Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Wie maakt het nieuwe portret van de koning in de Maastrichtse Raadzaal?

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Painterartist
  replied
  Nee, een leeftijd wordt niet genoemd. Maar wel dat het én een Maastrichtse kunstenaar moet zijn én hij/zij moet in Maastricht afgestudeerd moet zijn én dat laatste dan ook nog eens niet langer dan tien jaar gelden.

  Ben eens benieuwd hoe weinig kunstenaars aan die eisen voldoen.

  Leave a comment:


 • Painterartist
  replied
  Maastrichtse kunstenaars worden uitgenodigd om een nieuw staatsieportret van de Koning te maken voor de raadzaal


  Jammer, weer niet alle Maastrichtse professionele kunstenaars!

  Leave a comment:


 • Wie maakt het nieuwe portret van de koning in de Maastrichtse Raadzaal?

  Ik begon er afgelopen dinsdag 23 april 2013 gelijk mee tijdens het verslaan van de raadsvergadering.

  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
  De raadsvergadering van dinsdag 23 april 2013 is begonnen.
  Direct een leuke mededeling van de burgemeester.

  Maastrichtse kunstenaars worden uitgenodigd om een nieuw staatsieportret van de Koning te maken voor de raadzaal
  Voor het voorstel zie HIER
  (..)
  De gemeenteraad nodigt gericht jonge (aankomende) kunstenaars uit om het nieuwe portret vorm te geven. Dat wil zeggen, professionele kunstenaars, die 10 jaar geleden (of minder) zijn afgestudeerd aan een van de Maastrichtse opleidingen voor beeldende kunsten. Uiteraard sluit de raad ook nog studerende kunstenaars niet uit voor de opdracht.

  In de raadzaal vormt op dit moment een portret van HM de Koningin de relatie tussen het stadsbestuur van Maastricht en het staatshoofd. Op 30 april doet Koningin Beatrix afstand van de Troon en wordt dan door Koning Willem Alexander opgevolgd. Het aantreden van een nieuwe generatie en de verjonging die het Koningschap daardoor meemaakt, spelen voor de raad een rol in de specifieke keuze van de kunstenaar.

  Het portret van de nieuwe koning (en nieuwe koningin) in de Maastrichtse raadzaal moet recht doen aan de waardigheid van het ambt van het staatshoofd. Andere inhoudelijke eisen zijn: de relatie tussen het staatshoofd en het Nederlandse volk en een ‘persoonlijke’ invulling door de kunstenaar. Maar ook artistieke kwaliteitscriteria, zoals vakmanschap, oorspronkelijkheid en zeggingskracht, zijn beoordelingseisen.

  De raadzaal is een openbare ruimte. Voor het beoordelen van en adviseren over kunst in de openbare ruimte heeft de gemeente Maastricht de adviescommissie beeldende kunst en vormgeving ingesteld. Daarin zitten onafhankelijke deskundigen. Deze commissie adviseert het gemeentebestuur over de uiteindelijke keuze van het portret.

  De Rijksvoorlichtingsdienst stelt geen voorschriften aan het portret van de koning in de raadzaal. Dat geeft ruimte om af te wijken van de gebruikelijke vaak formele portretten van het staatshoofd waardoor er ruimte ontstaat voor een invulling die past bij de stad Maastricht.

  (Bron: Gemeente Maastricht)
Bezig...
X