Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Groeven te Maastricht en omstreken.

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #31
  Henk vertelt over de middeleeuwse tekeningen in Caestert

  Last edited by Breur; 21 december 2014, 17:31.

  Opmerking


  • #32
   Rondleiding in de grotten met VVV gids Martha van de Ven-Kuijpers

   Rondleiding in de "grotten" met VVV gids Martha van de Ven-Kuijpers:

   Opmerking


   • #33
    Wat de mergelgrotten betreft, dat zijn toch wel erg fascinerende objecten. Zo'n 300 zijn er toch wel in de regio rondom Maastricht. Ik ken ze niet echt uit mijn jeugd, aangezien ik pas tien jaar in de regio van Maastricht woon.

    Wat je ziet is dat de mergelgrotten aan de Nederlandse kant over het algemeen afgesloten zijn, tenzij het erg kleine, ondiepe grotten zijn. Aan de Belgische kant zijn ook veel ondergrondse mergelgroeves afgesloten. Maar daar liggen enige uitgebreide gangenstelsel die men nog gewoon binnen kan, hoewel er wel "verboden toegang" bij de ingangen staat.

    De grotten zijn niet altijd afgesloten geweest. Ik meen dat de afsluiting in Nederland vooral in de jaren 1990-1995 is gerealiseerd. Daar kan ik wat naast zitten. De Belgische gangenstelsels die nu open zijn, heeft men in 1994 willen sluiten. Toen zijn betonnen muren geplaatst, zodat het ongewenste en onwettige bezoek aan banden kon worden gelegd. Het duurde maar een paar weken voor er weer mensen in die stelsels binnen drongen. De opgetrokken muren werden doorbroken of er werden nieuwe ingangen uitgegraven in de zachte mergelsteen. De drang van mensen uit de nabije en verdere omgeving om binnen te gaan bleek het te winnen van de inspanningen om deze bezoeken te weren.

    Helaas, het zijn niet alleen maar mensen die "een beetje rond willen wandelen" in de gangenstelsels. Er worden al jaren housefeesten georganiseerd in de grotten. Deze feesten zijn in wezen net zo verboden als rondwandelen onder de grond. Maar die feesten zorgen voor meer overlast. En, veel bezoekers laten erg veel afval achter in de grotten.

    Wat ik nog het meest opmerkelijk vind, bijzonder opmerkelijk zelfs, is dat ik nog nooit iets heb gehoord of vernomen over handhaving van het betredingsverbod.

    Via via vernam ik dat er afgelopen vrijdag weer een "rave" was in een (Belgische) grot "op 25 minuten fietsen van Maastricht".

    Het roept bij mij de vraag op of ik daarover de politie had moeten inlichten.

    Tegelijk roept het een gevoel op, dat het vechten is tegen de bierkaai. Alleen door afsluiten van grotten is dit te voorkomen. Het praktische probleem daarbij is dat een aantal grotingangen zodanig verscholen liggen, dat het mogelijk lijkt om dan altijd weer een nieuwe toegang te forceren.

    [ame]http://www.youtube.com/watch?v=M_KKCsMAZZg[/ame]

    Over dit filmpje: Een compilatievideo van Till Daybreak Meets 10 mei 2013 @ the caves in Kanne (Belgie) geweest, ten zuide van de St. Pietersberg in Maastricht. Goede sfeer, leuke mensen, top rave!

    Opmerking


    • #34
     "Groevefeesten" zijn er altijd geweest. Het afsluiten is vergeefse moeite.
     Mensen weten niet wat voor een risico's ze lopen. Het lijkt mij beter om zoiets te organiseren legaal, maar dan stuit je op ontzettend veel problemen en is het spannende/het onderscheidende/het onder ons zijn er vanaf.

     Blijkbaar bestaat er behoefte aan dit soort bijeenkomsten. Een gat in de markt? Probleem is: waar?

     Opmerking


     • #35
      Handhaven van regelgeving wordt ook beschouwd als vergeefse moeite?

      In principe is het maar zo eenvoudig als het traceren van een illegaal feest en vervolgens posten bij de uitgang van een groeve en verbaliseren van al wat naar buiten komt.

      Opmerking


      • #36
       Oorspronkelijk geplaatst door Roserije Bekijk bericht
       (....)
       Wat ik nog het meest opmerkelijk vind, bijzonder opmerkelijk zelfs, is dat ik nog nooit iets heb gehoord of vernomen over handhaving van het betredingsverbod.
       (...)
       Dan ben je absoluut fout voorgelicht, al moet ik de aantekening plaatsen dat ik niet weet hoe het de laatste pakweg 10 jaar precies is geregeld.
       In de jaren tachtig van de vorige eeuw heb ikzelf vrij actief dit betredingsverbod gehandhaafd.
       Probleem was echter dat je in de grotten geen verbinding hebt.
       Op zich niet erg, sterker nog dat was wel heel relaxed, maar bij calamiteiten was je ook niet bereikbaar.
       Bovendien moest je afspreken dat je bijvoorbeeld 1-2 uur wegbleef, maar dat je je daarna weer moest melden.

       In de jaren negentig werd hoofdzakelijk gehandhaafd door combinatieteams van de politie en controleurs van de provincie.

       Maar, zoals al terecht is opgemerkt, zijn de meeste grotten in Nederland, dwz Maastricht, goed afgesloten en is illegaal betreden waarschijnlijk nog wel mogelijk, maar heb ik daar geen zicht meer op.

       Wat ik wel zeker weet is dat de politie in Riemst fel zit op illegale feesten in de grotten.
       Daarbij is ook van aanmerkelijk belang dat de grotten in België (Riemst) veel gevaarlijker zijn dan in Maastricht.
       In Maastricht is vrijwel nooit sprake van meerdere verdiepingen, terwijl dat aan de Belgische zijde van de grens wel zeer regelmatig voorkomt.
       Daardoor is ook het gevaar voor het naar beneden vallen in die grotten veel groter.

       Mijn advies!
       Illegale party's altijd melden!

       Opmerking


       • #37
        De grotten van de Roosburg, Zichen-Zussen-Bolder.

        23 december 1958: 18 champignonplukkers vinden de dood wanneer de groeve instort.

        Margot Vanderstraeten: Mise en Place.

        Last edited by Breur; 21 december 2014, 17:31.

        Opmerking

        Bezig...
        X