Tot en met 2014 kreeg de Gemeente voor iedere door een handhaver uitgeschreven proces-verbaal ( ongeacht de hoogte van de boete ) nog een vergoeding van € 25. De rest van de
opbrengst ging naar het Ministerie van Veiligheid en Justitie, dat dan ook alle rompslomp rond inning etc. daarmee over nam. Vanaf 2015 krijgt het Ministerie de volledige opbrengst en de Gemeente niets, zodat de kosten van Handhaving volledig drukken op de gemeentelijke begroting. Feitelijk moeten de handhavers 'de kost verdienen' met toezicht op o.a. de naleving van betaald parkeren, waardoor de opbrengsten daarvan in ieder geval in de gemeentekas vloeien ( in Maastricht jaarlijks € 7 mln, waarvan 70% door parkeerabonnementen bewoners ??? ).
Zie de beantwoording hieronder van Kamervragen, waaruit ook blijkt dat parkeerfeiten ruim 90% zijn van de handhavers processen-verbaal.
In hoeverre wordt verwacht dat er als gevolg van het terugdraaien van de proces-verbaal vergoeding aan gemeenten, het scenario zoals geschetst door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarheid zal worden, namelijk dat er minder geld bij het Rijk zal komen?
Antwoord vraag 12:
De inkomsten uit processen-verbaal (PV) die boa's Openbare ruimte uitschrijven, bedragen circa 5% van het totaal aan opbrengsten uit boetes en transacties.
Binnen deze inkomsten uit boa-pv's kan onderscheid gemaakt worden tussen processen verbaal voor parkeerfeiten en processen verbaal voor overlastfeiten. Ruim 90% van de door boa's Openbare ruimte uitgeschreven processen verbaal betreft parkeerfeiten.
De VNG zegt dat door afschaffing van de PV-vergoeding:
- 1. gemeenten minder gaan handhaven;
- 2. gemeenten overstappen op de bestuurlijke boete.
Ad 1. De inkomsten uit de PV-vergoeding dekken gemiddeld 12% van de handhavingskosten die een gemeente heeft door het in dienst hebben/inzetten van boa's Openbare ruimte. De inzet van boa's hangt dus niet of slechts zeer ten dele af van het ontvangen van een vergoeding. Daarnaast hebben gemeenten een zorgplicht. Het belang en de noodzaak om handhavend op te treden tegen misstanden is groot en kan niet zomaar beëindigd worden.
Ad 2. Op dit moment is er geen enkele gemeente die gebruik maakt van de bestuurlijke boete. Het is denkbaar dat een deel van de gemeenten de bestuurlijke boete zal gaan verkiezen boven de bestuurlijke strafbeschikking. Echter, gezien het feit dat gemeenten dan zelf voor de inning en bezwaarprocedures zorg moeten gaan dragen en hier ook kosten en inspanning mee gemoeid zijn, zal waarschijnlijk slechts een klein deel van de gemeenten deze keuze maken. Daar komt bij dat parkeerfeiten (ruim 90% van de uitgeschreven processen verbaal) niet door middel van de bestuurlijke boete geïnd kunnen worden. Dat bedrag zal daarom naar verwachting grotendeels behouden blijven voor het Rijk.
Leave a comment: