Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Maastricht, made in Belgium

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Maastricht, made in Belgium

    Maastricht, made in Belgium

    Belgische studenten ontwerpen verrassende woningen in Maastricht.

    Belgische architectuurstudenten van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) in Diepenbeek hebben op bijzondere locaties in Maastricht nieuwe woontypes bedacht. Ze maakten plannen voor ondergronds wonen, voor wonen & werken en voor samenwonen. Als bron van inspiratie voor de stad en haar inwoners worden hun ontwerpen van 11 maart tot 11 april 2013 tentoongesteld in het Infocentrum Belvédère in Maastricht.

    In en rond de binnenstad van Maastricht liggen tal van onontgonnen en leuke plekken waar men zou kunnen wonen. Onopvallende plekken waar de meeste mensen achteloos aan voorbij wandelen, of verrassende plekken waar niemand spontaan aan bouwen denkt. In hun opleiding maken de studenten veel ontwerpoefeningen die gaandeweg complexer worden. In het 2e bachelorjaar staat ‘wonen’ centraal en leren studenten rekening te houden met de ruimtelijke context. Hiermee onderzoeken de studenten hoe experimentele woonprogramma’s gerealiseerd kunnen worden op niet voor de hand liggende locaties: één net buiten de stad in het groen, één in de stadsrand en één in de binnenstad.

    Met de eerste opdracht in de Jekervallei tonen de studenten hoe hier heel subtiel ondergrondse, tijdelijke verblijfplaatsen gerealiseerd kunnen worden. Hun ingrepen zijn nauwelijks zichtbaar in het landschap.

    In de tweede opdracht wordt werken en wonen vormgegeven op een smal restperceel tegen de oude vestingmuur, op de plaats waar de Jeker de stad bereikt. Dit is een mooie plek voor een imker: de smalle, hoge woning kan ontsloten worden via de straat en via de vesting en de bijtjes hebben alle ruimte om uit te vliegen. Een driehoekig kop-perceel in de Cellebroedersstraat (?) tegenover een school biedt voldoende ruimte voor het atelier en de woning van een juwelenkunstenaar.

    De derde opdracht vertrekt vanuit een gezamenlijke stedenbouwkundige studie van een specifieke plek in de binnenstad. Elke student bouwt voort op één van de gezamenlijk ontwikkelde modellen om het samen wonen vorm te geven in drie woongelegenheden en een publieke functie. Een plek aan de Minderbroedersweg (?) en een plek in de Cellebroedersstraat (?) zijn op deze manier onderzocht. Er is daarbij ruim aandacht voor het publieke domein en voor de ruimte om samen te leven.

    De studenten presenteren hun werk aan de hand van plannen (plattegronden), maquettes en schetsen. De tentoonstelling in het Infocentrum Belvédère laat niet alleen de didactische aanpak in het 2e bachelorjaar van de opleiding architectuur in Diepenbeek zien. Door de kwaliteit en de diversiteit van de tentoongestelde ontwerpen biedt zij ook een verrassende kijk op wonen in Maastricht.
    De begeleidende docenten zijn de architecten Danny Windmolders, Hugo Roux en Jo Jansen.

    Het Infocentrum Belvédère (Boschstraat 24, 6211 AX Maastricht) is wekelijks te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, of op afspraak (tel. +31 43 350 1416).
Bezig...
X