Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Tapijn Kazerne: zo?

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • LifeInMaastricht
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
    De Heksenhoek, de allerlaatste Maastrichtse impasse

    Eerlijk gezegd krijg ik het daarvan een beetje benauwd, temeer, omdat ik dat stukje een beetje snel heb geschreven, er vandaag nog tenminste één pertinente fout in stond en ik inmiddels nogmaals wat heb gecorrigeerd.
    Beste mevrouw Evers, als u me kunt zeggen wat die pertinente fout is (in de tekst) en wat er gecorrigeerd kan worden, dan doen we dat!
    Uw eerste stuk heeft 16.338 mensen bereikt, is 803 keer gelezen.

    Verder is uw aanvulling in een aparte notitie geplaatst, onder de titel Heksenhoek. https://www.facebook.com/notes/blief...19069254788397

    Daar heeft Charles Eyck jr. kleinzoon van en huidige eigenaar van het voormalige atelier, een leuk stuk over staan op de pagina van hun stadsloft/vakantiehuis

    https://www.facebook.com/Heksenhook/...87478301616026

    Stichting Maastricht Vestingstad is een van de serieuze gesprekspartners van de gemeente in de plannen voor Tapijn. Zij willen pertinent geen bres in die stadsmuur.
    Dat hebben ze in elke fase van de concepten, visie en schetsen aangegeven.
    Last edited by LifeInMaastricht; 26 februari 2016, 19:35.

    Leave a comment:


  • Breur
    replied
    Wellicht kun je tussen het struikgewas en de bijbouwsels nog de oude gleuven van de valpoort ontdekken?

    Leave a comment:


  • koiranou
    replied
    Ik vermoed dat aanvankelijk slechts in tijden van gevaar obstructies in waterpoorten zullen zijn gegooid en dat bij hoogwater in de stad overstromingen normaal zullen zijn geweest. Op enig moment zullen blijvende constructies in gebruik zijn genomen tegen invallen en overstromingen. Vanaf dat moment begint toentertijd. Ook oude foto's kunnen inzicht geven in de constructie van de schutsluis.

    Leave a comment:


  • Breur
    replied
    Welke tijd bedoel je met toentertijd koiranou?

    Leave a comment:


  • koiranou
    replied
    Grapje?
    Nee! Een lelijk ijzeren geraamte met enkele houten en veel betonnen balken. Zijn er oude tekeningen hoe de situatie toentertijd was?
    Vorig jaar was bij onderhoud zoveel van de sluis verwijderd dat er een fraai uitzicht op de muur met poterne en een duidelijke toegang tot de stad zichtbaar waren. Nu was/is bij hoge waterstand een afsluiting nodig. Is het met de huidige (technische) kennis niet mogelijk om aan beide voorwaarden te voldoen?
    Last edited by koiranou; 5 november 2017, 09:45.

    Leave a comment:


  • Vaan Huure Vertèlle
    replied
    Nao bis veer unne bezörgde breef geriech hadde aon 't Riekdeens vaan Erfgood, kraoge veer dit antwoord:

    Hartelijk dank voor uw belangstelling over de plannen voor de Tapijnkazerne en uw betrokkenheid bij het erfgoed in Maastricht. De opgave om de universiteit uit te breiden vraagt om een verbinding tussen de universiteit en de kazerne. De manier waarop is echter nog onderwerp van gesprek. Het gepresenteerde plan is geen definitief plan maar een visie op de opgave. Ik begreep van de heer Minis van de afdeling erfgoed van de gemeente Maastricht dat reacties daarop welkom zijn.

    Aangezien het een rijksmonument (28013) betreft is uiteindelijk een omgevingsvergunning vereist die getoetst zal worden op de omgang met de cultuurhistorische waarden. Deze toets zal in ieder geval worden gedaan door de gemeentelijke adviescommissie en afhankelijk van de aard van de ingreep ook door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed namens de Minister.


    Véér zien in eder geval wel benuid aon wat veur unne kant eus Gemeinte steit !!

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Grapje zeker?
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 21 februari 2016, 18:08.

    Leave a comment:


  • koiranou
    replied
    Ook ik bezocht de poterne bij de Reek. Ik schrok van de detonerende schutsluizen! Is hiervoor een omgevingsvergunning verkregen?

    Leave a comment:


  • Vaan Huure Vertèlle
    replied
    Alle ouge zien geriech op uzze Stadsmoer mer 't rechhokeg gebouw op de video wat ze wèlle goon bouwe bederf astrein alsnog de ganse awwerwètse oetstraoling vaan 't Stadspark want geer moot neet vergete bis dees gebouwe vaan de Tapien Kazern datere oet 1919.
    Kinne ze noe neet oet respec veur Mestreech un nui gebouw wat historisch vaan boete oet zuut en vaan binne modern, bouwe.
    Daor zien architecte die dao-in ouch gespecialiseerd zien of is dit noe es inwoener vaan Mestreech te vaol gevraog.

    Ze höbbe Mestreech in de 19de iew ouch wèlle Metropolisere es Jef Habets (zaoleger) 't ouch al zaog aonkoume en toen hadde de inwoeners ouch inspraak, laot eur stum hure en sjriew 't vaan de dake reep de Gemeinte uuch toen ouch touw, mèr oeteindelek woort de historie vaan us stad Mestreech, toch stein veur stein aofgebroke.

    Dao zien hiel get handteikeninge akties gewees in us stad bis veer de Woerheid dao-achter zelf köste aonhure op de openbaar tribuun.
    Die handteikeninge weure daan aongebooje bij de Börgervaajer en steiste optimisties mèt unne foto in de Gezèt, mèr t maak neet oet biste geluiveg bis of nog zoen werm hart höbs veur eur stad Mestreech, es zie vinde bis hun eige plan beter is veur de Stad, daan geit 't zoe wie zoe door en daan höbste diech drök gemaak um nix.

    Iemes vaan un Mestreechse partij vroog veurwat de inwoeners handteikeninge mooste inzamele es `t College toch al wis bis ze 't zouwe aofwieze.
    Hei op hoorte veer 't antwoord: bis ze Verpliech waore um dees zitting te hawwe umtot 't aontal handteikeninge Wèttelek voldege die daor veur nudeg zien ?!

    Enfin, veer make us toch wel zörrege euver 't behaajd vaan us Stadspark es veer de touwkoms planne zien.
    Al die loup paajer vinde veer toch get te vaol vaan 't gooje same mèt die groete parkeerplaots.
    Sjus wie aandere hei op 't forum penne is en moot 't Stadspark un rös-oord blieve veur lui en Netuur.

    Zoe wie veer sjriftelek höbbe vernome vaan de Riekdeens vaan Erfgood kin ederein inspraok geve aon 't plan (video).

    Veer hope op Maondag 29ste fibberwarie um 20:30 oor · Gebouw Z, Tapien kazern 21, bis hiel vaol inwoeners vaan binne en boete Mestreech present zalle zien !!
    Via een Europese aanbesteding is Team Tapijn als winnaar uit de selectie gekomen voor de transformatie van de voormalige Tapijnkazerne in Maastricht. Op maandag…

    Leave a comment:


  • Breur
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
    Afstrepend kom ik tot de conclusie dat de huidige Heksenhoek in Maastricht het enige nog resterende voorbeeld is van zo'n historische impasse, een laatste herinnering van de oude bebouwing onder de stadsmuur. Zou dat niet ook een reden kunnen zijn om deze oase van rust met hand en tand te verdedigen?
    Inderdaad Ingrid!

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    De Heksenhoek, de allerlaatste Maastrichtse impasse

    Oorspronkelijk geplaatst door LifeInMaastricht Bekijk bericht
    Mevrouw Evers, uw stuk is bijzonder goed ontvangen, u heeft veel mensen blij gemaakt. Het is volgens de teller 600 keer gelezen, maar het heeft 11.334 mensen bereikt.
    Eerlijk gezegd krijg ik het daarvan een beetje benauwd, temeer, omdat ik dat stukje een beetje snel heb geschreven, er vandaag nog tenminste één pertinente fout in stond en ik inmiddels nogmaals wat heb gecorrigeerd.

    Al naar gelang de plannen naar buiten worden gebracht, begrijp ik dat er zowel links als rechts van waterpoort De Reek aan een doorbraak door de muur wordt gedacht. Gezien vanuit het park gaat het links van De Reek om een bestaande verbinding in de vorm van een poterne, een 'servicetunneltje' voor de sluizen van de waterpoort. Tollers bijzondere foto's van die poterne laten zien hoe diep en breed de muur eigenlijk is. Tevens is duidelijk, dat het aanwenden van dit tunneltje als basis voor een fietsverbinding geen optie is. Ik ben beslist geen vestingdeskundige, maar ik geloof dat deze poterne de enige is die we nog in de stadsmuur hebben. (Een poterne is iets anders dan een kazemat). Ze moet dus gekoesterd worden als een waardevol onderdeel van de nog resterende stadsverdediging en niet worden verruïneerd ten gunste van een nutteloze bevlieging.

    Wordt de doorbraak gerealiseerd ten oosten van De Reek, dan komen we in de Heksenhoek uit. In gedachten ben ik nog eens de gehele vesting rondgelopen en heb geconstateerd dat de Heksenhoek niet alleen een verstild stukje Maastricht is (op zich al zeldzaam), maar dat dit straatje nog een andere belangrijke eigenschap heeft. Het is het enige hoekje dat nog herinnert aan de wijze waarop in vroeger eeuwen het stratenplan ondergeschikt werd gemaakt aan de vestingstatus. Tot 1867 was de stad immers 'opgesloten' binnen de ring van de stadsmuur en kon men haar alleen verlaten via een van de zeven stadspoorten. Eeuwenlang liepen daardoor tal van straten en steegjes dood tegen de wal, hetgeen goed te zien is op oude plattegronden. De huidige Maagdendries, Capucijnenstraat, Hoog Frankrijk, Zakstraat, Calvariestraat, Heksenstraat, Zwingelput, Begijnenstraat en het straatje dat van de Helpoort doorliep tot aan de (huidige) trap naar het rondeel De Vijf Koppen: ze eindigden allemaal tegen de stadsmuur. Wie bekend is in Luik, weet dat daar nog altijd tal van dergelijke impasses bestaan, al lopen ze daar dood tegen de berg.

    In Maastricht zijn alle doodlopende straten aan de noord- en westzijde van de stad door het slechten van de muur vrij komen te liggen, en dat geldt ook voor het toen veel kleinere Wyck. Wel had daar al eerder in de Stationsstraat de vrijwel vergeten Stationspoort kortte tijd vóór de opheffing van de vesting met twee smalle doorgangen een doorbraak gerealiseerd in de oostelijke walmuur. Alleen aan de zuidzijde bleven op de linkeroever in het park twee gedeelten van de muur behouden; daar resteerden na de afbraak in 1867-1870 vier doodlopende straatjes. Met de doorbraak van Poort Waarachtig (1888 ) werden de Begijnenstraat en wat nu Vijf Koppen heet, van twee zijden bereikbaar. En toen het eeuwenlang dichtgemetselde Nieuwenhofpoortje weer werd geopend en er een (eerder nooit bestaande) voetgangersbrug kwam naar het park, was ook de Zwingelput voor het eerst in de geschiedenis van twee kanten bereikbaar. Overigens werd deze straat pas echt ontsloten door het afgraven van de stedelijke Knijnsberreg (waar konijnen werden gefokt voor de slacht) en de aanleg in 1911 op die locatie van de Nieuwenhofstraat.

    Afstrepend kom ik tot de conclusie dat de huidige Heksenhoek in Maastricht het enige nog resterende voorbeeld is van zo'n historische impasse, een laatste herinnering aan de oude bebouwing onder de stadsmuur. Zou dat niet ook een reden kunnen zijn om deze oase van rust met hand en tand te verdedigen?
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 21 februari 2016, 18:15. Reden: aanvulling

    Leave a comment:


  • LifeInMaastricht
    replied
    Op de valreep.
    Mevrouw Evers, uw stuk is bijzonder goed ontvangen, u heeft veel mensen blij gemaakt. Het is volgens de teller 600 keer gelezen, maar het heeft 11.334 mensen bereikt.
    Dus nogmaals dank! Wanneer ik tijd heb vertaal ik het naar het Engels voor de internationale stadsgenoten.

    Beste Toller, prachtige foto's! En wordt met "vierde stand" de ambtenarij bedoeld, oftewel de vierde macht?

    Afgezien van een intacte stadsmuur, is het streven ook een fietsvrij park. Of in ieder geval, geen aangelegde fietspaden dat het fietsverkeer legitimeert.
    Vanmorgen werd ik door een luid bellende fietser aan de kant gedirigeerd terwijl ik van een afstandje naar de muur en gewraakte locatie keek.
    Dat vond ik niet echt een probleem, als ik eerlijk ben. Het is toch niet zo dat er drommen fietsers voorbijrazen in het park?
    Met echte fietspaden daar wordt het een ander verhaal.

    Liever niet, dus.

    De rust, de enclave van het park, dat heeft de mens nodig.

    Voor mij hoeft ook die zogezegde transparantie en open overgangen met Tapijn niet. Er mag best een scheiding worden aangebracht tussen de diverse functies in die openbare ruimte.
    Natuurlijke scheidingen, walnotenbomen fruitbomen hazelnootstruiken.
    Met een bankje aan de overkant en gesloten ogen is de kans aanwezig dat je van kibbelende stadsmussen en spreeuwen kunt genieten, dan.

    En het hoeft toch allemaal niet zo enorm veel geld te kosten!

    Leave a comment:


  • Toller
    replied
    Ik denk dat we de focus m.b.t. de doorbraak van de walmuur ruimer moeten gaan stellen. Hieronder de visie van de gemeente, op- en aanmerkingen van het buurtplatform en in rood een arrogante reactie van de vierde macht.

    Visie Transformatie Tapijnkazerne 2014-2023 “Tapijn als open leerlandschap”

    "Ook voor fietsers geldt dat een verbinding met de Tongersestraat een belangrijke wens is. De verbinding door de walmuur is hiervoor niet geschikt, dus hiervoor zal een alternatief gezocht moeten worden. Uitgangspunt is dat deze verbinding een aantrekkelijk alternatief vormt op het fietsen over de wandelpaden in het Aldenhofpark,wat niet is toegestaan. Bekeken moet worden of een deel van de wandelpaden opengesteld kunnen worden voor fietsers. Uitgangspunt hierbij is dat er geen conflicten ontstaan met de wandelaars rondom het dierenpark." (pagina 34)

    "De aparte fietsverbinding door het gebied refereert aan de oude Jekerarm en zou via de Hubertuslaan en van Heylerhofflaan de route zijn naar de Hoeg Brögk. Eerder wezen we op het eigenzinnige gedrag van de fietsers en de door u voorgestelde route zal nimmer gebruikt worden. De route voor en door fietsers: dwars door de parken, over wandelpaden en grasvelden zal de kortste route blijven. Verdere suggesties over voorbeeldig gedrag door fietsers, wandelpaden bestemmen voor fietsers, conflictoplossend en een kwalitatief goed samenvallend gebruik van het gebied door studenten en parkbezoekers is luchtfietserij. De fietser fietst overal waar het maar mogelijk is en houdt geen rekening met borden en aanwijzingen." (pagina 35)

    Reactie van het Buurtplatform Villapark, Sint Pieter en Jekerdal

    "Blz. 34. Er wordt gestreefd naar een verbinding over de sluis in de walmuur tussen park en universiteitsterrein. Met een beetje gezond verstand moet men tot de conclusie komen dat dit een zeer fantasierijke veronderstelling is die niet is uit te voeren zonder zeer ingrijpende maatregelen in historische structuren. Menig historicus zal daar niet blij van worden."

    Reactie gemeente Maastricht: De hierboven beschreven opmerkingen op blz. 33 t/m 35 nemen wij voor kennisgeving aan, maar vragen ons inziens niet om een verduidelijking of aanpassing van de visie. (juni 2014)

    Wat kun je hieruit concluderen dat het lijdende voorwerp de poterne wordt, gelegen westelijk van de sluis De Reek . De bestaande poterne zal daarom dienen te worden te verbreed en verhoogd. Om de zuidelijke ingang (veldzijde) te bereiken hoeft er geen brug over de rivier Jeker te worden gebouwd. Aan de stadszijde bevindt zich de in- uitgang op het terrein van de Universiteit Maastricht, dus van deze zijde zijn geen problemen te verwachten. De poterne is met een beetje mazzel 1.80 meter hoog en 1 meter breed. De bestaande doorgang wordt ingrijpend aangepast, waardoor de vestingfunctie van de historische poterne en het vestingzicht voor eeuwig verdwijnt.




    Links is de poterne zichtbaar, dus ook de schutsluizen dienen te verdwijnen.




    Ingang poterne aan de stadszijde.



    Doorblik door de poterne van noord naar zuid.
    Last edited by Toller; 20 februari 2016, 10:48.

    Leave a comment:


  • Karel de Kale
    replied
    Het is overigens niet de eerste keer in de recente geschiedenis dat er gedachten zijn over een nieuwe opening in de walmuur. Eind jaren tachtig, begin negentig lag er een concreet bouwplan om bij de collegezaal in het park van de Jezuïten een lang venster te maken in de walmuur. Voor dit plan van de hand van Jo Coenen was al bouwvergunning aangevraagd en lag ter goedkeuring voor bij de provincie. Naar mijn beste weten is het plan daar pas gesneuveld omdat Gedeputeerde Staten voor dat onderdeel geen "verklaring van geen bezwaar" wilde afgeven.

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Tja, het is maar hoe je het leest en zoals Toller het hierboven nog eens herhaalt, ben ik eigenlijk niet zo gelukkig met die gemeentelijke uitspraak. Die poterne (uitvalspoortje) is zeker niet geschikt en het probleem blijft hetzelfde, alleen loopt de route dan over het huidige terrein van de universiteit aan de Tongersestraat. Maar wat moet je dan na sluitingstijd als de toegangspoort aan de Tongersestraat gesloten is? En de vraag blijft hetzelfde: waarom niet honderd meter omrijden door het park?

    Leave a comment:

Bezig...
X