Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

10 oktober 2014: meervoudig Sterre der Zee-feest

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • 10 oktober 2014: meervoudig Sterre der Zee-feest

  Op vrijdag 10 oktober a.s. wordt weer het nieuwe feest van Onze Lieve Vrouw ‘Sterre der Zee’ gevierd: een feest zowel voor heel het bisdom Roermond als voor de stad Maastricht.

  De datum 10 oktober herinnert aan de dag waarop in 1837 het genadebeeld van de Sterre der Zee vanuit de Sint Nicolaaskerk werd overgebracht naar de Onze Lieve Vrouwekerk, toen net weer teruggegeven aan de eredienst. De Sterre der Zee had nu voorgoed een nieuwe behuizing, en de Nicolaaskerk werd afgebroken.

  Om 9 uur wordt ‘tien oktober’ geopend met de plechtige gezongen Lauden, het ochtendgebed van de Kerk. Om 10 uur vindt de de pontificale Hoogmis plaats met mgr Frans Wiertz, bisschop van Roermond. Door de Broederschap en het Dragersgilde wordt dan het genadebeeld van de Sterre der Zee de kerk binnengedragen.

  Om 14.30 uur vindt er een plechtig Lof plaats met ziekenzegening. De verzorgingshuizen van Maastricht en omgeving zijn daarvoor uitgenodigd, maar ieder die wil kan uiteraard ook op eigen gelegenheid komen.

  Afsluiting vijftien jaar restauraties

  Het feest van de Sterre der Zee heeft dit jaar een bijzonder karakter. Momenteel sluit de Onze Lieve Vrouwebasiliek namelijk een jarenlange periode van restauraties af. Het heeft, zou je kunnen zeggen ‘even geduurd’, maar onlangs is dan toch de laatste steiger afgebroken, het werkterrein opgeruimd en de boel netjes afgewerkt. Als laatste project, na de restauratie van de beide oost-torens, is nu de tuin aan de Stokstraat heringericht. Zij verkeert weer in een uitmuntende staat van onderhoud, onze Slevrouwe.

  Allen die aan de restauratie meewerkten of op andere wijze hun betrokkenheid hebben getoond, of het nu gaat om de donateurs of de direct omwonenden, worden uitgenodigd dit te vieren op vrijdag 10 oktober a.s. tussen 17.00 en 19.00 uur. Op het nieuw ingerichte plein aan de Stokstraat, onder aan de pas gerestaureerde torens. En het kerkbestuur zorgt voor de feestelijke muzikale omlijsting met een hapje en een drankje!

  ‘Holy Magazine’ Slevrouwe

  Tijdens het feest zal het eerste exemplaar van ons eigen tijdschrift Slevrouwe worden aangeboden, een blad waarin onze kerk zich op een bijzondere wijze presenteert.

  Toen pastoor Kurris voor de zoveelste keer op zoek was naar middelen ter bekostiging van het enorme restauratiekarwei, werd hem spontaan de hand gereikt door Daniëlle Dessart, uitgeefster van luxe modemagazines. Zij kwam op het idee een ‘holy glossy’ te lanceren, waarin de schoonheid van een tweeduizend jaar oude Katholieke Kerk en een meer wereldlijke ‘luxury life style’ konden worden bijeengebracht.

  Dit blad, Slevrouwe, ziet eveneens op 10 oktober het licht. Het is gemaakt door een redactie bestaand uit Angenies Brandenburg (hoofdredacteur), Jan van Tol (beeldredactie en fotografie), Régis de la Haye, Fons Kurris en Lou Spronck. Sabine Dessart heeft er de ‘sales’ voor verzorgd, de cont(r)acten met de vele Maastrichtse ondernemers die de uitgave vanuit hun hart maar ook met hard geld ondersteunden. Vele gastschrijvers leverden een bijdrage. Eveneens belangeloos was Daniëlle Dessart met haar team uitgeefster en producent.

  Pelgrimswandeling

  Zaterdag 11 oktober wordt de pelgrimswandeling gelopen van de Sterre-der-Zeekapel van Winthagen naar de basiliek. De start is om 8.30 uur bij NS-station Voerendaal, of 3 km verder bij de Sterre-der-Zeekapel van Winthagen, waar de tocht om 9.15 uur officieel wordt geopend. Onderweg instappen kan ook in Schin op Geul of Houthem. Men kan dus ook een gedeelte van de pelgrimsweg lopen. Het thema van de bezinningsmomenten onderweg is “Wie ben ik voor jou?” (naar Matteüs 16,15).

  Rond 17.00 komen de pelgrims aan in Maastricht. Om 18.30 uur is de zaterdagavondmis in de kerk, gevolgd door de bidweg.
  Opgave vooraf is niet nodig. Deelname is gratis.

  Bron: persbericht Basiliek Onze Lieve Vrouw, Maastricht.
Bezig...
X