Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Amby, Gesticht St. Vincentius "Severen"

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Huize Severen: lotgevallen van de kerkelijke uitmonstering (1)

    In deze posting stond eerder een uitgebreid verhaal over de lotgevallen van het meubilair en de verdere uitmonstering van Huize Severen. Door een fout mijnerzijds is de gehele tekst gewist zonder dat ik een kopie had gemaakt. Hieronder volgt een korte reconstructie van de kernpunten van de inhoud, voor zover ik mij die herinner.

    Ik heb telefonisch contact gehad met zuster Gemma G., een van de laatste nog levende zusters van Barmhartigheid in de stad. Zij wist mij te vertellen dat van de congregatie, die als Zusters van de Miséricorde in 1856 vanuit Luik in Maastricht is begonnen met een opvanghuis voor moreel in gevaar verkerende vrouwen en meisjes, geen snipper archief resteert.

    Zr. Gemma herinnert zich het vertrek van de congregatie uit Huize Severen (1985) nog goed, maar is niet zeker over de vraag waar de kerkelijke uitmonstering is gebleven. Zij was niet betrokken bij de afhandeling van deze zaken. Wel wist zij dat daarin indertijd is bemiddeld door ene Slangen, een priester van het bisdom Roermond, en door de toenmalige pastoor van de St.-Walburgaparochie te Amby. Alle betrokkenen zijn echter inmiddels overleden.

    Zr. Gemma herinnert zich de volgende details:
    1. de glas-in-loodramen werden zorgvuldig gedemonteerd en gingen naar een kerk in Weert;
    2. enkele zaken gingen naar de Walburgakerk;
    3. idem naar de Lambertuskerk te Maastricht, d.w.z. naar de noodkapel die toen was ingericht voor de parochie vanwege de bouwvalligheid van de kerk;
    4. het orgel ging naar een kerk in Valkenburg;
    5. de kerststal ging naar de St.-Geertrudiskerk in Sint Geertruid (mondelinge meded. mw. T. Wolters).

    Zr. Gemma kan niet zeggen waar het altaar is heengegaan, maar is bereid nog eens rond te vragen; we houden contact.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 15 juli 2019, 10:32.

    Leave a comment:


  • J.W. Ramakers en Zonen
    replied
    Beste Ingrid,

    Je bent een wandelende encyclopedie! Nogmaals mijn groot bewondering voor jullie kennis en bereidwilligheid te helpen met alle vragen van iedereen!

    Joep.

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
    Belangrijker is natuurlijk dat de zusters de la Misericorde / van Barmhartigheid al in 1985 vertrokken uit het pand. De ouderen gingen naar het (toen zo genoemde) kloosterbejaardenoord Vroenhof in Houthem Sint Gerlach (Valkenburg), de jongeren betrokken een woning in de stad.
    Ik heb intussen via mijn onvolprezen, maar ijselijk dure Piusalmanak 2012 een naam, adres en telefoonnummer in Maastricht. Ik kom hier nog op terug.

    (PS. Het adres blijkt in 2013 inmiddels gewijzigd).
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 16 augustus 2013, 16:01.

    Leave a comment:


  • hermanw
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
    De laatste harde gegevens die ik heb houden in dat 'het werk voor de jeugd vanuit het hoofdgebouw aan de Severenstraat voortgezet (is) onder de nieuwe naam Stichting Jeugdhulp Maastricht'. (Arnold, 39). Die stichting is nu echter in het telefoonboek en elders niet te vinden. Andere jeugdzorginstellingen hebben geen idee. Er verandert kennelijk nogal wat in deze wereld.
    Correct, de veranderingen in die sector zijn snel gegaan. SJM (en daarmee het vroegere Huize Severen) maakt nu deel uit van Xonar.

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Severen nu?

    Ofschoon het wel eens wordt beweerd, heeft het Huis Severen niets te maken met het verzorgingstehuis De Zeven Bronnen, een onderdeel van Vivre (extramurale zorg). Dat is mij vandaag bevestigd door de Stichting Vivre. Wel schijnt het dat een kleine vijftien jaar geleden het poorthuis van Severen werd aangekocht door de Stichting Elisabeth Strouven ('zijlijntje' van Vivre) en de bewoners van De Zeven Bronnen toegang kregen tot de tuinen rond het huis.

    De laatste harde gegevens die ik heb houden in dat 'het werk voor de jeugd vanuit het hoofdgebouw aan de Severenstraat voortgezet (is) onder de nieuwe naam Stichting Jeugdhulp Maastricht'. (Arnold, 39). Die stichting is nu echter in het telefoonboek en elders niet te vinden. Andere plaatselijke jeugdzorginstellingen hebben geen idee. Er verandert kennelijk nogal wat in deze wereld.

    Ik heb twee 'leads':
    1. het makelaarskantoor Boek en Offermans, dat Severen in portefeuille had/heeft;
    2. de aanpalend gelegen woningstichting Maasvallei: wst@maasvallei.nl.

    Belangrijker is natuurlijk dat de zusters de la Misericorde / van Barmhartigheid al in 1985 vertrokken uit het pand. De ouderen gingen naar het (toen zo genoemde) kloosterbejaardenoord Vroenhof in Houthem Sint Gerlach (Valkenburg), de jongeren betrokken een woning in de stad.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 16 augustus 2013, 16:00.

    Leave a comment:


  • J.W. Ramakers en Zonen
    replied
    Dank je Ingrid,

    Ondertussen maakt het voormalig gesticht deel uit van een verzorgingscentrum. Ik zal het verzorgingstehuis aanschrijven om na te gaan wat er met het archief van de Zusters gebeurd is.

    Met vriendelijke groeten vanuit een "koud" Brazilie. We zijn immers nu in het koelste periode van het jaar. S´avonds is het 10 graden. Overdag is het lekker, zo´n 30°C.

    Joep.

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Altaar atelier Ramakers te Severen (1937)

    Er wordt niets over vermeld in P. Arnold, Huize Severen, (Maastrichts Silhouet, 53), Maastricht 1998. De enige interieurfoto van de kapel is van 1920 en toont een heel ander, eenvoudig altaar. De kapel lag rechts van het oude kasteeltje.


    Een vermelding van het nieuwe altaar (een geschenk van de bevolking van Amby 'en vele anderen', waaronder oud-leerlingen) is goed leesbaar in deze link (De Telegraaf, 17 aug. 1937). Zie ook hier en hier. Niet dat het ons wat betreft de vormgeving van het altaar veel verder brengt.
    Bestanden bijvoegen

    Leave a comment:


  • J.W. Ramakers en Zonen
    started a topic Amby, Gesticht St. Vincentius "Severen"

    Amby, Gesticht St. Vincentius "Severen"

    Geachte lezers,

    Ik lees in een krantenartikel van rond 22 augustus 1937 dat er op 24 augustus van dat zelfde jaar, ter ere van het 25-jarig jubileum van het gesticht in het kapel ervan een nieuw hoofdaltaar geplaatst werd, ontworpen en vervaardigd door atelier Ramakers uit Geleen. Het altaar is uitgevoerd in zwart marmer en "bekroond" met een mooi bewerkte Calvariegroep.

    Het artikel is slecht te lezen.

    Mijn vraag is of er fotos of documentatie bestaat van dit altaar in het kapel van het St. Vincentiusgesticht te Amby?

    Ik dank u bijvoorbaat voor de gedane moeite!
    Joep Janssen,
    Last edited by J.W. Ramakers en Zonen; 16 augustus 2013, 17:28.
Bezig...
X