens) nu ook nog een oud leerling van mij zijn. Toch niet slecht les gegeven.

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  't Is wel een giller, dit filmpje!

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  IK heb inmiddels als contact opgenomen met prins Bernard en Pistolen Paultje om dit te voorkomen.

  Leave a comment:


 • Caesar
  started a topic De nieuwe ENCI Groeve

  De nieuwe ENCI Groeve

  [ame]http://www.youtube.com/watch?v=r4ME-QUWDmM[/ame]
Bezig...
X