Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Onze Lieve Vrouw van Lourdes-Wittevrouwenveld

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • SJEF †
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
  PS. Olijfje, waar heb je deze gegevens vandaan?

  Groter formaat afbeeldingen zijn te vinden op: http://picasaweb.google.com/kerkkomnou .

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Paterssteeg = Patersbaan

  Oorspronkelijk geplaatst door olijfje

  Uit de kerk van Nazareth komt een Antoniusbeeld van Charles Vos, dat afkomstig is van het minderbroederklooster in de Paterssteeg. Het is een barokbeeld naar analogie van een beeld van de H. Bonaventura.
  Bedoeld wordt de Patersbaan.

  PS. Olijfje, waar heb je deze gegevens vandaan?

  Leave a comment:


 • Vincent Grummer
  replied
  Alleen met dit verschil dat de kerk van Wittevrouwenveld meteen al beschikte over een machtige vierkante toren, later bekroond door een dak van koper.
  De toren werd pas in 1941 gebouwd, samen met de voorbouw en de Mariakapel. Tot die tijd deed de zuidwestelijke poort, aan de kant van de Theresiaschool, dienst als hoofdingang. Daarom heeft Peutz die poort extra geaccentueerd door middel van een hardstenen bekroning ("architraaf").

  Je kunt zien dat de bouw van de voorbouw en de toren bemoeilijkt werd door gebrek aan financiën. De spanten van de dakconstuctie van de voorbouw zijn duidelijk gemaakt van hergebruikt hout en er is, in tegenstelling tot de rest van de kerk, geen dakbeschot.

  Ook het interieur van de toren is versoberd ten opzichte van de oorspronkelijke plannen (geen tussenverdiepingen maar één grote ruimte, zie bouwtekeningen in het RHCL).
  Last edited by Vincent Grummer; 8 juli 2010, 14:13.

  Leave a comment:


 • SJEF †
  started a topic Onze Lieve Vrouw van Lourdes-Wittevrouwenveld

  Onze Lieve Vrouw van Lourdes-Wittevrouwenveld

  Onze Lieve Vrouw van Lourdes

  Wittevrouwenveld

  'Hoe kunt u zo'n grote en zware taak leggen op de schouders van zo'n klein pastoortje.'
  Zo reageerde pastoor J. Jacobs, toen mgr. Schrijnen hem op 29 september 1923 had opgedragen een nieuwe parochie in Oostermaas te stichten.
  Een van Maastrichts weinige woonbuurten die vóór de laatste wereldoorlog buiten de vesting Maastricht werden gebouwd.
  En waar langs de veldweg, die uitliep op de Meerssenerweg vlakbij het voormalige houten spoorwegstation, tot 1920 slechts drie huisjes stonden.
  Pastoor Jacobs kocht in Rotterdam een noodkerk die in twee scheepsladingen naar Maastricht werd gevaren.
  En passant nog een prachtige Renaissance preekstoel meeslepend afkomstig uit de katholieke kerk van het Zuidhollandse Nieuwerkerk.
  Deken C. Receveur van Wyck kon op palmzondag 1924 de noodkerk inzegenen, waarvoor de bouwpastoor bij het storten van de betonnen fundering persoonlijk achter de kruiwagen had gelopen.
  Alhoewel de bewoners van Wittevrouwenveld wel wat gewend waren als de Maas weer eens 'uitging', werden in 1926 toch alle records gebroken.
  Met het gevolg dat de noodkerk er die winter als een ware ark van Noë midden in het water bijlag en alleen met de laarzen aan bereikbaar was.
  In mei 1936 had de aanbesteding van de nieuwe kerk plaats, te bouwen naar ontwerp van ir. F. Peutz.
  Voor ƒ 76.663,— werd de bouw gegund aan de Gebr. Bronswaer.
  Mgr. Lemmens legde op 26 februari 1937 de eerste steen en een goed jaar later al, op witte donderdag 14 april 1938, zegende pastoor Jacobs zelf de kerk van Wittevrouwenveld in, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes.
  En geheel opgetrokken uit mergelblokken op een basis van Kunrader steen.
  In dezelfde vorm van een vroeg-christelijke basilica - en van de hand van dezelfde architect - als de nieuwe kerk van Sint Pieter uit diezelfde dagen.
  Alleen met dit verschil dat de kerk van Wittevrouwenveld meteen al beschikte over een machtige vierkante toren, later bekroond door een dak van koper.
  Nieuwe klokken in die toren kreeg de kerk pas in juli 1949 toen de parochie 25 jaar bestond.  De kerk heeft overigens nooit te klagen gehad over gebrek aan giften en geschenken.
  Zo stamt uit de tijd van de noodkerk nog het beeld van de H. Gerardus van Majella van een Maastrichtse weldoener evenals het beeld van Maria in de Mariakapel van een milde gever uit Geulle.
  Van de hand van een parochiaan is het missiekruis, geschonken tijdens de eerste volksmissie in het voorjaar van 1927.
  In de zomer van 1939 werd een oud, doch gereviseerd en uitgebreid orgel geplaatst, aangekocht bij de firma J.J. Elbertse te Soestdijk.  Terwijl het fraaie sacramentsaltaar in 1958 tot stand kwam, is het Maria-altaar - met in mozaïek de beeltenis van Onze Lieve Vrouw van de Wonderdadige Medaille - een cadeau van de parochie toen, in 1960, pastoor M.J. Colaris 40 jaar priester was.
  Een 'ramenfonds' bezorgde de kerk de riante beglazing door bekende Limburgse kunstenaars als Jos Eggen, Eugène Laudy, Joep Nicolas en Henri Schoonbrood.

  Van de stormachtige omwentelingen sinds de jaren zestig op het terrein van de geloofsbeleving, de liturgie en het verenigingsleven is Wittevrouwenveld eveneens niet verschoond gebleven.
  In sterkere mate nog werd de parochie, daarenboven, geconfronteerd met de regeneratie van Oostermaas dat voor een groot deel tot saneringsgebied was verklaard.
  Honderden woningen verkeerden in slechte tot zeer slechte staat.
  Er waren te weinig speelgelegenheden voor de jeugd.
  Er was vrijwel geen groen.
  In Wittevrouwenveld werden hele straten afgebroken.
  Er kwamen weliswaar nieuwe en comfortabelere huizen en parkaanleg voor in de plaats.
  Doch dat een en ander diep ingreep in een mensengemeenschap is vanzelfsprekend.
  De parochie van Wittevrouwenveld kreeg, ongevraagd, de extra en zware taak in deze renovatie van óók en vooral de vormen van menselijk samenzijn een bruggehoofd van christendom te slaan.  Maastricht.

  Maastricht, met blauwe masten opgerezen,
  ligt als een schip onder de heuvelwal
  en drijft verankerd op de wolkengrijze
  golven die samenspoelen tot een dal

  En dichterbij worden de masten torens,
  het schip een vesting en de golven groen
  en op de golven groeit het gele koren
  en op de torens kopergroen.  door Guillaume van der Graft (geb. 1920)
  uit: Maastricht; 1950.
  Last edited by SJEF †; 28 augustus 2009, 20:39. Reden: verbetering fout in tekst
Bezig...
X