Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

2e Omwalling

Sluiten
This topic is closed.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • 2e Omwalling

  Foto 1 trof ik aan bij www.geheugenvannederland.nl
  Foto 2 dezelfde foto maar dan op de site www.gahetna.nl
  Misschien kan iemand aangeven welke tekst de juiste is, volgens mij een verschil van een paar honderd meter en enkele jaren tussen de aangegeven plaatsen.
  Bestanden bijvoegen
  Kompleminte

  Toller

 • #2
  Geheugen van Nederland versus Ga het na

  Wie de beschrijving van deze foto's wil lezen, kan ze het beste even openklikken. Beide door Toller geplaatste links komen uit op een algemene pagina; zonder trefwoorden kom je daar niet verder.

  @ Toller:
  Het Geheugen van Nederland was een eenmalig initiatief van het toenmalige Algemeen Rijksarchief in Den Haag (ARA of ARAH, ter onderscheiding van het gelijknamige ARA in Brussel = ARA of ARAB ). Er is sinds die eerste actie niets meer aan toegevoegd en - belangrijker - er is niets meer aan gecorrigeerd.

  Aan dat initiatief hebben toentertijd veel instituten in den lande meegedaan, onder ander de toenmalige RDMZ, nu - na enige fusies met verwante diensten de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, en in Maastricht het SHC. Het merendeel van de foto's die jij hier - terecht - als 'zoekplaatje' plaatst, komt van de RDMZ, en deze dienst heeft ook op de huidige RCE-website weinig of niets veranderd aan de beschrijvingen. Fouten blijven ondanks signalering staan omdat er geen geld of prioriteit voor te vinden is.

  Niet alle plaatjes van de toenmalige Rijksdienst voor Monumentenzorg zijn indertijd op 'Het Geheugen' gekomen. Het was een arbitraire selectie van 'oude foto's'. Omdat men na 'Het Geheugen' verder heeft ingescand, kun je bij de RCE nog wel eens iets nieuws vinden, al blijven de beschrijvingen niet helemaal betrouwbaar. (Goddank hebben we MO om daar voor Maastricht wat aan te doen. )

  Maar ook op Ga Het Na kun je nieuwe plaatjes vinden. Deze site is enkele jaren geleden door het Algemeen RijksArchief in Den Haag - nu Nationaal Archief - in het leven geroepen omdat het ARA/Nationaal Archief de vraag naar beeldmateriaal en -collecties niet meer aankon en deze gescheiden wilde houden van het werkelijke archiefonderzoek. Op Ga Het Na komt dus nieuw beeldmateriaal uit het bezit van het Nationaal Archief. Dat is deels een inhaalslag (ouder, niet eerder ingescand materiaal), deels betreft het nieuwe aanwinsten bij het NA.

  Recapitulerend:
  1. er bestaat een website Het Geheugen van Nederland, die tien of meer jaar geleden eenmalig beeldmateriaal heeft gepubliceerd, dat in het lande verspreid zat bij een aantal archieven en musea. Het Geheugen van Nederland is een statisch bestand. De beschrijvingen van de beelden op deze site zijn voor verantwoordelijkheid van de betreffende instellingen, die gesignaleerde fouten naderhand niet meer konden verbeteren.

  2. De foto's van monumenten op Het Geheugen van Nederland zijn afkomstig van de RCE; je zult daar dus dezelfde beschrijving vinden.

  3. Ga Het Na is de eigen beeldbank van het Nationaal Archief, waar heel goed eenzelfde foto aanwezig kan zijn als bij 'Het Geheugen'. Deze foto is dan via een andere weg daar in huis gekomen.

  Conclusie:
  Het Geheugen is een mooie maar statische site. Bij Ga Het Na kan kan men nieuw beeldmateriaal uit de eigen collecties van het Nationaal Archief vinden, en dat geldt ook voor de website van RCE.

  Opmerking


  • #3
   Resten van de 2e omwalling op het Sphinxterrein?

   Na weer een zaterdags foto-toertje kwam ik terecht op het lege en afgebroken Sphinxterrein. Door een sneakie opening en zag de resten van wat misschien eens de binnenzijde van de 2e omwalling was. De positie van de resten is direct achter de muur van de Sphinx aan de Maagdendries ter hoogte van het Lindenkruis.   Kompleminte

   Toller

   Opmerking

   Bezig...
   X