Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Stadsfiguren Maastricht

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Haas
    replied
    Sjarel van Gabrielle is de Sjarel die ik bedoel, dat is Sjarel met de Tromput, in dit geval zonder tromput.



    Heeft iemand nog foto's van die dame met die plastic tassen aan het stuur, daar moet menigeen toch herinneringen aan hebben? Vandaag gvertelde me iemand dat ze schatrijk moet zijn geweest, en dat ze bij de Rabobank, wanneer ze daar binnen ging, met alle etiquette werd ontvangen die men maar in huis had..


    Is het misschien een idee, om bij een aantal van zeg 25 of 30 van deze foto's plus bijbehorende verhalen, hiermee naar een drukker te stappen? Er zijn best wel veel mensen die dit graag gebundeld thuis willen hebben. Ik weet wel een plek waar dit zonder veel kosten gedrukt kan worden, overigens. Maar dan moeten er uiteraard meer van dit soort verhalen en foto's bij komen.

    Leave a comment:


  • SJEF †
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
    Ik kom soms figuren tegen waarvan ik denk:"Ochot, die zou niet misstaan bij de 'paradijsvogels' die we hier voor ogen hebben.."
    Ik zal een paar voorbeelden plaatsen.


    Rika Cesarin, eigenaresse van frituur annex ijssalon Milano aan de Tongersestraat.


    Sjarel en Gabriëlle; de voormalige clochards van Maastricht.


    't Gek Netteke in een café.


    't Gek Netteke voert de duifjes op 't Vrijthof.


    De hedendaagse toerist als "Paradijsvogel" in Maastricht.
    Last edited by SJEF †; 25 augustus 2010, 05:48.

    Leave a comment:


  • Haas
    replied
    Als je dan eens de Servaasbrug over moest, en je hoorde vlak achter je een vrouw schelden, dan was het beter dat je inderdaad een stuk opzij ging, want je kon een draai om je oren verwachten als je niet op tijd weg kon komen. Ik heb haar gewoon eens een draai om de oren terug verkocht, en ze was te verbouwereerd om te reageren.

    Ze liep altijd met haar fiets, aan het stuur twee gevulde plastic tassen aan beide kanten. Ze woonde naar verluidt, ergens in Heer.

    Sjarel met de tromput, of hoe je het schrijft, maakte de binnenstad compleet gek met zijn oranje vouwfiets, waarmee hij halsbrekende toeren uithaalde tussen het winkelend publiek, daarbij sleepte hij dus zijn trompet mee, waarop ie regelmatig een deuntje ten beste gaf, dat de muizen in de omringende huizen tot razernij bracht.

    Ik was een keer getuige van de Ridderronde. Het parcours was reeds afgesloten voor het publiek, maar Sjarel was erin geslaagd met zijn knaloranje vouwfiets het parcours op te komen. De wedstrijd was al op gang ''gefloten'', en Sjarel reed mee. Alleen wel tegen de rijrichting van het parcours in, tot grote vreugde van het publiek.

    Leave a comment:


  • Haas
    replied
    Hij mag van mij verplaatst worden. Ik zette hem hier neer omdat ik het topic zelf meer met een knipoog zag dan serieus.

    OK: Willie, er komt nog steeds een Willie bij de ''stadsbus''. En dat doet ie dus al een jaar of 35. Maar DIE leeft nog.

    De Willie waar ik het over heb, is een verstandelijk gehandicapte, die nooit hoeft te betalen om een ritje mee te maken. Hij hoort bij het interieur van de bus, en geloof maar dat menig chauffeur een traantje om hem zal laten als ie er niet meer is.

    Therese Gorissen woonde (bij leven....) in een van de grote flats op Daalhof, en droeg altijd kleding die ze zelf in elkaar flanste (naaien kon je het niet noemen) van grote lappen, die voor haar uit verre landen werden meegebracht. Af en toe maakte ze zelf ook zo'n reisje. En als ik het m goed herinner, was ze ooit Carnavalsvierder van het jaar. Ze liep in haar extravagante outfits ook mee in de carnavalsoptochten van Maastricht.

    Ja, lappenmuts, of zoals we thuis zeiden: het meisje met de blauwe hoed, mensen zullen haar wel hebben gekend hoor, maar volgens mij zijn er geen foto's van. OF de archieven van wat ooit de stadsbus was, zouden helderheid moeten verschaffen.

    Uiteraard was er nog de Roeie Pierre, die op het laatst van zijn leven slechts op ''afspraak'' (onderlinge afspraak tussen de kasteleins), zijn glaasje kon komen drinken. Per adres kreeg ie er maximaal 2. Hij had echter een stuk of 8 vaste dag-adressen, dus op weg naar zijn huisje op de Kakeberg had ie er toch weer een stuk of 15, 16 achter de kiezen.
    Last edited by Haas; 1 juli 2009, 13:56.

    Leave a comment:


  • rotor
    replied
    Ik vind dit niet bepaald een onderwerp voor onder de rubriek Ammesatie/Fun. Ik vind dit een serieus onderwerp, al komt er dan soms lach langs, vanwege het tragisch-komische van deze figuren.
    Ik zou dit onderwerp nooit onder deze rubriek gezocht hebben en ontdekte het per toeval.

    Lappenmuts kende ik nog niet. Bestaat er geen foto van deze vrouw?
    Wie was Therese Gorissen? En Sjarel met de tromput?

    Ik kan zelf nog Willie herinneren. Die zat altijd op de bus en praatte de chauffeurs de oren van de kop. Maar die vonden dat niet erg en genoten van het contact. Hij woonde in wolder. Ook al lang dood.

    Jullie hebben het wel snel opgeven, nadat Haas de voorzet heeft gegeven.
    Ik zou wel eens willen weten wie al die portretten voorstellen die achter in Den Ouden Vogelstruys hangen!

    Leave a comment:


  • Haas
    replied
    Oranjefan in hart en frietpan........

    Leave a comment:


  • SJEF †
    replied
    Iemand die niet mag ontbreken, is natuurlijk Rika Cesarin.
    Te vinden via: Forum Maastricht > Mestreech / Maastricht > Geschiedenis Maastricht > Iech wis 't; berichtnummers 76 - 77 - 78.

    Leave a comment:


  • Haas
    started a topic Stadsfiguren Maastricht

    Stadsfiguren Maastricht

    Pierre Gijsen, Therese Gorissen, Sjaarel mit de Tromput. Zomaar enkele stadsfiguren. Dit zijn echter redelijk bekenden.


    Wie weet er iets over te vertellen?

    De eerste stadsfiguur die ik in Maastricht meemaakte, was ''Lappenmuts''. Ze zat altijd in de stadsbus, op zoek naar warmte (zo kon ze de kachel thuis uit laten in de winter). Ze woonde aan de Scharnerweg, het huis met het glas in lood, dat nu deel uitmaakt van een studentencomplex, dat deels in de Mockstraat ligt.

    Kan zich iemand haar nog herinneren? Weet je meer over haar (ik dacht dat ze Lebens heette) te vertellen, dan is dit daar het topic voor.

    Ik meen me een dergelijk topic te herinneren, maar was dat nou op Buurtplein, of was dat al hier op mestreechonline?


    Maar ook als je meer kan vertellen over andere stadsfiguren (al of niet overleden): HIER is de plek.
Bezig...
X