Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

De post in Maastricht

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • De post in Maastricht

  Elders op deze site staat een draadje over postkantoren in Maastricht. Het gaat daar over een aantal rijkspostkantoren, in de negentiende en twintigste eeuw gebouwd of gehuurd door het rijk om het staatsmonopolie op de postdiensten te faciliteren. Dat draadje is nog voor veel uitbreiding vatbaar, maar het gaat daar over gebouwen, niet over het functioneren van de postdienst(en).

  Als we uitgaan van die diensten, is dat reden om hier een draadje te openen dat zich bezig houdt met de geschiedenis van het postwezen in Maastricht. Burgemeester stelde onderstaande vraag:Stichting Vrienden van Maastrichtse Gevelstenen
  Bestanden bijvoegen
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 31 augustus 2019, 09:17.

 • #2
  Hoofdlijnen: wie, wat, waar en wanneer?

  Een kleine geschiedenis van het postwezen moet uiteenvallen in twee hoofdlijnen:

  1. Welke diensten werden wanneer waar verleend? 2. Wie verleende deze diensten?
  We hebben niet altijd een rijkspost gehad. Tenminste tot de Franse Tijd werd de post vervoerd door (semi-)particuliere postdiensten die naast en/of na elkaar concessies hadden voor het vervoeren van de post. Men denke bijvoorbeeld aan de Duitse firma Thurn & TaxisLiteratuur:
  * J.D. van Brink, Historisch overzicht van het Maastrichtsche postwezen, 's-Gravenhage 1936.
  * P.J.H. Ubachs en I.M.H. Evers, Historische Encyclopedie Maastricht Maastricht 2005; zie de trefwoorden postwezen, bode etc. Bij deze trefwoorden wordt men doorverwezen naar verwante onderwerpen.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 31 augustus 2019, 09:19.

  Opmerking

  Bezig...
  X