Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Carl Smulders

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Carl Smulders

    PERSBERICHT


    Op zondag 7 april 2013 vindt Soirée Artistique III plaats waarin muziek van de Maastrichtse componist Carl Smulders centraal staat. De belangrijkste reden dat voor deze componist gekozen is, zijn de prachtige romantische composities. Het feestelijk feit dat we in 2013 zijn 150e geboortedag vieren, is een goede gelegenheid zijn muziek meer onder de aandacht te brengen.
    In de St. Janskerk in Maastricht start de voorstelling om 16.00 uur. Voorafgaand schetst historicus Jac van den Boogard om 15.00 uur het tijdsbeeld 1900 met een korte biografie en impressies van Maastricht verweven met verhalen over tijdgenoten als Fons Olterdissen en Henri Hermans.

    Carl Smulders
    Tijdens de voorstellingen van de Maastrichtse Componisten wordt muziek afgewisseld met andere kunstvormen. Zo krijgt het karakter van de voorstellingen een vernieuwend tintje. Het gevolg is dat de context waarin de muziek werd geschreven en ook de componist zelf op een verdiepende manier verbeeld wordt.
    Carl Smulders leefde van 1863 tot en met 1934 en werd geboren in Maastricht. Hij genoot zijn opleiding in Luik. Naast componist en musicus was hij leraar, schrijver en uitvinder. We plaatsen zijn muziek in de laat-romantiek met Duitse en Franse stijl elementen. Smulders schreef vier romans in het Frans en onderhield intensieve contacten met Diepenbrock en De Tachtigers.

    Muzikaal programma
    Tijdens Soirée Artistique III krijgt het publiek muziek te horen uit verschillende stijlperioden van Smulders: eind 19e eeuw ten tijde van de Soirée artistique bij de familie Van der Meer in de Hoenderstraat; zijn deelname aan de Prix de Rome in 1891; zijn liederen en muziek tijdens zijn vriendschap met Diepenbrock. Zo staan er onder andere op het programma een ballade voor piano, de sonate voor viool en piano en enkele liederen. Als uitstapje wordt een werk van zijn vriend de Nederlandse componist Diepenbrock uitgevoerd als hommage aan Smulders.

    Artistieke team
    De regie ligt in de handen van het jonge regietalent Yorick Stam, 26 jaar. Stam studeerde in 2011 af als regisseur aan de Toneelacademie in Maastricht. De muziek wordt uitgevoerd door violiste Manon Meijs, de pianisten Tonie Ehlen en Frans van Ruth en de sopraan Claudia Couwenbergh.

    Tentoonstelling
    Dit jaar is gekozen om Maastricht ten tijde van 1900 uit te lichten middels een tentoonstelling van grote foto’s op panelen. Deze beelden zijn vooraf te bezichtigen en ook na afloop wanneer het publiek de mogelijkheid wordt geboden een drankje te drinken.


    Stichting Maastrichtse Componisten – Brusselseweg 287 – 6217 GW – 06 12 40 12 30 – info@maastrichtsecomponisten.eu
    Bestanden bijvoegen
Bezig...
X