Oorspronkelijk geplaatst door Rubke
Bekijk bericht
Oorspronkelijk geplaatst door Rubke
Bekijk bericht
Vooralsnog zie ik nut en noodzaak niet om diverse plattegronden als lagen met elkaar te mengen in een (semi)-professioneel grafisch programma.
Maar dat kan me alsnog uitgelegd worden.
Bedenk ook, dat de oude plattegronden van Maastricht maar een doel hadden: het juist weergeven van de vestingwerken voor militaire doeleinden.
Het juist weergeven van de gebouwen en het verloop van de straten was niet belangrijk en werd veelal gekopieerd van eerder gedrukte plattegronden.
Trouwens, zo groot was Maastricht nu ook weer niet binnen de vestingwerken, en er verdwalen als inwoner deed men ook niet.
- Geschiedenis van het kadaster in Nederland.
Tot het einde van de 18e eeuw kende het gebied van het huidige Koninkrijk der Nederlanden geen eenlijnige administratie van onroerend goed.
Hoewel al eerder pogingen waren ondernomen hierin verandering aan te brengen, bleef de administratie rommelig en gedateerd.
Hierdoor was het niet mogelijk om juiste waardebepalingen en belastingaanslagen te geven.
- Hollands Kadaster
Pas met de totstandkoming van de eenheidsstaat Nederland in 1798 werd, in lijn met het Franse ideaal egalité, getracht een rechtvaardige belastingheffing in te voeren.
Om dit doel te verwezenlijken, werd een administratieve organisatie opgezet per departement.
In 1810 en 1811 werd het gehele grondgebied in kaart gebracht, met daarbij een overzicht van gegevens over het soort perceel, de eigenaren en de oppervlakte.
Het project mislukte echter en de kaarten werden afgekeurd voor gebruik in het kadaster naar Frans model in 1811, omdat deze weinig systematisch waren en onvolledig van opzet.
- Méthodique Verzameling
Nadat het Koninkrijk Holland in 1810 definitief werd ingelijfd in het Franse keizerrijk, golden ook in het Hollands gebied de Franse wetten.
Holland diende daarom te voldoen aan het hebben van een uniforme belastingwetgeving.
Omdat de bestaande registraties in de Hollandse departementen niet voldeden aan de eisen van het Franse Recueil Méthodique, werd in oktober 1811 het kadaster op Franse wijze in gebruik genomen.
Hiervoor werd een tweetalige editie van de Franse wetgeving uitgebracht onder de naam Méthodique Verzameling der Wetten, Decreten, Reglementen, Instructiën en Decisiën, betrekkelijk het Cadaster van het Fransche Rijk, kortweg Méthodique Verzameling.
- Kadastrering tot 1832
Hoewel Nederland enkele jaren later van Frankrijk onafhankelijk werd, bleven de Franse voorschriften toch van kracht.
Het proces van kadastrering verliep echter traag.
Pas in 1825 werd er tempo gemaakt door de invoering van het nieuwe Burgerlijk Wetboek, met daarin de geplande invoering van de samenhang tussen grondboekhouding en hypothecaire boekhouding.
Ofschoon in de periode tussen 1826 en de invoering van het kadaster op 1 januari 1832 een inhaalslag werd gemaakt in het maken van kartering, waren de gemaakte kaarten in deze periode van aanzienlijk lagere kwaliteit dan de kaarten die voor 1825 zijn gemaakt.
De webpgina Wat Was Waar bevat kadastrale kaarten van 1832.
Dan is er ook nog de Topografische Dienst Kadaster.
Opmerking